Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мистериозният милиардер. Какво оставя след себе си Петр Келнер


Петр Келнер на една от малкото снимки
Петр Келнер на една от малкото снимки

Десетки фирми в 25 държави, чиито активи се оценяват на 44 милиарда евро. Четири деца и много малко на брой снимки. Това е краткият отговор на въпроса какво оставя след себе си Петр Келнер, който загина в катастрофа с хеликоптер в Аляска в събота.

Роденият на 20 май 1964 г. милиардер официално беше най-богатият гражданин на Чешката република. Списанието Форбс го нарежда на 68 място в световната си класация, като личното му състояние през 2020 г. е оценено на 17,5 милиарда долара.

Една от 25-те държави, в които Келнер има бизнес, е България. Неговата PPF Group притежава фирмите, които са собственици на най-голямата телевизия в страната – бТВ, както и на мобилния оператор Теленор, който запази името си след като едноименната норвежка компания продаде през 2018 г. на Келнер бизнеса си в България, Сърбия, Унгария и Черна гора.

И другата голяма българска телевизия обаче има нещо общо с Петр Келнер. През 2018 г. той поиска да купи Нова телевизия, но не получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Малко по-късно комисията разреши това на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които по-късно продадоха медийната група на собственика на БТК, Юнайтед груп.

Не обичаше светлината

Няма много снимки на Петр Келнер и затова медиите публикуват едни и същи няколко кадъра. Чешките медии припомниха, че в много редките случаи, когато Келнер все пак е давал интервю, никога не е открехвал вратата на личния си живот. Няколко пъти е повторил един и същи отговор в трето лице:

„Така и трябва да бъде – нищо да не се знае за него“. Не е разрешавал да бъде сниман, а от офиса му са изпращали на медиите една и съща снимка.

Известен е с това, че инвестира много пари за охрана и управлява еднолично цялата си бизнес империя. Той притежава 98,93% от акциите на PPF Group. Останалите дялове са поравно разделени между двама мъже, приемани за най-близки до Келнер.

Ладислав Бартоничек
Ладислав Бартоничек

Ладислав Бартоничек е роден през 1964 г., също като милиардера. Двамата връстници са заедно от самото начало през 1991 г., когато Келнер основава първия си приватизационен фонд, а Бартоничек става изпълнителен директор. Днес той притежава 0,535% от групата. В понеделник PPF съобщи, че именно Бартоничек е назначен да управлява групата след смъртта на Келнер.

Жан-Паскал Дювюазар има успешна кариера в консултантската компания McKinsey и работи в Прага между 1999 и 2005 г. Познанството му с Келнер го води в PPF през 2010 г., а десет години по-късно става директор на Home Credit. Компанията за бързи кредити е приемана за перлата в короната на Келнер и работи на пазарите в Русия, Китай, Индия, САЩ, Индонезия, Казахстан, Виетнам, Филипините, както и Чехия и Словакия.

Какво говорят за него

Новинарският сайт на популярното чешко издание Лидове новини припомня няколко факта за Келнер, които хората често повтарят, но не се знае кои от тях са истина. Преди години бизнесменът споделя в едно интервю, че с децата обичат да спят под традиционна индианска шатра типи. Много хора днес са убедени, че Келнер в последните години е спял само под такава палатка.

Друг „всеизвестен“ факт е, че в офиса е бил наричан ПеКа, което идва от съкратеното му име, или пък Кели, галено от фамилията му. Лидовки пише, че със сигурност не е вярно друго от повтаряните твърдения - че притежава карибски остров. Потвърдено е само, че Келнер притежава голямо имение на Карибите.

Келнер има един син и три дъщери. Съпругата на Келнер е 53-годишната Рената Келнерова.

Келнер има един син и три дъщери. Едната от тях нарушава семейната традиция за тайнственост. Анна Келнерова е известна състезателка по конен спорт, често присъства в медиите и има популярен профил в социалната мрежа Инстаграм.

Съпругата на Келнер е 53-годишната Рената Келнерова. Тя управлява семейната фондация Келнер, която има проекти в образованието и културата за десетки милиони евро.

Навикът на Келнер да управлява директно бизнесите си прави трудна прогнозата какво предстои за PPF Group. В случай, че милиардерът не е предвидил нещо различно в завещанието си, сега империята трябва да бъде наследена на пет равни части от съпругата, сина и трите дъщери на Петр Келнер.

А първият милион?

Най-задаваният въпрос за всеки богат е човек е как е спечелил първия си милион. На сайта на PPF има кратка версия: през 1991 г. Петр Келнер създава фирмата Správa Prvního (First Management), а малко по-късно и Prvny Privatizační Fond (Първи приватизационен фонд - PFF), който се регистрира за предстоящата в Чехия бонова приватизация. Фондът получава заем от държавния стъкларски завод в град Теплице, който съвсем наскоро е преобразуван в акционерно дружество.

Следва рязко ускорение и Келнер придобива дялове в над 200 фирми, включително и 20 на сто от държавната застрахователна компания, която по-късно прехвърля на Generali.

Първото излизане зад граница е в съседна Словакия, която до 1 януари 1993 г. е част от Чехословакия. За Келнер това не е чужбина.

Той е роден в градчето Чешка липа, на 80 км северно от Прага, близо до границата с тогавашната ГДР. През 1982 г. завършва средно икономическо училище в Либерец, а през 1986 г. се дипломира от Висшия икономически институт в Прага.

Веднага след промените през ноември 1989 г., Келнер започва да търгува с офис консумативи и копирни машини.

На сайта на PPF има отделна секция, озаглавена „Ние не зависим от политическа подкрепа“. Чешките медии обаче припомнят, че много от бизнесите на Келнер са в силно регулирани сектори като финанси и телекомуникации.

Снимката на Келнер, която PPF разпространява от години.
Снимката на Келнер, която PPF разпространява от години.

Името на Петр Келнер често може да бъде прочетено редом до това на бившия премиер и президент Вацлав Клаус. Именно той като премиер (1992-1998) провежда масовата приватизация чрез ваучери, която тогавашният президент Вацлав Хавел критикува. Точно този процес на раздържавяване дава първия, а вероятно и не само първия, милион на Келнер.

През 2012 г. вторият президентски мандат на Клаус приключва и той основава Института Вацлав Клаус. Основен и официален спонсор на неправителствената организация става Петр Келнер.

Финансов министър в правителствата на Клаус е Иван Кочарник. Изданието Лидовки припомня, че той е изиграл основна роля за приватизацията на държавната застрахователна компания на Чехия, която става собственост на PPF и Generali, а впоследствие групата на Келнер се оттегля.

Каква е връзката с Русия и Китай

Бизнесът на PPF е в най-различни сектори. Келнер притежава Škoda Transportation, която е един от най-големите производители на машини за обществения транспорт в Европа. Във финансите не е само гигантът Home Credit – Келнер притежава банките PPF, Air и Mobi. В телекомуникациите има мобилни оператори в седем европейски държави. Притежава най-големите или едни от най-големите телевизии в Чехия, България, Словакия, Румъния и Словения. Развива бизнес с недвижими имоти в Чехия, Германия, Нидерландия, Великобритания, Румъния.

Най-големият скок за Келнер идва с разрастването на големите пазари в Русия и Китай. Милиардерът навлиза на пазара на застрахователни продукти, имоти, торове, метали и машини в Русия.

Но неговата Home Credit заслужава отделна страница в историята му. В началото на 1990-те компанията е използвана за изкупуване на банки в Чехия и Словакия. След това стъпва на руския пазар, където бързо спечелва доминираща позиция. Home Credit предлага бързи и лесни потребителски кредити.

През 2008 г. компанията стъпва в Китай и само две години по-късно вече е първият лицензиран чуждестранен играч на пазара на бързи кредити. Това съвпада със скока на китайската икономика и Home Credit задоволява апетита на китайските клиенти за кредити от ипотеки до малки заеми за изплащане на мобилни телефони, компютри или автомобили.

През 2020 г. Home Credit е принудена да признае, че плаща на пиар компания, за да публикува в чешките медии положителни новини за Китай. В същото време Келнер спонсорира основаването на неправителствената организация Синоскоп, „за да има повече баланс“ в дебата за Китай.

Синоскоп е основана от сътрудник на президента на Чехия Милош Земан, който заема открито приятелски позиции към комунистическото ръководство на Китай. Някои политици в Прага изказаха притеснения, че Келнер прокарва интересите на Пекин, а в замяна получава благосклонно отношение към своя бизнес в Китай.

Преди година американският сенатор Марко Рубио (републиканец) призова Вашингтон да провери сделката на PPF със Сentral European Media Group Enterprises, собственика на бТВ. Мотивът на Рубио беше, че администрацията трябва да проучи „как китайското правителство и комунистическата партия работят чрез проксита като PPF“. Проверка не последва.

През 2014 г. Келнер присъства на срещата на президента Земан с китайския му колега Си Дзинпин.

В събота 56-годишният Келнер загина в катастрофа с хеликоптер. Той е бил на ски в Аляска, в района на ледника Кник. Келнер е известен като запален скиор. В един от годишните отчети на PPF присъства негова снимка как кара сноуборд, припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG