Връзки за достъпност

Извънредни новини

От синдиката до кметските избори. Коя е Ваня Григорова, която иска София да е лява


Кандидатката за кмет на София Ваня Григорова на протест против плановете за демонтаж на Паметника на Съветската армия. 9 август 2023 г.
Кандидатката за кмет на София Ваня Григорова на протест против плановете за демонтаж на Паметника на Съветската армия. 9 август 2023 г.

Тя е лява икономистка, синдикалистка и активистка. Говори за равенство, справедливост за работниците и повече социални разходи. Номинацията ѝ за кмет на София внесе напрежение в БСП. Коя е Ваня Григорова?

Защитничка на прогресивната данъчна реформа, руския газ и Паметника на Съветската армия.

Противничка на строежите по Черноморието, шистовия газ и търговските споразумения със САЩ.

А вече и кандидатка за кметската позиция в София, подкрепена от БСП, „Левицата“ и други леви партии.

Тя е Ваня Григорова - бивша икономическа съветничка в синдиката Конфедерация на труда „Подкрепа“, позната с левите си позиции.

Ваня Григорова
Ваня Григорова

За предстоящите местни избори на 29 октомври Григорова влиза в надпреварата за кмет на София и оглавява листата за общински съветници на местна лява коалиция. Преди това тя е участвала само в едни избори - като независим кандидат за член на Европейски парламент през 2019 г., когато получава под 10 хиляди гласа.

Сега Григорова гледа към кметското място в столицата, но до номинацията ѝ не се стигна лесно.

Как се появи кандидатурата на Григорова

В началото на юли Григорова беше номинирана за кмет на София от четири районни организации на БСП в града. Месец по-късно Иван Таков, председател на БСП-София (столичната организация на партията - б.а.), заговори за формирането на местна лява коалиция и определи синдикалистката като неин най-подходящ кандидат за кмет на столицата.

Григорова обяви своите условия, за да се кандидатира - да бъде обща номинация на левите партии, а не само на БСП, както и в листата за общински съветници да има синдикалисти.

До края на август Григорова си беше спечелила подкрепата на всички 24 столични организации на БСП. Зад нея застана и коалиция „Левицата“, в която влизат партии на политици, напуснали БСП - Мая Манолова, Костадин Паскалев, Румен Петков и др.

Дни след заявената подкрепа от БСП-София и „Левицата“, Григорова прие номинацията с думите: „Целта е първо да има представителство на обикновените хора в институциите и в управлението. Другата причина, поради която се съгласих да приема това предизвикателство, е фактът, че от 33 години София се управлява от десни партии.“

В София Григорова ще се изправи срещу Васил Терзиев - кандидат на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“, Вили Лилков, номиниран от инициативен комитет и малки десни формации, Деян Николов от „Възраждане“.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София още не е ясен. Очакваше се миналата неделя партията да издигне кандидатурата на сегашния председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Това обаче не се случи.

За втори пореден път БСП подкрепя непартиен кандидат от инициативен комитет в столицата. На местните избори през 2019 г. социалистите застанаха зад кандидатурата на Мая Манолова, която загуби с минимална разлика балотажа срещу Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

Разногласията в БСП

През последните месеци кандидатурата на Григорова не беше напълно сигурна. Тя не е партийна членка, а освен това я подкрепят изявени противници на лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

Столичната организация на БСП, която задвижи кандидатурата на Григорова, е основен опонент на Нинова. Няколко от нейните членове бяха изключени от БСП по време на конгреса на партията през февруари.

БСП-София не изчака одобрението на партийното ръководство преди да издигне Григорова официално. Това предизвика критики от страна на депутата от БСП Георги Свиленски, който е близък до Нинова.

Противници на Нинова са и отцепилите се от БСП политици в „Левицата“, които подкрепят Григорова за кмет на София.

Разногласия в редиците на социалистите имаше и по други въпроси, свързани с местните избори - най-вече по подредбата на листата за общински съветници и мястото на представители на гражданската квота в тях.

В крайна сметка обаче не се стигна до сериозен конфликт. В телевизионни интервюта Григорова каза, че още в края на юли е провела разговор с Нинова за кметската си номинация и председателката на БСП е изразила „положително отношение“ към нея.

Миналия петък Нинова потвърди подкрепата на БСП за кандидатурата на Григорова, а в събота всички предложения на БСП-София бяха одобрени от Националния съвет на партията. В неделя официално се формира местната коалиция от 16 партии „БСП за България“, която застана зад номинацията на Григорова.

Икономистка, синдикалистка, активистка

Според личния сайт на Ваня Григорова тя е завършила Университета за национално и световно стопанство (УНСС), където в момента е докторантка.

Ваня Григорова представя книгата си „Пътеводител за защита на работното място“ по време на събитие на КТ „Подкрепа“ в Бургас. 3 ноември 2022 г.
Ваня Григорова представя книгата си „Пътеводител за защита на работното място“ по време на събитие на КТ „Подкрепа“ в Бургас. 3 ноември 2022 г.

По образование е икономистка. Работила е във верига за бързо хранене, телеком, агенция за онлайн проучвания и неправителствена организация.

Най-разпознаваема става в ролята си на икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“. Григорова заема тази позиция от 2015 г., а миналата сряда обяви пред БНТ, че вече не е част от синдиката.

Освен това Григорова е председателка на лявото гражданско сдружение „Солидарна България“, основано през 2010 г., както и национална координаторка за България на Европейската гражданска инициатива срещу трансатлантическите търговски споразумения (партньорствата на ЕС със САЩ и Канада - б.а.).

Григорова стои и зад инициативата „Да спрем машината за неравенство“, която през 2017 г. събира подкрепа за въвеждане на необлагаем минимум и намалени ставки на ДДС за определени стоки.

Какви са политическите ѝ позиции

Григорова е известна с ярките си леви и проруски позиции. Откакто се изявява като политическа активистка, тя се опитва да бъде припозната като „говорител на работещите хора“.

Кандидатката за кмет на София настоява за увеличаване на минималната работна заплата, прогресивна данъчна реформа и отмяна на плоския данък върху доходите, социално подпомагане за хората в неравностойно положение.

През годините Григорова участва в протести срещу добива на шистов газ, строителството в Пирин и на Черноморието, както и срещу генно-модифицираните организми (ГМО) в земеделието.

Григорова е кандидат за евродепутат в изборите за Европейски парламент през 2019 г. Тя е издигната от инициативен комитет, а мотото на кампанията ѝ е „Хората преди печалбите“. На евроизборите Григорова печели 9 320 гласа (0.48% от вота в България).

От началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. Григорова многократно защитава подновяването на преговорите и доставките на газ от руската „Газпром“ за България. Руската компания спря едностранно доставките след началото на войната на Москва в Украйна.

През август тази година кандидатката на БСП се открои и като една от защитниците на Паметника на Съветската армия в София.

Какво планира за София

Тези позиции на Григорова са отразени и в плановете ѝ за управлението на столицата. Според нейния „Манифест за един демократичен град“, Григорова ще настоява за повече средства за здравеопазване, образование и социални услуги в бюджета на София.

Повече детски градини, съживяване на кварталите в периферията на града и край на разделението на училищата на „елитни“ и „неелитни“ са още от приоритетите на Григорова. Според нея комуналните услуги трябва да се управляват от общински дружества, а не от частни компании.

„Манифест за един демократичен град“, който Ваня Григорова представи, когато прие номинацията си за кмет на София. 25 август 2023 г.
„Манифест за един демократичен град“, който Ваня Григорова представи, когато прие номинацията си за кмет на София. 25 август 2023 г.

Още преди да получи официалната си номинация за кмет на София, Григорова предизвика реакции в социалните мрежи с две свои изказвания. В телевизионно интервю тя каза, че „София трябва да бъде гостоприемна за софиянци“, а не за чужденци.

В друго свое изказване в защита на Паметника на Съветската армия Григорова отбеляза, че е по-добре вместо за неговото премахване, да се говори за демонтаж на високите сгради, „които блокират въздушните коридори към София“.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG