Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нинова потвърди, че Ваня Григорова е кандидатът на БСП за кмет на София


Колаж със снимки на Корнелия Нинова и Ваня Григорова
Колаж със снимки на Корнелия Нинова и Ваня Григорова

Председателката на БСП Корнелия Нинова потвърди в петък, че Ваня Григорова ще бъде кандидатът за кмет на партията в София. Тя каза това пред журналисти в кулоарите на парламента.

Ваня Григорова, която доскоро беше икономически съветник на синдикалното сдружение Конфедерация на труда „Подкрепа“, съобщи в края на август, че влиза в битката за кмет на София от името на лява коалиция. Тогава тя каза, че в нея влизат столичната организация на БСП, "Левицата!" на Мая Манолова и по-малки партии.

Досега обаче нейната номинация не беше потвърждавана от ръководството на БСП.

"Да, това е, разбира се", отговори лидерката на БСП Корнелия Нинова в петък на въпрос дали Григорова ще е кандидатурата на партията за столицата. Нинова не даде повече подробности.

По думите ѝ в събота (16 септември) БСП ще приключи процеса по утвърждаване на кандидатите за кметове и общински съветници в цялата страна. До момента Националният съвет на партията е одобрил 138 кандидати, като основната им задача ще бъде "разграждането на модела ГЕРБ".

Обявяването на Ваня Григорова от столичната организация на БСП по-рано доведе до напрежение с ръководството на партията. Тогава зам.-шефът на социалистите в парламента Георги Свиленски каза, че преди да са извървени всички партийни процедури, е рано да се говори за утвърден кандидат.

Софийската организация, в която от години членуват много вътрешни опоненти на лидера Корнелия Нинова, и централата на "Позитано 20" отдавна са в обтегнати отношения. Те бяха изострени допълнително, след БСП-София отказа да мине партийната процедура, преди да бъде обявена номинацията на Григорова.

Местните избори предстоят на 29 октомври. 13 септември беше крайният срок за подаване на документите за регистрация на политическите формации в ЦИК. Срокът за регистрация на кандидатските листи в общинските избирателни комисии е 26 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG