Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ не представи кандидат за кмет на София


Председателят на общинския съвет в София Георги Георгиев е един от потенциалните кандидати за кмет на ГЕРБ
Председателят на общинския съвет в София Георги Георгиев е един от потенциалните кандидати за кмет на ГЕРБ

ГЕРБ не представи кандидат за кмет на София. В неделя коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия за участие на местните избори в София. Документите бяха внесени от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

За събитието присъстваха всички 24 кандидати за районни кметове на столицата. В събота във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че името на кандидата ще бъде обявено, когато той реши.

От няколко месеца около името на кандидата на ГЕРБ за столицата има спекулации. Направи впечатление, че Георги Георгиев започна активна кампания в началото на април, с която да може да бъде по-разпознаваем. Тогава той публикува първи епизод на своя подкаст "Да подредим града с Георги Георгиев", което приличаше на начало на кампания за кмет на София. През май Борисов отрече, че Георгиев ще е кандидатът за кмет на партията.

София се управлява през последните 17 години от ГЕРБ. Настоящата кметица от партията Йорданка Фандъкова обаче вече заяви, че няма да участва в предстоящия вот.

Официално обявените досега претенденти за кметския стол в София са Васил Терзиев, издигнат от ПП-ДБ, “Спаси София” и “Екипът на София”, Вили Лилков, номиниран от инициативен комитет, Деян Николов от “Възраждане”, Ваня Григорова, номинирана от БСП и Никола Вапцаров от “Изправи се, БГ”.

Ето известните до момента кандидати на ГЕРБ:

  • Бургас: Димитър Николов, кмет на града от 2007 г.
  • Варна: Иван Портних, кмет на града от 2013 г.;
  • Монтана: Златко Живков, кмет на града от 1999 г.
  • Враца: Калин Каменов, кмет на града от 2015 г.
  • Хасково: Станислав Дечев, кмет на града от 2019 г.
  • Велико Търново: Даниел Панов, кмет на града от 2011 г.
  • Стара Загора: Живко Тодоров, кмет на града от 2011 г.
  • Добрич: Красимир Николов, общински лидер на ГЕРБ

Местните избори предстоят на 29 октомври. 13 септември беше крайният срок за подаване на документите за регистрация на политическите формации в ЦИК. Срокът за регистрация на кандидатските листи в общинските избирателни комисии е 26 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG