Връзки за достъпност

Извънредни новини

Общинските съветници в София приеха рекорден бюджет от 2,5 млрд. лева


Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кметът Йорданка Фандъкова
Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кметът Йорданка Фандъкова

Столичният общински съвет (СОС) прие в четвъртък бюджета на Столичната община за 2023 г. в размер на 2,5 млрд. лв.

Финансовата рамка е с близо 30 млн. лв. повече от 2022 година, което я прави рекордна. Бюджетът беше гласуван с 33 гласа "за" - от ГЕРБ-СДС, "Патриоти за София" и един от "Демократична България" (ДБ) - на Пеню Пенев, 18 "против" - всички от БСП, 7 от ДБ и Борис Бонев от "Спаси София", както и трима "въздържал се".

Групата на "Патриоти за София" е от петима души от ВМРО и "Атака", които през целия мандат от 2019 г. осигуряват мнозинство при гласуванията за решенията на ГЕРБ-СДС, които имат 27 съветници в 61-членния СОС.

Най-много средства ще се отделят за ремонт и изграждане на улици и булеварди, изграждане на канализация и нова отсечка на метрото. Около 60 млн. лв. ще бъдат отделени за строителство на детски градини и училища.

В бюджета с 9,5 млн. лв. се завишава приходната част и с 13,3 млн. лв. разходната част. Средствата за инвестиции са малко над 670 млн. лв., като от тях 323 млн. лв. или около 48% са от собствените приходи на общината.

Около 44%, или 295,6 млн. лв. са средствата, защитени по европейски програми за конкретни обекти. Около 8% са целевите средства от държавния бюджет за инвестиции в София, каза още столичният кмет.

Внасянето на бюджет за настоящата 2023 г. се забави заради приемането на Закона за държавния бюджет, което се случи в края на юли. То от своя страна се случи в средата на годината, тъй като до юни месец нямаше сформирано редовно правителство и бюджетът за 2022 г. беше удължен два пъти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG