Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София


ГЕРБ регистрира кандидата си за кмет на София Антон Хекимян, 25 септември 2023 г.
ГЕРБ регистрира кандидата си за кмет на София Антон Хекимян, 25 септември 2023 г.

Журналистът Антон Хекимян е кандидатът за кмет на София на ГЕРБ. Той беше представен пред журналисти от зам.-председателя на партията Томислав Дончев. В същото време бТВ, в която Хекимян беше на ръководен пост, разпространи позиция, в която казва, че въвежда мерки с цел да "защити името и репутацията" си.

Хекимян каза, че лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е получил поканата миналата седмица.

"Реших да се кандидатирам, за да работя от другата страна за обществото", добави той.

Преди два дни Хекимян изненадващо напусна поста директор на новините на бТВ. Тогава се заговори, че той ще е кандидатът на ГЕРБ за кметското място, след като медията съобщи, че той поема в друга професионална посока. Миналата седмица Борисов отказа да каже името на претендента, който беше обявен в последния момент. "Ще ви хареса, нестандартно решение е", каза Борисов.

В понеделник Хекимян нарече "обиден" въпроса дали е подчинявал редакционната политика на бТВ на ГЕРБ.

"Дори като въпрос е обидно. През целия си път съм стоял твърдо зад принципите на журналистиката. Не съм се съобразявал с никого, защото всяко едно съобразяване после ти се изписва на челото", каза той.

Хекимян каза, че ще работи за това София да стане по-модерен и зелен град, отворен към инвестициите и младите хора. Акцент в работата му ще бъде образованието, което да донесе кадри за развитието на града.

"Получил съм уверението, че ще мога самостоятелно да вземам решенията си, обсъдили сме екип, стратегия, хора, с които ще работим заедно, София да изглежда още по-добре", каза той.

"Основната ми мотивация е да направя най-доброто за себе си, за гражданите, за себе си като гражданин", каза още Хекимян.

Той добави, че като журналист е бил пред камерата и няма какво да крие.

"Когато стоиш пред камера, няма какво да криеш. Аз съм се съобразявал с всичко, което трябва да запази доброто ми име като журналист и името на медията ми", каза Хекимян.

По думите му в предизборната кампания ще бъде "себе си" и ще бъде
"близо до хората". Ако стане кмет, първо ще направи инспекция на "абсолютно всички ремонти".

Антон Хекимян е роден на 22 май 1984 г. в Стара Загора. Завършва езиковата гимназия там и журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В понеделник ГЕРБ внесе в Общинска избирателна комисия в София документите за регистрация на кандидата за кмет, кандидатите за районни кметове и общински съветници. В неделя Борисов съобщи, че Костадин Димитров е кандидатът за кмет на партията му в Пловдив.

Реакциите

Според председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов номинацията на Хекимян е свидетелство за зависимости и поставя под въпрос "моралния компас" на кандидата и поставя под съмнение политиката на бТВ.

"Хекимян да си избере какво от двете е - или споделя целите на ГЕРБ, или е, какво беше - мисир, който е в нов двор, са го прикоткали да го похранят", каза той.

Лидерът на партията Слави Трифонов оприличи на "политически водеил" кандидатурата на ГЕРБ.

Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че номинацията на Хекимян "означава, че кандидатът на "Възраждане" ще отиде на балотаж".

Като "подигравка със софиянци" определи Борис Бонев от "Спаси София" кандидатът на ГЕРБ.

Според Васил Терзиев, който е кандидатът от ПП-ДБ, опитите на журналистите да влизат в политиката, не са свършили добре. "Намирам кандидатурата за малко странна", каза той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че тази кандидатура буди повече въпроси, отколкото дава отговори.

"Бил ли е Антон Хекимян лична къртица на Бойко Борисов в бТВ, защото сега виждаме как телевизията трябва да носи отговорност за нещо, което вероятно не е нейно решение", се обърна тя към лидера на ГЕРБ.

Другите кандидати за кмет на София са Васил Терзиев, издигнат от "Продължаваме промяната -Демократична България" и "Спаси София", Ваня Григорова, издигната от БСП и "Левицата", Вили Лилков, подкрепен от "Синя коалиция", Деян Николов, издигнат от "Възраждане" и Ивайло Вълчев - от "Има такъв народ".

Местните изборите предстоят на 29 октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG