Връзки за достъпност

Извънредни новини

Човекът в центъра или споровете за миналото. Какво предлага за София Васил Терзиев от ПП-ДБ


Кандидатът за кмет на „Обединени за София“ Васил Терзиев на фона на лифт на Витоша. Снимката на лифта е от 1998 г.
Кандидатът за кмет на „Обединени за София“ Васил Терзиев на фона на лифт на Витоша. Снимката на лифта е от 1998 г.

Той беше първият обявен кандидат за кмет на София. Разговорът за него обаче трудно излиза извън миналото на близките му в Държавна сигурност. Фокусът и на опонентите му е там, рядко върху идеите му за града. Сега Васил Терзиев опитва да насочи вниманието към други теми. Какъв е планът му за София?

Млад човек получава на телефона си съобщение с текст „Тук Е информация“. Подател е профилът на Столичната община в онлайн приложение.

Разбира се, това не е истинска история, а кадър от предизборното видео на кандидата за кмет на София Васил Терзиев. Освен дигитализация и връзка с институциите, други послания на видеото са край на „ремонта на ремонта“ и условия за здравословен живот.

Той е предприемач, няма политически опит и е лицето на кампанията за местния вот на 29 октомври на местната коалиция „Обединени за София“. В нея заедно са парламентарно представените партии и в момента мандатоносители на правителството „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, партия "Спаси София" и експертната организация „Екипът на София“.

Терзиев беше обявен за кандидат за кмет още през юни, но кампанията му веднага се завъртя около миналото на роднините му, свързани с репресивния апарат на комунистическата партия преди 1989 г. - Държавна сигурност (ДС). Месеци наред тази тема доминира в разговора за него. Сега кандидатът на ПП-ДБ се опитва да даде ново значение на номинацията си с подробна предизборна програма.

Васил Терзиев представя програмата на „Обединени за София“, 12 октомври 2023 г.
Васил Терзиев представя програмата на „Обединени за София“, 12 октомври 2023 г.

Гледаме предизборното видео по време на представянето на програмата на Терзиев в залата на ул. „Раковска“ 108. Преди четири години, в същата зала с украсен таван и тъмносини завеси, Борис Бонев от „Спаси София“ обяви, че се кандидатира за кмет на София.

В местния вот през 2019 г. той стана трети по гласове и влезе в Столичния общински съвет като единствен представител на формацията, която още не беше партия.

Сега нещата стоят различно и Бонев води листата за общинския съвет на „Обединени за София“, а двамата с Терзиев представят заедно управленския ѝ план.

Какво предлага Терзиев за София

Слоганът на програмата на Васил Терзиев е „поставяме човека в центъра“. Затова и предложенията са базирани на представително проучване сред жителите на София по квартали.

Резултатите показват, че за хората в София най-големите проблеми са трафикът, пренаселването, мръсният въздух и инфраструктурата. Спешни промени столичани търсят в кварталите, строителството, зелените площи и компетентността на управлението.

Това са и част от обещанията в плана на Терзиев. В направлението „Здраве“ той предвижда повече зеленина в града - крайречни паркове, улична растителност и облагородяване на междублоковите пространства още през 2024 г. По-бърз градски транспорт и план за велосипедното движение също са сред заявките.

Терзиев и екипът му искат лифтовете към Витоша да бъдат отново активирани, като предлагат сегашният приватизатор „Витоша ски“ да бъде заставен да ги реновира. Не е ясно обаче как точно ще се случи това.

Друго предложение е минералната вода, с която София разполага, да започне да се използва по-ефективно - в Централната минерална баня и баните в Овча купел, Княжево и Горна баня.

Екипът на Терзиев планира да въведе принципа „замърсителят плаща“ при формирането на таксата смет, която ще се определя от размера на генерирания отпадък. Това е европейска практика, която България трябва да въведе, но всъщност отлага.

В сектор „Възможности“ Терзиев обещава малките и средните бизнеси да могат да се развиват по-лесно в столицата, без излишна бюрокрация, както и да се привличат инвеститори и международни компании в града.

Има заявка за насърчаване на туризма и за равен достъп до култура. Обещава се и строеж на нови детски градини, но за разлика от конкурента си Антон Хекимян от ГЕРБ, Терзиев не се наема с точен брой сгради.

Основен момент от програмата на Терзиев е отдаването на повече ресурси за отделните квартали и повече правомощия на районните администрации - т.нар. децентрализация. Обещанието е 30% от бюджета за благоустройство да се управлява от конкретния район, а как се харчи част от този бюджет да се определя и от самите граждани.

Терзиев и екипът му поставят акцент и върху развитието на северните квартали в столицата.

В сектор „Ред“ програмата набляга върху решаването на проблема с некачествените ремонти и борбата с корупцията. Прозрачни обществени поръчки, контрол на качеството на строителните материали, „черен списък“ с некоректни изпълнители и реформа на Столичния инспекторат - това са част от заявките на екипа.

Жълтите павета: пренареждане
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

В последната част от плана се говори за интегриране на „умните“ технологии във всички сектори от управлението на града и за по-добри електронни услуги на общината. Гражданското образование и сътрудничеството с младежки организации също се споменават.

Кой е виновен за проблемите

Когато говорят за проблемите в София, които искат да разрешат, Терзиев и колегите му сочат за отговорна партия ГЕРБ. Тя управлява столицата от 18 години. През 2005 г. кмет на София стана партийният лидер Бойко Борисов, а от 2009 г. на тази позиция е Йорданка Фандъкова. Сега номинацията на ГЕРБ за столичен кмет е доскорошният директор на новините на бТВ Антон Хекимян.

При представянето на програмата на Терзиев за София също се чуват критики към ГЕРБ. „Чета програмата или по-скоро брошурката на нашия основен конкурент и виждам абсолютно същите идеи, които четох в програмата на Фандъкова през 2011, 2015 и 2019 г.“, казва Борис Бонев.

По думите му „Обединени за София“ са различни от ГЕРБ с това, че искат да управляват, за да решават проблемите на хората, а ГЕРБ го искат, „за да може техните фирми да продължат да крадат“.

От партийната централа на ГЕРБ ни гледат в момента и си водят бележки, добавя Бонев, а после поглежда в камерата и казва: „Но когато някой е по-добър, просто е по-добър. Можем само да им помахаме и да си вземем София.“

Как Терзиев стана кандидат за кмет

Васил Терзиев беше първият кандидат за кмет на София, обявен за предстоящите на 29 октомври местни избори. За кандидатурата му се разбра официално още на 27 юни - четири месеца преди вота.

За разлика от своя основен противник Антон Хекимян, Терзиев не участва в надпреварата за общински съветници. Той няма и предишен опит в политиката.

Терзиев е предприемач и инвеститор. Съосновател е на софтуерната компания „Телерик“, продадена за повече от 260 млн. долара, както и на бизнес инкубатора „Кампус Екс“, който има за цел да подкрепя стартиращи компании.

Веднага след обявяването на кандидатурата на Терзиев за кмет на София към него бяха отправени критики, свързани с миналото на членове на семейството му. Дядото, бащата и чичото на Терзиев са заемали важни постове в Държавна сигурност.

Терзиев се разграничи от принадлежността на роднините си към ДС и се извини за миналото им. Кандидатът за кмет пое ангажимент да изгради музей на комунистическия режим в София, който да разказва историите на репресираните. При представянето на програмата не се спомена нищо за тази идея.

Не ходете за гъби

В края на събитието Васил Терзиев отново излиза на сцената. След Борис Бонев, който тъкмо е приключил с обръщенията си към опонентите от ГЕРБ, кандидатът за кмет изглежда много по-сдържан.

„Имахме доста моменти, докато станем отбор“, казва Терзиев пред публиката от кандидати за районни кметове, общински съветници и експерти. „Но с всички тези хора ще устоим заедно на предизвикателствата и изкушенията.“

Една жена от присъстващите пита няма ли да има време за въпроси към „бъдещия кмет“, но събитието приключва с обещанието, че екипът ще бъде на разположение. И с призива на Терзиев: „На 29 октомври не ходете за гъби.“

"Мислещи, можещи, икономически независими хора". Най-важното за Васил Терзиев
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG