Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК отмени машинното гласуване на местния вот. ПП-ДБ ще обжалва решението пред съда


Представители на ПП-ДБ направиха изявление в петък късно вечерта, след като ЦИК реши да отмени машинното гласуване на местния вот.
Представители на ПП-ДБ направиха изявление в петък късно вечерта, след като ЦИК реши да отмени машинното гласуване на местния вот.

Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени машинното гласуване за местния вот в неделя, както и за балотажите на 5 ноември. Това стана ден и половина преди местните избори и с аргумент, който би следвало да е бил валиден и по-рано.

ЦИК твърди, че Министерството на електронното управление не е предоставило документ, с който дава съгласието си за удостоверяването на машините. По тази причина в неделя няма да може да се гласува с машини.

Решението на ЦИК беше съобщено в 20:37 ч. в петък. Минути по-късно, в 21:14 ч. Министерството на електронното гласуване предостави нужния документ. Не е ясно дали това може да върне обратно правото на гласуване с машини.

По-късно в петък представители на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) направиха изявление до сградата на Народното събрание, от което стана ясно, че решението на ЦИК ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС).

"Не може цялата държава и изборният процес да станат жертва на една шпицкоманда, която започна с един измислен доклад на ДАНС, после продължи през цирка, който мина през парламента, и накрая завърши в ЦИК, които вземат своето решение близо 24 часа преди крайния срок", коментира съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков, цитиран от БТА.

Решението на комисията дойде само часове, след като няколко партии се обявиха за отмяна на машинния вот "или за отмяна на изборите". Първият призив беше отправен от Тошко Йорданов от ИТН, а веднага след това и от Делян Пеевски от ДПС. Последва сходна реакция на ГЕРБ и „Възраждане“. По-късно се присъедини и БСП.

Макар и да призоваха за отмяна на машинния вот, петте формации го направиха с аргумент, различен от този, който по-късно беше използван от ЦИК. Партиите твърдяха, че са получили доклад от ДАНС, от който е ставало ясно, че правителството се готви "да открадне" изборите.

Новината дойде на фона на няколкомесечно напрежение между ДАНС и ПП-ДБ, породено от намерението на кабинета да извърши реформа в службите.

По думи на Тошко Йорданов от петък следобед в доклада на ДАНС е описано, че камери в Министерството на електронното управление са заснели ресорния зам.-министър Михаил Стойнов "да записва на телефона си и да прехвърля на флашка процеса на генериране на кодове за машинното гласуване".

Обвиненията дойдоха въпреки последните промени в Изборния кодекс, след които машините за гласуване бяха превърнати на практика в принтери - те отпечатват бюлетина, която след това се брои на ръка от избирателните комисии.

Сред партиите, призовали за отмяна на машинния вот, има две, които досега подкрепяха кабинета - ГЕРБ и ДПС. Останалите са официално в опозиция.

Правителството отхвърли обвиненията на формациите и представи всички стъпки, през които се е минало, за да се гарантира сигурността и честността на машините.

ПП-ДБ също отхвърлиха обвиненията към себе си и определиха ситуацията като „активно мероприятие“ и фалшива новина, която цели да прикрие предстоящите слаби резултати на ГЕРБ и останалите партии.

В петък вечерта, няколко часа след размяната на обвиненията между формациите, ЦИК обяви, че в неделя ще се гласува само на хартия. Комисията се аргументира с това, че Министерството на електронното управление не е предоставило документ, с който дава съгласието си за удостоверяването на устройствата.

От комисията обясниха, че в подобна ситуация в Изборния кодекс е предвидено, че когато при удостоверяването се установи несъответствие на устройствата за машинно гласуване, тя ще провежда вота само с хартиени бюлетини.

Решението на ЦИК от петък вечерта беше подкрепено от всички членове на комисията с изключение на представителите на „Демократична България“ - Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

Решението на ЦИК идва, след като на последния вот, който беше на парламентарните избори през април, се гласуваше смесено – с хартия и на машина. Това стана, след като в края на миналата година ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха промени в Изборния кодекс, с които беше върнато гласуването на хартия и бяха премахнати протоколите от машинното гласуване.

Тогава трите партии лансираха същото твърдение - че кодът на машините за гласуване може да бъде "държан" и така да се манипулират изборите, въпреки че експертите казват, че това е невъзможно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG