Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" с обвинения за манипулации на машините за гласуване. Кабинетът ги отхвърли


От ляво надясно: Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Тошко Йорданов и Костадин Костадинов
От ляво надясно: Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Тошко Йорданов и Костадин Костадинов

Два дни преди местните избори ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" обвиниха кабинета в манипулиране на машините за вота. Представители на партиите поискаха машини да не се използват, а гласуването да се проведе само на хартия. От кабинета отхвърлиха твърденията и увериха, че гласуването с машини не е компрометирано.

Четирите партии са с различен статут по отношение на управлението на страната. ИТН и "Възраждане" са в опозиция, докато ГЕРБ и ДПС досега подкрепят правителството.

В отделни изказвания Тошко Йорданов (ИТН), Костадин Костадинов ("Възраждане"), Делян Пеевски (ДПС) и Десислава Атанасова (ГЕРБ) казаха, че "кодът" за машинното гласуване е "откраднат".

Те се позовават на доклад от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), представен на извънреден председателски съвет в Народното събрание в петък, в който участваха само четирите формации.

"Нямаме официално съобщение и няма да има такова", казаха от пресцентъра на ДАНС за Свободна Европа.

Новините идват на фона на предвиждани от Министерския съвет реформи в специализираните служби за сигурност. Обвиненията идват въпреки последните промени в Изборния кодекс, след които машините за гласуване бяха превърнати на практика в принтери, които отпечатват бюлетина, която след това се брои на ръка от избирателните комисии.

Какво твърдят партиите

По думи на Тошко Йорданов в доклада на ДАНС е описано, че камери в Министерството на електронното управление са заснели ресорния зам.-министър Михаил Стойнов "да записва на телефона си и да прехвърля на флашка процеса на генериране на кодове за машинното гласуване".

"Сега само може да подозираме къде са [кодовете]. На тези избори, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани", каза Йорданов, който поиска оставката и ареста на Стойнов.

Десислава Атанасова определи това като "голям скандал" и съобщи, че на свикан в 13:00 часа председателски съвет ще бъдат изслушани вицепремиерът Мария Габриел и представители на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС, Делян Пеевски, който е санкциониран по глобалния закон "Магнитски" за корупция, каза, че няма друго решение, освен премахване на машините или отмяна на изборите.

"Ако не се намери решение да няма машини, изборите ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде", каза той.

Малко по-късно лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че докладът на ДАНС "потвърждава нашите съмнения от повече от година, че през машините може да бъде манипулиран вотът".

Отговорът на правителството

Минути по-късно на брифинг в Министерския съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски направи изказване, с което на практика отхвърли обвиненията в манипулация.

Той разясни детайлно процедурата, по която машините и софтуерът за тях са били проверени, както и начина, по който се гарантира сигурността на изборите.

Йоловски каза, че на 20 октомври експерти от ЦИК заедно с фирмата, която доставя и отговаря за машините - „Сиела Норма“, са извършили „в контролирана среда“ изграждането на софтуера, който се използва за местния вот. На място тогава са присъствали представители на четири партии.

Тогава е генериран и криптографският ключ за софтуера на машините – т.нар. хеш код, за който ИТН обвини правителството, че е бил незаконно свален.

„Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване. Самият софтуер е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима от членовете на ЦИК от квотите на различни партии. Ключът се съхранява в ЦИК, на лаптоп, в касата на самата комисия. Паролите на тримата членове са били въведени на място, лично от всеки един от тях. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, с който да се манипулират резултатите“, каза Йоловски.

Той припомни, че сигурността на настоящия вот се гарантира и от това, че машините на пракика работят като принтери, защото разпечатват разписка, на която всеки може да види как е гласувал.

Според премиера Николай Денков има опит за поставяне на машинното гласуване под въпрос.

"В момента машините работят като принтери, от тази гледна точка е ясно, че никой не може да бъде излъган по този начин, защото вижда какво ще пусне като бюлетина", каза той пред журналисти в Брюксел в края на двудневното заседание на Европейския съвет.

Свободна Европа се свърза с фирмата, отговорна за доставката и подръжката на машините и софтуера „Сиела Норма“.

От там отказаха да отговорят на въпросите заради клауза в договора, която им забранява да коментират.

Свободна Европа потърси за коментар и председателката на ЦИК Росица Матева, но тя не отговори на телефонните обаждания.

ПП-ДБ видяха предизборен цирк, защото ГЕРБ губи в София

ПП-ДБ също отхвърлиха обвиненията, които бяха отправени към правителство и част от депутатите от партията. Те определиха позициите на останалите партии като фалшива новина и отдадоха това на очаквани лоши изборни резултати за ГЕРБ.

Атанас Атанасов каза, че важен детайл е фактът, че партиите се позовават на справка от ДАНС, която е подписана от зам.-председателя на агенцията. Той подчерта, че след изборите ще привикат в парламента членове на агенцията, за да обяснят обстоятелствата около нея.

„Най-добре е ДАНС да не се занимават с избори“, каза още Атанасов.

Той каза, че ЦИК трябва да вземе решение за това дали за изборите да се използват машини, или не.

Кирил Петков каза, че от ПП-ДБ са очкавали „изборни циркове, но това надмина всички очаквания“. Той добави, че ДАНС е използван като маша и действията ѝ са поредно доказателство за необходимостта агенцията да се реформира.

На журналистически въпрос за това дали позициите на ГЕРБ и ДПС застрашават съществуването на правителството, Кирил Петков каза, че ПП-ДБ „осъзнава, че стожер на промяната в България“ и че управлението ще продължи по начина, по който досега. Той каза още, че позицията на коалицията ще се промени, ако нейните членове видят, че принципите ѝ са нарушени.

Внасяне на недоверие в изборния процес

Свободна Европа потърси за коментар изпълнителния директор на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) Ива Лазарова. Институтът наблюдава провеждането на избори в България повече от 10 години и е извършвал няколко симулации на избори с машини.

Лазарова каза, че „сегашната акция срещу машинното гласуване“ внася необосновано недоверие в изборния процес. Тя обясни това с факта, че машините за гласуване „са превърнати в принтери“, резултатът от тях няма да се отчете, а бюлетините, които генерират, се броят на ръка от секционните комисии.

„Всеки избирател ще може сам да провери разписката си, след като е принтирана. Още след изборите от април, 2021 г., партиите превърнаха технологията на гласуване в основна реторика на кампаниите си. Точно тези парламентарно-представени партии излъчват членове в секционните комисии и всяка от тях ще има активисти в секциите“, каза още тя.

На местните избори в неделя ще се гласува смесено - с хартиена бюлетина и на машина, както на последните предсрочни парламентарни избори през април. Това стана, след като в края на миналата година ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха промени в Изборния кодекс, с които беше върнато гласуването на хартия и бяха премахнати протоколите от машинното гласуване.

Тогава трите партии лансираха същото твърдение - че кодът на машините за гласуване може да бъде "държан" и така да се манипулират изборите, въпреки че експертите казват, че това е невъзможно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG