Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не можем да чакаме повече". ПП-ДБ внесе в парламента своите идеи за реформа на службите


Атанас Атанасов и Кирил Петков от ПП-ДБ представиха законопроектите за реформи в службите в сградата на Народното събрание в понеделник, 2 октомври 2023 г.
Атанас Атанасов и Кирил Петков от ПП-ДБ представиха законопроектите за реформи в службите в сградата на Народното събрание в понеделник, 2 октомври 2023 г.

Два законопроекта за реформи в специализираните служби за сигурност са внесени в деловодството на Народното събрание (НС) в понеделник. Това стана ясно от брифинг на Атанас Атанасов и Кирил Петков от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

Идеите за реформа на коалицията вече са качени в сайта на парламента. Те предвиждат промяна в механизмите за избор на ръководствата на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Държавната агенция „Разузнаване“ (ДАР), Националната служба за охрана (НСО) и други.

Предлаганите промени включват пряк контрол от Министерския съвет (МС) в назначаването на техните ръководители и ограничаване на ролята на президента.

Ако предложенията се приемат, ръководителите на ДАНС, ДАР и Държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО) ще се избират от парламента, а главният секретар на МВР и началникът на Служба „Военно разузнаване“ ще се назначават от кабинета, вместо чрез указ на президента.

„Предложението трябва да идва от МС и изборът да става от НС. Това е най-нормалният ред, защото МС е този, който носи отговорност. За да има баланс при тези кадрови решения, е добре изборът да става публично в НС“, каза Атанасов пред медиите в понеделник.

В момента по закон МС предлага ръководители на службите, но за назначаването им се изисква подписът на президента.

Първоначално в предложенията на ПП-ДБ за реформа на службите присъстваше и сливане на Служба „Военно разузнаване“ и ДАР - тоест, военното и цивилното разузнаване. Атанасов каза, че от формацията не внасят това предложение, защото нямат нужната подкрепа за него в парламента.

По-рано идеите на ПП-ДБ се ползваха с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, но преди две седмици лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски казаха, че сега не е време за реформи. Според Борисов и Пеевски промени в службите трябва да се правят след края на войната в Украйна.

Заради това Атанасов подаде оставка като шеф на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност.

ПП-ДБ и ГЕРБ управляват заедно в ротационен формат, в който ДПС не участва официално. През последните месеци обаче движението има активна роля в законодателните промени.

„Знаем, че колегите от ГЕРБ в момента показват непълна готовност да подкрепят законите“, каза в понеделник Кирил Петков и изрази надежда, че ГЕРБ ще преразгледа тази своя позиция.

По думите му сигурността е най-голямото притеснение на Австрия и Нидерландия, което мотивира ветото им върху влизането на България в Шенген.

„Не можем да чакаме повече. Продължаваме разговорите и се надяваме да убедим [ГЕРБ], че приоритетът Шенген, приоритетът сигурност и приоритетът реформи в българските служби вървят ръка за ръка“, добави Петков.

Междуврменно Борисов обаче повтори в Пловдив позицията си, че няма причина за смяна на ръководителите на службите в момента.

"Ръководителите на тези служби се ползват с голямо доверие от партньорите. Това го знам от първо лице", каза лидерът на ГЕРБ по време на свое посещение в Пловдив.

Темата за реформа в службите за сигурност е на дневен ред през последните месеци. Първоначално спорът по темата се водеше между управляващите и президента. Настоящите ръководители на службите за сигурност са назначени от служебни правителства на Румен Радев.

Единственият възможен начин за смяна на началниците им е чрез законодателна промяна, каквато от ПП-ДБ предлагат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG