Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атанасов подаде оставка като шеф на комисията за службите. Борисов и Пеевски му отказаха подкрепа


Атанас Атанасов
Атанас Атанасов

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия, която отговаря за надзора на специалните служби.

Пред"Дневник" Атанасов каза, че това е отговорът му към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказа да подкрепи предложението на Атанасов за сливане на Служба "Военно разузнаване" и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

"Аз лично считам, че не трябва да се обединяват службите", каза Борисов на журналистически въпрос по темата в понеделник.

Въпреки първоначално обявената подкрепа ДПС също няма да подкрепят сливането. „Вече се разбра - и от ГЕРБ няма да има подкрепа. Ние също сме обсъдили, при условие че няма да има мнозинство, и ние няма да подкрепим сливането“, каза депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Председателството върху върху комисията ще остане в коалицията ПП-ДБ и тя ще бъде поета от Бойко Рашков.

Темата за ръководителите на службите стана актуална, след записа от заседание на "Продължаваме промяната", разпространен преди месеци от депутата Радостин Василев. В него лидерите на партията говорят за смени на върха в службите и одобрение от "посолството". Намекът е, че това е партньорът на България в НАТО - САЩ.

Досега обаче спорът се водеше между управляващите и президента. Настоящите ръководители на службите за сигурност са назначени именно от служебни правителства на Румен Радев.

Законодателна промяна е единственият начин за смяна на началниците на службите за сигурност, тъй като сега по закон Министерският съвет предлага ръководители, но за назначаването им се изисква подписът на президента.

Още през август ПП-ДБ заговори за реформа на службите, с които да се намали влиянието на държавния глава в сферата на сигурността, която по Конституция се ръководи от Министерския съвет.

Идеята на новия законопроект, предложен от Атанасов беше ДАР и Служба "Военно разузнаване" да се обединят в една служба, а предложението кой да я оглави да е на Министерския съвет.

Същевременно Атанасов предложи правото на президента да валидира назначенията с указ да бъде прехвърлено към Народното събрание. Тогава Атанасов каза, че законопроектът вече има подкрепа и от ГЕРБ, и от ДПС.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски потвърди миналата седмица, че такива разговори са проведени и каза, че предложението има принципната подкрепа на партията.

Двамата с Борисов вече са на друго мнение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG