Връзки за достъпност

Извънредни новини

След убийството. Кирил Петков заговори за реформи в службите. Опозицията нападна ПП-ДБ


Алексей Петров
Алексей Петров

Нужна е спешна реформа в сектор сигурност, поради което и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) ще внесе законопроекти за подобряване на работата на службите. Това каза в сряда съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, часове след убийството на бившата барета и бизнесмен Алексей Петров.

Инцидентът стана в столичния кв. "Драгалевци" по обяд. При стрелбата е пострадала жена, която е откарана в болница. На мястото тече оглед, образувано е досъдебно производство.

Опозицията в същото време използва случая, за да нападне управляващите, като лидерите на БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" излязоха със сходни позиции след убийството.

„Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Нито е приемливо чуждите служби за сигурност да откриват българи - руски шпиони в Обединеното Кралство, докато ние научаваме за пореден път от медиите. Нито безучастно да слушаме за поредните ужасяващи хроники за убийства и насилие. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор сигурност“, написа Кирил Петков във Фейсбук.

По думите му службите трябва да започнат да работят ефективно, а националната сигурност "не може да остане само като заглавие на една от тях, а да бъде основна задача и приоритет. Време е за спешни и дълбоки реформи".

В тази връзка Петков съобщи, че през септември ПП-ДБ ще внесе отново законопроектите за подобряване на работата на българските служби за сигурност и освобождаването им от чужди зависимости.

“Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години”, написа от своя страна лидерката на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

Според нея "цялата държава стана заложник на страха му от възмездие и на алчността на ПП-ДБ за власт и пари", като управляващите "ни отдалечават всеки ден от Европа".

Лидерът на ИТН Слави Трифонов написа, че покушението срещу Алексей Петров не е било нещо неочаквано, но е показало, че "държавата и службите са слаби и скопени" и "не са в състоянието нито да прогнозират, нито да предотвратят подобен показен разстрел".

Също като Нинова, и Трифонов използва случая, за да нападне ПП-ДБ. Той обвърза съпредседателят на коалицията Кирил Петков с Алексей Петров, като попита дали убитият бизнесмен е имал срещи с Петков, както и дали е посредничил между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ в разговорите за съставяне на правителство.

Подобно обвинение, че Петров има някаква връзка с ПП-ДБ, отправи и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той не представи доказателства за твърденията си.

"Ставаме свидетели на връщане на мутренските години и развилняване на престъпността в България", написа той във Фейсбук.

Алексей Петров е бивша барета, бивш съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и университетски преподавател.

В миналото Петров е ставал мишена на поне два опита за убийство. За последно по бронираната му кола беше стреляно с гранатомет на 29 октомври 2015 г.

На 15 август 2002 г. Петров беше прострелян в гърдите и крака пред офиса му в сградата на столичния басейн „Спартак“. Тогава се разбра и за друга стрелба по него през 1999 г., за която обаче ранилият го в крака Кирил Киров – Японеца декларира, че е стрелял по погрешка.

Приживе Петров беше известен като съдружник в няколко охранителни фирми. Той беше и неуспешен кандидат-президент през 2011 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG