Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алексей Петров е убит в столичния кв. "Драгалевци"


Алексей Петров
Алексей Петров

Бившата барета, бивш съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и университетски преподавател Алексей Петров е бил убит при стрелба в столичния кв. „Драгалевци“ в сряда, съобщиха официално от МВР. По информация на БНР при убийството е използвана пушка.

Според първоначалната информация покушението е извършено около 12:20 часа. При стрелбата е била ранена жена, която е откарана в болница. От „Пирогов“ съобщиха, че тя е „въведена в операционната“.

На местопрестъплението отидоха главният секретар на МВР Петър Тодоров, директорът на столичната полиция Любомир Николов и градската прокурорка на София Илиана Кирилова. По думите на Тодоров в момента на убийството Петров е бил с трима души охрана. Николов добави, че стрелбата е станала в гориста местност над „Драгалевци“, където убитият се е разхождал често.

Петър Тодоров (вляво) и Любомир Николов говорят пред медиите.
Петър Тодоров (вляво) и Любомир Николов говорят пред медиите.

Наскоро Петров се появи отново в публичното пространство покрай взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев. Тогава бившата барета призова за оттеглянето на Гешев.

Той работи в системата на МВР до началото на 90-те години, след което се занимава с охранителен бизнес. Връща се в службите за сигурност в началото на новия век.

През 2009 г. Петров беше обявен от комисията по досиетата като бивш щатен служител на Държавна сигурност, управление VI, направление „Т“. Тогава той беше проверен в качеството му на член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

В миналото Алексей Петров е ставал мишена на поне два опита за убийство. За последно по бронираната му кола беше стреляно с гранатомет на 29 октомври 2015 г. За това неуспешно покушение в началото на юли 2021 г. окончателно беше осъден на 10 години затвор украинецът Роман Логвиненко.

На 15 август 2002 г. Петров беше прострелян в гърдите и крака пред офиса му в сградата на столичния басейн „Спартак“. Тогава се разбра и за друга стрелба по него през 1999 г., за която обаче ранилият го в крака Кирил Киров – Японеца декларира, че е стрелял по погрешка.

Приживе Петров беше известен като съдружник в няколко охранителни фирми, както и като преподавател в УНСС и Пловдивския университет, където ръководеше катедра „Политически науки и национална сигурност“. Той беше и неуспешен кандидат-президент през 2011 г.

Полицията блокира района на "Драгалевци" и пътя към хижа Алеко на Витоша.
Полицията блокира района на "Драгалевци" и пътя към хижа Алеко на Витоша.

Опитът му да влезе в политиката стана факт, след като на 10 февруари 2010 г. той беше показно арестуван от антимафиоти в дома му по подозрения, че е ръководил мащабна престъпна група, занимаваща се с разнообразна дейност, включително данъчни измами, рекет, нанасяне на телесни повреди, склоняване към проституция и трафик на хора.

Впоследствие Петров стана основен подсъдим по т.нар. дело „Октопод“, по което окончателно беше оправдан 11 години по-късно – през лятото на 2021 г. По това дело беше оправдан и Антон Петров – Хамстера, който беше и сред първоначално задържаните по делото срещу т.нар. група за отвличания „Наглите“, но така и не стана подсъдим по него. Хамстера загина през лятото на 2021 г. при катастрофа с джип в Рила.

След престоя си в системата на МВР Алексей Петров участва в управлението на застрахователни компании до 2000 г., включително дружеството „Левски Спартак“, което след това става „Лев инс“. Петров е съучредител на застрахователните дружества „Аполо и Болкан“ и „Спартак“, които в миналото се свързваха със силовото застраховане. До 1998 г. Петров участва във фирма „Будоинвест“ ООД заедно с Бойко Борисов и Румен Николов – Пашата.

През 2001 г. той се завръща в службите за сигурност, след като е вербуван от бившата Национална служба „Сигурност“ (НСС). През 2008 г. пък Петров беше осветен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков като дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването и ДАНС. Междувременно Петров стана щатен съветник на първия председател на агенцията Петко Сертов.

Изявлението на Петков беше предизвикано от разкритието, че Петров е организирал среща на тогавашния министър с Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. Скандалът доведе до оставката на вътрешния министър, който след това беше съден и оправдан по обвинение за разкриване на класифицирана информация.

Алексей Петров участва в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в сградата на Министерския съвет в качеството си на изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, 3 юли 2023 г.
Алексей Петров участва в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в сградата на Министерския съвет в качеството си на изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, 3 юли 2023 г.

Галев и Христов пък бяха осъдени за рекет през 2012 г., но успяха да избягат преди произнасянето на окончателните си присъди. В началото на юни стана ясно, че издирваният с червена бюлетина на Интерпол оттогава Ангел Христов е успял да се прибере тайно в България, където е починал внезапно.

Смъртта му стана факт скоро след убийството на друга знакова фигура от българския ъндърграунд – Красимир Каменов-Къро, който беше застрелян в края на май заедно със съпругата си в Кейптаун, ЮАР. Приживе Къро беше свързан от Гешев със заговор за отстраняването му от поста.

Алексей Петров е роден през 1962 г. в Тетевен. Завършил е милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г., а след това и Висшия икономически институт. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР. Той беше и специалист по антитероризъм.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG