Връзки за достъпност

Извънредни новини

Барета, агент, бизнесмен и мишена. Кой беше Алексей Петров


Алексей Петров на протест срещу МВР в Пловдив през май 2023 г.
Алексей Петров на протест срещу МВР в Пловдив през май 2023 г.

Няколко опита за убийство. Последният - успешен. Алексей Петров беше застрелян в сряда в столичния квартал „Драгалевци”. През последните 35 години името му е свързано с редица ключови събития в България. Кой беше Алексей Петров?

Бивша барета, каратист, застраховател, секретен сътрудник на службите, съветник в ДАНС, кандидат за президент, който се обяви за мораториум върху партиите.

Арестуван, обвинен и оправдан по делото „Октопод“ за рекет. Университетски преподавател по национална сигурност. "Противник“ на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, по думите на Борисов. И „лоялен гражданин“, пак по думите на Борисов.

Много хора го приемаха за една от най-влиятелните фигури в бизнеса и политиката. Както и в подземния свят, макар че Петров никога не беше осъден.

Оцелял след поне два атентата. И убит.

Името му беше Алексей Петров. Той е застрелян в сряда, 16 август, по обед в София.

В последните години Алексей Петров рядко се изявяваше публично. Това се промени след инцидента с взрив до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев и преговорите за съставяне на правителство.

Името на Петров беше споменато първо от Борисов - след взрива от 1 май, за който прокуратурата разпространи неверни данни за инцидента. Те бяха изобличени от МВР, а напрежението между двете институции се изостри. Борисов тогава цитира Петров като преподавател и експерт по тероризъм.

На този фон Алексей Петров даде интервю, в което препоръча на Иван Гешев да се оттегли от поста главен прокурор. Два дни по-късно кандидатката за премиер на ГЕРБ Мария Габриел каза, че първото нещо, което ще направи, ако бъде избрана, е да поиска тази оставка. ДПС я подкрепи.

Името на Петров беше споменавано и във връзка с преговорите за съставяне на кабинет с мандата на ПП-ДБ и подкрепата на ГЕРБ през май - заради познанствата му с Борисов и с бащата на съпредседателя на ПП Кирил Петков - Петко Петков.

Алексей Петров каза пред БТВ по този повод, че „не бих казал, че имам роля. Даже много се надценява моята роля за много неща в последно време“.

Преди и след 1989 г.

Преди 1989 г. Алексей Петров работи към Шесто управление на Държавна сигурност, направление "Терор", към чиято структура са баретите. Държавна сигурност са тайните служби на комунистическия режим.

В началото на 90-те Петров напуска МВР. Това е периодът, в който в България се формират т.нар. силови групировки, а основателите им са предимно бивши служители на службите и спортисти. Официално те се занимават с охрана и застраховане. Неофициално – с рекет, бой и изнудване. В този период Алексей Петров създава обща фирма с Бойко Борисов, който по-късно става главен секретар на МВР, кмет на София, премиер и лидер на партия ГЕРБ.

Петров и Борисов са били съотборници в отбора по карате.

Алексей Петров оцелява при няколко опита за убийство. Последният е през 2015 г., когато Борисов е премиер, а Алексей Петров обяви награда от 100 хил. долара за информация, която да доведе до разкриване на извършителите и поръчителите на стрелбата с гранатомет.

До 2000 г. Алексей Петров е съдружник в няколко охранителни и застрахователни фирми. Той участва в управлението и на дружеството „Левски Спартак”, което след това става “Лев Инс”.

След 2000 г. името на Алексей Петров започва отново да се свързва със службите. През 2008 г. става ясно, че е бил организатор на среща между тогавашния вътрешен министър Румен Петков и известните като братя Галеви – Пламен Галев и Ангел Христов - по-късно обвиняеми за рекет. Те са осъдени, но изчезват след произнасяне на присъдите. В началото на юни стана ясно, че издирваният с червена бюлетина на Интерпол оттогава Ангел Христов е успял да се прибере тайно в България, където е починал внезапно.

Около срещата на Румен Петков с братя Галеви избухва скандал. По време на изслушване в парламента Петков казва по повод на Алексей Петров, че е "разкрита самоличността на един офицер под прикритие“. Резултатът е оставка на Румен Петков като министър, а Петров е назначен за съветник в ДАНС.

Всичко това се случва по време на управлението на кабинета с премиер Сергей Станишев, в който участват БСП, ДПС и НДСВ и е известен като правителство на Тройната коалиция.

Политици и публикации в този период коментират близостта на Алексей Петров с главния прокурор Никола Филчев и президента Георги Първанов, когато заемат постовете по това време.

Лоялният гражданин

През 2009 г. се разгръща сюжет около секретен доклад на ДАНС, изнесен от Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов казва, че папката с доклада е върната от Алексей Петров, който го е направил като „лоялен гражданин“. Папката дава повод на Борисов да напада предшественика си на поста Сергей Станишев.

„Лоялният гражданин“ е задържан година по-късно при акция на МВР с името „Октопод“. Това е периодът, в който министерството, ръководено от партийния заместник на Борисов Цветан Цветанов, провежда редица показни акции с атрактивни имена. Алексей Петров е обвинен в създаване и ръководене на организирана престъпна група за рекет, за което по-късно е оправдан от съда.

Пред френското издание „Монд“ Петров казва, че разривът в отношенията му с Борисов настъпва малко преди ареста му.

“Упрекнах Борисов, че в областта на сигурността се опитва да възкреси методите от тоталитарната епоха“, казва Петров. По думите му „Бойко Борисов е човекът, който се страхува от мен. Защо, е много дълъг разговор”.

Преподавателят

В последните години Алексей Петров официално се занимаваше с научна дейност. Той беше преподавател в Пловдивския университет и УНСС.

Името му се свързваше и с една от влиятелните работодателски организации - Съюз за стопанска инициатива. Като негов представител Алексей Петров участва на срещи с правителството.

В този период името му продължаваше да се свързва със застраховането. То беше споменато от депутати покрай проблеми в системата за застраховане, които бяха една от пречките за влизане на България в еврозоната.

Депутати от партията на Борисов внесоха законови поправки, които щяха да саботират решаването на тези проблеми. По този повод лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че ГЕРБ обслужва интересите на Алексей Петров.

„Заради неговия интерес и заради невъзможността на Бойко Борисов да се откъсне от своята биография в момента перспективата на България, за която самият ГЕРБ е работил, да влезем в еврозоната, е поставена под съмнение. Това е абсолютен пример за това как ние плащаме данък минало, докато не смеем да излъчим едно реформаторско управление”, каза Христо Иванов в интервю за БТВ.

Алексей Петров не е коментирал тези обвинения.

Оставката на Гешев

Алексей Петров се появи публично след дълго отсъствие от обществения живот, след като беше цитиран като учен и експерт по тероризма от Бойко Борисов във връзка с взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев.

„Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема, до приключване на това разследване. И тук бих казал като експерт, че това разследване ще приключи много дълго. И ако аз бях на негово място, щях да се оттегля изобщо. Г-н Гешев, разбира се, има своите позитиви и качества и държавата в тази ситуация е длъжна да му помогне да му намери друга подходяща работа”, каза Петров пред БНР.

Инцидентът с колата на Гешев провокира напрежение между прокуратурата и МВР. Причината е, че служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев опроверга основни твърдения на прокурорите.

На този фон Алексей Петров призова и отиде на протест срещу МВР по повод акция на полицията в пловдивска дискотека. Обстоятелствата около тази акция на МВР все още не са съвсем ясни, но станаха повод за атаки срещу ръководството на министерството.

Барета, доцент, експерт по тероризъм. Кой е Алексей Петров, който препоръча на Гешев да се оттегли
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:23 0:00

XS
SM
MD
LG