Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Преразпределение на канали и богатства". Връща ли се България в 90-те години на миналия век


Пламен Галев (вляво) и вече покойният Ангел Христов са известни като Братя Галеви
Пламен Галев (вляво) и вече покойният Ангел Христов са известни като Братя Галеви

Един мъж, издирван от години с червена бюлетина на Интерпол, се появи така, както изчезна - без следа. Този път мъртъв. Новината за смъртта му идва дни след показното убийство на друг издирван българин. Връща ли се България към войната на групировките от 90-те години на миналия век?

Издирваният с червена бюлетина на Интерпол от 2012 г. Ангел Христов е успял да се прибере тайно в България, където е починал внезапно. Аутопсията показва, че причина на смъртта е остър инфаркт.

Ангел Христов е известен заедно с Пламен Галев като един от двамата Братя Галеви. Те са бивши барети, бизнесмени, кметски съветници, кандидат-депутати и осъдени за рекет и изнудване.

Новината за смъртта на Ангел Христов идва дни след показното убийство в Република Южна Африка на бизнесмена Красимир Каменов-Къро. Той също се издирваше чрез Интерпол, а името му беше свързано със силовите групировки от 90-те години на миналия век. Преди два месеца главният прокурор Иван Гешев свърза Къро със заговор за отстраняването му от поста.

"Това е преразпределение на канали и богатства", каза в интервю за Свободна Европа журналистът Иван Бакалов.

"Всички тези са бивши барети – Алексей Петров-Трактора, Братя Галеви. Не само бивши барети, но и Братя Галеви бяха назначени в ГДБОП, а Алексей Петров в новоучредената ДАНС, каза Бакалов. По думите му "това са хора, които от подземния свят минават на светло на държавни служби. След това пак в подземния свят".

Най-важното от интервюто

  • Руши се монополът на [Бойко] Борисов. Това е, което става. Бойко Борисов като премиер, преди това като главен секретар, установи един монопол и върху престъпната дейност. Той забрани някакви групировки, канали и бяха оставени да действат други. Имаше някаква монополизация и стабилен ред. И сега, като се руши тази монополизация и ред, започват да се убиват кой да надделее.
  • Това е преразпределение на канали и богатства. Убийството на Къро в Южна Африка. Свързано е и с разместване по върховете. Тази разлъка между главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Борисов. Той [Гешев] му беше стабилен чадър. Спираше всякакви опити да се разследва Борисов.
  • [Христофорос Аманатидис] Таки, миналата година, лятото, е сниман в центъра на София от папарак. Тази снимка е разпратена на различни медии и никога не е излизала. Това подсказва, че самите медии се страхуват или са под контрол.
  • Нашите служби са пробити. Пробита служба е МВР. Те могат само помощ да оказват на престъпниците.

Кои са Братя Галеви?

Името на Ангел Христов обикновено се споменава заедно с това на Пламен Галев. Те са известни като Братя Галеви. Двамата не са биологични братя, но ги свързват години приятелство, обща работа, бизнес и политически интереси.

През 2012 г. двамата бяха окончателно осъдени за рекет и изнудване на дупнишки собственик на таксиметрова компания. Двамата изчезват непосредствено след произнасяне на присъдата.

Вътрешният министър тогава Цветан Цветанов каза, че "няма данни Галев и Христов да са напускали страната". Вътрешният министър сега - Иван Демерджиев каза, че не е ясно кога и по какъв начин Ангел Христов е успял да влезе в страната.

Братя Галеви са бивши барети от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) в МВР, където взводен командир им е бил Алексей Петров.

Каква е ролята на Алексей Петров?

Името на Алексей Петров се появи отново в публичното пространство след взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев. Тогава бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов го цитира като преподавател и експерт по тероризъм.

Петров е бивша барета, застраховател, секретен сътрудник на службите, съветник в ДАНС. Кандидат за президент, който се обяви за мораториум върху партиите. Обвинен и оправдан по делото за отвличания „Октопод“.

Алексей Петров даде интервю за БНР, в което препоръча на Иван Гешев да се оттегли от поста главен прокурор. В интервю за БТВ Петров коментира снимка, на която е с Борисов, публикувана от сайта BIRD.

Петров каза, че кадърът е от разговор на 28 септември миналата година. Срещата се е провела по инициатива на Борисов, "за да стоплим отношенията", каза Петров.

Според Иван Бакалов ролята на Алексей Петров засега не е ясна. "Никой не го е назначавал за никакъв. Изведнъж се явява някакъв фактор. Излиза, цитират го. Бойко Борисов го цитира няколко пъти в тези събития. Може би той фокусира внимание върху него", каза Бакалов.

Алексей Петров напуска системата на МВР в началото на 90-те години. Той е съдружник в няколко охранителни и застрахователни фирми от този период. След 2000 г. името на Петров започва отново да се свързва със службите. През 2008 г. става ясно, че той е бил организатор на среща между тогавашния вътрешен министър Румен Петков и Братя Галеви. Избухва скандал, след който Петков подава оставка като вътрешен министър, а Петров е назначен официално за съветник в ДАНС.

Барета, доцент, експерт по тероризъм. Кой е Алексей Петров, който препоръча на Гешев да се оттегли
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:23 0:00

Какво се случи през 90-те?

През 90-те години на миналия век се случва преразпределение на собствеността в България след падането на комунистическия режим. Това е началото на т.нар. преход. В този период се появяват силовите групировки в България. Най-големите са СИК и ВИС.

Официално те се занимават с охранителна и застрахователна дейност, а неофициално с рекет, контрабанда, търговия с наркотици и др.

"Бивши спортисти направиха рекетьорски групировки, които тръгнаха да рекетират собственици на магазини, на ресторанти, на фирми. Изземваха бизнес. Отиват, притискат някого и му взимат фирмата", каза Иван Бакалов. Част от групировките са и бивши служители на МВР.

Според него сега, две десетилетия по-късно, тече преразпределение, след като с годините бившият премиер, а преди това и главен секретар на МВР Бойко Борисов, започва да губи контрол над установен монопол на процесите. "Той забрани някакви групировки, канали и бяха оставени да действват някакви други. Имаше някаква монополизация и поставен ред". По думите на журналиста сега "този ред се руши" и резултатът е, че "започват да се убиват кой да надделее".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG