Връзки за достъпност

Извънредни новини

Аутопсията на Ангел Христов от Братя Галеви показва, че е починал от остър инфаркт


Ангел Христов
Ангел Христов

Ангел Христов, известен заедно с Пламен Галев като един от двамата Братя Галеви, е починал от "остро разстройство на коронарното кръвообръщение", съобщиха в понеделник от Кюстендилската окръжна прокуратура. Според сърдечни хирурзи, с които се свърза Свободна Европа, това определение означава остър инфаркт, макар че коректният медицински термин е "остър коронарен синдром".

"Взети са материали за допълнителни изследвания, съгласно поставените задачи. Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата", уточняват оттам.

Информацията за смъртта на Христов стана известна в събота вечерта, когато стана ясно, че той е починал в България. Ангел Христов беше издирван с червена бюлетина на Интерпол от 2012 г. заедно с Пламен Галев.

Те бяха окончателно осъдени в началото на май 2012 г. на 5 години затвор за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, след което те изчезнаха безследно. Галев и Христов са бивши барети от Дупница и живееха в луксозно имение в близкото село Ресилово.

Към момента представители на властите си противоречат къде е починал Христов. Според Галина Паучева - служителка на ГРАО, която е издала смъртния акт, смъртта му е настъпила в частната болница "Свети Иван Рилски " в Дупница. Според съобщение на МВР-Кюстендил и според частната болница, Христов е починал в дома си в село Ресилово.

БНТ и БТВ цитират Паучева, която е старши специалист към гробищния парк в Дупница, че документът за смъртта е издаден от МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница. Въз основа на този документ, тя е издала смъртен акт.

При сравняване на данните от личната карта и смъртния акт тя обаче е открила несъответствие. По лична карта починалият се казва Ангел Христов Христов, а в смъртния акт е посочено името Ангел Христов Ангелов. Жената е върнала документите за поправка в болницата "Св. Иван Рилски" в града, откъдето е и издаден документът за смъртта.

От болницата поправили грешката си, удостоверявайки това с подпис и печат. По нейни думи личната карта на лицето е била изтекла през 2018 г. А смъртният акт, според експертът, който го е съставил, се издава от общината, където е настъпила смъртта. В документа е посочено, че смъртта е настъпила вследствие сърдечна недостатъчност и масивен инфаркт на миокарда, съобщи БНТ.

“Ангел Христов не е починал в болницата в Дупница, а в дома си, заобиколен от своето семейството”, каза пред БНР главният лекар на лечебното заведение д-р Ени Лефтеров.

Той добави, че Христов е починал към 22:00 ч. в петък вечерта. Бил е заобиколен само от съпругата си, сина си и дъщеря си. Дори и от охраната му не са знаели за смъртта му, докато не започнала подготовка по погребението му.

По случая вече са образувани две разследвания. Първото разследване ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. Второто разследване цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това.

Братя Галеви бяха осъдени по обвинение, че са принудили Пламен Миланов от Дупница да им прехвърли 50% от таксиметровата си фирма "Сити транс" ООД, както и всеки месец да им предава половината от оборота си. В края на 2015 г. Миланов и млада жена бяха открити мъртви в помещение в Дупница без видими следи от насилие.

Смъртта на Ангел Христов идва скоро след убийството на друга знакова фигура от българския ъндърграунд - Красимир Каменов-Къро, който беше застрелян в края на май заедно със съпругата си в Кейптаун, ЮАР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG