Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Недоверие". Управляващите започват реформа в службите, чиито началници не могат да сменят без Румен Радев


Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Атанас Атанасов
Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Атанас Атанасов

От месеци управляващи и президент са в сблъсък, а темата са спецслужбите. Сега обаче конфликтът навлиза в нова фаза. А именно законодателна.

Сблъсъкът между управляващи и президент на тема кой трябва да управлява службите за сигурност навлиза в нова фаза. Законодателна.

Заявката на мандатоносителите на правителството от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за реформа на службите, дадена преди повече от 3 месеца, се придвижва към действие. Съпредседателят на парламентарната група Атанас Атанасов съобщи в интервю за "24 часа", че вече е подготвен законопроект за мащабна реформа в разузнаването.

Новината идва на фона на отказа на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС в парламента да приемат годишните доклади за работата на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР). Това се случи в петък. Атанасов нарече гласуването "специфичен вот на недоверие" и каза, че изходът е началниците им да подадат оставки.

Какво ще представлява реформата

Настоящите началници на тези служби, както и тези на Служба "Военно разузнаване" и Държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО) бяха назначени с укази на Радев, след като бяха предложени от назначено от него служебно правителство през 2021 г. По закон за смяна сега е нужен отново указ на държавния глава.

Идеята на новия законопроект, за който говори Атанасов, е ДАР и Служба "Военно разузнаване" да се обединят в една служба

Идеята на новия законопроект, за който говори Атанасов, е ДАР и Служба "Военно разузнаване" да се обединят в една служба, а предложението кой да я оглави да е на Министерския съвет. Предстои да се реши окончателно дали да се отнеме правото на държавния глава да валидира назначенията с указ - каквото той има сега по закон, и това да се възложи на Народното събрание, уточни след това Атанасов. По думите му вече има подкрепа и от ГЕРБ, и от ДПС за законопроекта.

Отговорът на Радев

Реакцията от президента Румен Радев не закъсня - той обяви в понеделник, че "реформа" не значи да смениш ръководителите с "наши хора", като препрати към записа от заседание на ПП, разпространен преди месеци от депутата Радостин Василев. В него лидерите на партията говорят за смени на върха в службите и одобрение от "посолството". Намекът е, че това е партньорът на България в НАТО - САЩ.

Конфликтът между Радев и настоящите управляващи за службите за сигурност стана публичен именно с изтичането на звуковия запис, публикуван от бившия член на партията Василев. Това се случи още през май. Оттогава президентът и ПП-ДБ са в задочен спор за шефовете на служби още преди избирането на кабинета на Николай Денков.

Законодателна промяна всъщност е единственият начин за смяна на началниците на службите за сигурност, тъй като сега по закон Министерският съвет предлага ръководители, но за назначаването им се изисква подписът на президента.

Още през август ПП-ДБ заговори за реформа на службите, с които да се намали влиянието на държавния глава в сферата на сигурността, която по Конституция се ръководи от Министерския съвет.

По думите на Атанасов ролята на президента е да бъде балансиращ орган на изпълнителната власт и той няма задължение да осигурява обществения ред и сигурността.

"Изключително важно е в тези отношения доверието между премиер, правителство и шефовете на службите. Ако това доверие го няма – не може да се върши ефективно работа. А в случая мнозинството казва, че няма доверие на тези служби", каза той.

"Инструмент за политическа дестабилизация"

През май шефовете на службите за сигурност бяха изслушани в парламента. Тогава председателят на ДАНС Пламен Тончев каза, че "някои министри в редовния кабинет определено не защитаваха националния интерес".

Той обясни, че има предвид случая с вдигането на ветото за започване на преговорите за приемане на Северна Македония в Европейския съюз. Това стана по време на правителството с премиер Кирил Петков. Тончев не даде повече подробности.

Атанасов коментира, че това изказване е било "недопустимо", защото работа на службите е "да събират информация и да съобщават факти, а не да заемат страна в политическите борби" и не може да се допуска "да бъдат използвани като инструмент за политическа дестабилизация".

Кабинетът на Николай Денков вече смени зам.-председателите на ДАНС, което е в правомощията на правителството по закон, за разлика от смените на началниците. За да бъде сменен Тончев се изисква и подписът на президента.

В последните седмици напрежението между кабинета и президента се изостри заради поисканата оставка на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Радев отказа да подпише указ за освобождаването му, но в крайна сметка той сам подаде остава и на негово място държавният глава назначи заместника му Живко Коцев по предложение на правителството.

Самият Радев неведнъж се обявява срещу изпращане на оръжие в подкрепа на Украйна във войната, която Русия води там, заради което е обвиняван от управляващите, че защитава проруски позиции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG