Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ внася законопроект за реформа в службите, въпреки че ГЕРБ и ДПС отказаха подкрепа


Кирил Петков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ
Кирил Петков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще внесе законопроекти за реформа на службите за сигурност в понеделник. Това каза съпредседателят на коалицията Кирил Петков.

Новината идва, след като преди седмица председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски казаха, че сега не е подходящ момент за промени в службите. Това се случи, след като малко по-рано Атанас Атанасов от ПП-ДБ подаде оставка като шеф на парламентарната комисия, отговаряща за спецслужбите, след като двете формации се отметнаха от първоначалната си подкрепа за реформи.

„Ако г-н Борисов не иска да ги прави тези реформи - нека заяви защо, ако иска - нека не бавим нито ден повече, защото отговорността е пред всички нас“, каза Кирил Петков от австрийския парламент във видеообращение във фейсбук.

Той свърза реформите в сектора с приемането на България в Шенгенското пространство.

Реформирането на службите беше един от заложените приоритети на правителството на Николай Денков, което дойде на власт с подкрепа от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Освен влизането в шенгенското пространство, депутати от ПП-ДБ многократно изтъкнаха като причина за нуждата от реформи несправянето на службите в контекста на войната в Украйна.

Твърдо срещу промени в службите е президентът Румен Радев, който отказва да подпише указ за смяната на председателя на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), който беше назначен от неговите служебни правителства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG