Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов и Пеевски смятат, че сега не е време за реформа на службите


Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски

Сега не е подходящият момент за реформа на службите. Това коментираха председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски от ДПС в четвъртък.

Поводът за техните изказвания е подадената в сряда оставка от депутата от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Атанасов като шеф на парламентарната комисия, отговаряща за спецслужбите. Оставката му беше предизвикана именно от нежеланието на ГЕРБ и ДПС да съдействат за сливане на Служба "Военно разузнаване" и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

Няколко дни по-рано Атанасов каза, че двете партии подкрепят идеята. В четвъртък обаче Борисов и Пеевски казаха, че реформата трябва да се случи след края на войната в Украйна.

"По време на война не е добре да има реформа в службите. Да се успокои обстановката и тогава може да се пристъпи към това", каза Пеевски, който през последните месеци редовно говори пред медиите в кулоарите на парламента. Той е сочен от опонентите си за ключов фактор в политиката, бизнеса и медиите в България.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов също коментира случая и определи подадената от Атанасов оставка като "много важен сигнал" за това дали управляващите ще намерят воля за реформа. Той също призова ГЕРБ да се върнат на масата на преговорите.

В сряда Борисов съобщи за първи път, че не подкрепя сливането на службите. По-късно Пеевски изказа същата позиция. Това доведе до подаването на оставката на ген. Атанасов, чието място по-късно беше заето от депутата от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков.

Темата за реформа на службите е актуална през последните месеци. Досега обаче двете опониращи си позиции бяха на управляващите и президента. Настоящите ръководители на службите за сигурност са назначени именно от служебни правителства на Румен Радев.

През май ГЕРБ и ПП-ДБ изготвиха приоритети, по които да се сформира ново правителство. Приемането на законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние беше един от тях.

Още през август ПП-ДБ заговори за реформа на службите, с които да се намали влиянието на държавния глава в сферата на сигурността, която по Конституция се ръководи от Министерския съвет.

Идеята на новия законопроект, предложен от Атанасов, беше ДАР и Служба "Военно разузнаване" да се обединят в една служба, като Министерският съвет предлага кой да я заеме, а одобрение дава не президентът, а парламентът.

Тогава Атанасов каза, че законопроектът вече има подкрепа и от ГЕРБ, и от ДПС. Сега обаче позицията на двете партии се промени.

ДПС официално не са част от споразумението за съставяне на правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ. През последните месеци обаче те заемат активна позиция за законодателните промени наравно с управляващите. Тяхната подкрепа е нужна и за постигането на необходимото парламентарно мнозинство при евентуална конституционна реформа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG