Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Благоприятна среда за внушения и манипулации". Какво пише в справката на ДАНС за машинния вот 


Зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов
Зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов

Два дни преди първия тур на местните избори в неделя пет партии в парламента обвиниха зам.-министър на електронното управление в опит да манипулира кода на машините за гласуване. Това доведе до решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за отмяна на машинния вот.

Зад всичко това стои справка на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), изпратена на премиера, президента, председателя на парламента и ръководителя на ЦИК.

Макар че подобни документи обикновено са класифицирани, в случая се оказа, че въпросната справка не е засекретена. Затова депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и лидер на ДСБ Атанас Атанасов реши да я публикува във фейсбук, без риск да бъде подведен под наказателна отговорност за разгласяване на секретна информация.

От справката, която през последните дни най-често беше наричана доклад от политиците и членовете на ЦИК, става ясно, че ДАНС всъщност не е установила доказателства за опит за манипулация на кода на машините, а този извод се базира само на предположение.

Зам.-председателят на агенцията Деньо Денев, подписал документа, сам е посочил още в заглавието му, че става въпрос за “информация за действия на лице, явяващи се потенциална предпоставка за формиране на недоверие към използването на машини за гласуване”.

Денев посочва още, че информацията е свързана с действия на зам.-министър, “представляващи риск за формиране на благоприятна среда за внушения и манипулации, които биха могли да въздействат негативно на предстоящите местни избори”.

Изводът на ДАНС, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е опитал да манипулира кода на машините, се базира единствено на факта, че той е заснел повторно генериране на въпросния код и е казал на служители на министерството, че иска “да си поиграе с него”.

На 20 октомври в Министерството на електронното управление (МЕУ) в присъствието на членове на ЦИК, представители на партии и служители на фирмата производител на машините “Сиела норма” е направено “доверено изграждане на софтуера за машините за гласуване на компютър, предоставен от ЦИК”.

“Изграждането приключва успешно, като е генериран криптографски идентификатор хеш, който е предоставен на ЦИК и на представителите на политическите партии. Идентификаторът е идентичен за всички машини за гласуване, които ще се използват за предстоящите избори. Чрез него се потвърждава, че софтуерът за гласуване с машините е този, който е преминал процеса по доверено изграждане”, пише зам.-председателят на ДАНС.

На 23 октомври по разпореждане на ЦИК този изходен код за машините е предоставен на всички парламентарни партии.

"Да си го гледа и да си поиграе с него"

Според ДАНС проблемът възниква на 25 октомври, когато зам.-министър Стойнов е разпоредил “да се проведе отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване в зала 344 на МЕУ”.

“Разпоредено е дейностите по изграждане на горепосочения код да се проведат стъпка по стъпка следвайки заложените процедури. По време на тези дейности Стойнов е заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване”, се казва в справката на ДАНС с уточнението, че той е казал на присъстващите в залата, че снима процеса по изграждане на кода, за “да си го гледа и да си поиграе с него”.

ДАНС посочва, че това е нарушение на правилата за работа в МЕУ, както и че “присъстващи в залата са казали, че това със заснемането е нередно, но въпреки това той е продължил”. След това Стойнов “е качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер, чиито авторски права се притежават от търговско дружество”.

В края на справката зам.-ръководителят на контраразузнавателната агенция е изброил и три основни извода:

  • “Налице е неправомерно заснемане на процедурата по изграждане на софтуера на изходния код на машините за гласуване;
  • неправомерно поведение от страна на Стойнов, свързано с разпространение на заснетата информация от проведената процедура по изграждане на софтуера за изходния код на машините за гласуване, качването ѝ на преносима флаш памет и запаметяването ѝ на личния му телефон;
  • извършените от Стойнов действия, в това число и разпорежданията му за повторни действия по компилирането на изходния код на машините създава риск тази информация да бъде предоставена на лица, които имат достъп до машините за гласуване преди изборите, както и след това.”

Тази справка е изготвена и изпратена до премиера, президента, парламента и ЦИК на 26 октомври. Съдържанието ѝ стана публично достояние ден по-късно, на 27 октомври, след като председателят на парламента Росен Желязков свика председателски съвет, за да я представи на колегите си.

Впоследствие Тошко Йорданов от “Има такъв народ” и Делян Пеевски от ДПС поискаха Стойнов да бъде арестуван, а машинното гласуване - отменено. За това призоваха още от ГЕРБ, “Възраждане” и БСП.

Няколко часа по-късно в петък ЦИК се събра и реши да отмени гласуването с машини на местните избор. Формалният повод беше липсата на документ от МЕУ, че машините са годни за използване. Въпреки че такъв беше предоставен още в петък вечерта, комисията отказа да преразгледа решението си.

В събота от ръководството ѝ признаха, че истинската причина за отмяната на машинното гласуване всъщност е справката на ДАНС.

Тъй като решението на ЦИК беше взето в петък вечерта, се оказа, че през уикенда във Върховния административен съд няма кой да администрира и разгледа жалбата на ПП-ДБ срещу отмяната на машинния вот. Това ще стане най-рано в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG