Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ръководството на ЦИК призна, че машинният вот е отменен заради доклада на ДАНС 


Председателката на ЦИК Камелия Нейкова
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова

Централната избирателна комисия (ЦИК) е отменила машинното гласуване на местните избори не заради липсата на документ от Министерството на елетронното управление (МЕУ), че машините са годни за използване, а заради доклада на ДАНС, в който се излагат подозрения за опит те да бъдат манипулирани.

Това стана ясно от медийни изказвания на председателката на ЦИК Камелия Нейкова и заместничката ѝ Росица Матева в събота сутринта.

В петък вечерта комисията реши да отмени машинното гласуване на местния вот, като официалният мотив беше, че МЕУ не е изпратило документ, който удостоверява, че машините са сертифицирани.

Това стана няколко часа, след като ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, “Има такъв народ” (ИТН) и БСП поискаха на местните избори да се гласува само с хартиени бюлетини заради доклад на ДАНС, в който се излагат твърденията, че зам.-министър на електронното управление е заподозрян в опит да манипулира кода на машините.

По думите на Тошко Йорданов от ИТН в петък следобед в доклада на ДАНС е описано, че камери в МЕУ са заснели ресорния зам.-министър Михаил Стойнов "да записва на телефона си и да прехвърля на флашка процеса на генериране на кодове за машинното гласуване".

Първият призив за отмяна на машинното гласуване беше отправен именно от него, а веднага след това и от Делян Пеевски от ДПС. Последва сходна реакция на ГЕРБ и „Възраждане“. По-късно се присъедини и БСП. От “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) заявиха, че ще обжалват решението на ЦИК пред съда.

Това стана факт, след като от месеци между ДАНС и ПП-ДБ тлее напрежение, породено от намерението на кабинета на Николай Денков да извърши реформа в службите.

“Не изпълняваме нито политическа поръчка, нито нареждане на ДАНС. В крайна сметка доверието в изборния процес е най-важно. Не може при постъпила такава информация от органа, който отговаря за националната сигурност, ние да кажем - не, не е вярно, може би някой просто ни е изпратил една преписка”, коментира Камелия Нейкова пред БНТ в събота.

Тя каза още, че “няма как ЦИК да игнорира такава информация и да каже - машините могат да тръгнат, всичко е както трябва”.

Нейкова обаче отказа да коментира съдържанието на доклада на ДАНС. Тя призова агенцията сама да даде подробности по случая, но от службата засега запазват пълно мълчание.

“Има достатъчно данни, които водят до това решение на ЦИК”, каза междувременно пред бТВ в събота зам.-председателката на комисията Росица Матева.

Подобно на Нейкова, тя също потвърди, че именно докладът на ДАНС е провокирал отмяната на машинното гласуване на местните избори, а мотивът, че МЕУ още не е изпратило документ, че машините са годни, е бил просто формален.

Министерството все пак изпрати този документ малко след решението на ЦИК. По този повод и Нейкова, и Матева отбелязаха, че той е бил подписан именно от зам.-министър Стойнов, който е обект на доклада на ДАНС.

Двете декларираха, че машини за гласуване няма да бъдат доставени в секционните избирателни комисии в неделя, въпреки че това решение може да бъде отменено от Върховния административен съд (ВАС).

Те отказаха да коментират решението на Общинската избирателна комисия в София, с което на практика беше игнорирана волята на ЦИК. И Нейкова, и Матева определиха това решение като незаконно, защото ЦИК е по-висш орган.

Нейкова каза още, че вече е получила уверение от главния секретар на МВР Живко Коцев, че всички машини ще бъдат върнати и запечатани в склада на фирмата производител “Сиела Норма”.

По думите на председателката на ЦИК малко след решението на комисията за отмяна на машинния вот в петък вечерта, тя е получила информация от “Сиела Норма”, че жандармерията е започнала да изнася от складовете машини, за да ги транспортира до секционни комисии. Затова ЦИК е изпратила на МВР изрично писмо машините да бъдат върнати обратно.

В събота главният секретар на вътрешното министерство Коцев потвърди пред Нова телевизия, че жандармерията ще върне обратно в складовете на “Сиела Норма” всички машини, които са били извадени оттам.

На въпрос дали МВР ще успее да достави отново всички машини на секционните комисии в страната, ако ВАС отмени решението на ЦИК, Коцев потвърди. Той обаче не каза какво време е необходими за да бъдат транспортирани физически машините до най-отдалечените райони.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG