Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Съществени пороци". Избирателната комисия в София игнорира решението на ЦИК срещу машинния вот 


Председателката на ОИК - София Полина Витанова
Председателката на ОИК - София Полина Витанова

Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от петък вечерта за премахване на машинното гласуване на местния вот страда от “безпрецедентни съществени пороци”, сред които “абсолютна неразбираемост”.

Това се казва в последващо решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София, взето малко по-късно същата вечер - в 21.36 часа, с което волята на ЦИК практически се игнорира.

Председателстваната от Полина Витанова ОИК дори отбелязва, че “не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин”.

Общинската избирателна комисия в София отговаря за провеждането на местния вот в столицата, като ръководи над 1650 секционни избирателни комисии (СИК).

Въпреки решението на ЦИК да премахне машинния вот навсякъде на двата тура от местните избори, ОИК дава указания на кметовете на всички районни администрации в града да предадат на секциите и свързаните с машините документи.

Макар че не е уточнено изрично, това на практика означава, че Общинската избирателна комисия разпорежда в секциите за гласуване да бъдат доставени машини. Решението ѝ обаче подлежи на оспорване пред ЦИК в тридневен срок.

Основният мотив на Централната избирателна комисия да премахне машинния вот беше липсата на документ от Министерството на електронното управление (МЕУ), че машините са сертифицирани и официално са годни за използване.

Ведомството предостави този документ в 21.14 часа в петък. По този повод Общинската избирателна комисия посочва в своето решение, че въпросният документ е наличен в сайта на МЕУ.

Председателката ѝ Витанова допълва, че гласуването с машини следва да се отмени единствено, ако при проверките на устройствата се покаже, че те не дават равни условия на всички кандидати. Тя обаче подчертава, че “към момента на взимане на решението на ЦИК и видно от неговите мотиви такова еднозначно установяване не е налице”.

Премахването на машинното гласуване на местния вот стана няколко часа, след като ГЕРБ, “Възраждане”, ДПС, “Има такъв народ” и БСП използваха засекретена проверка на ДАНС, за да обвинят ръководството на МЕУ в опит за фалшифициране на резултатите от машинното гласуване.

От “Продължаваме промяната - Демократична България” заявиха, че ще обжалват решението на ЦИК пред Върховния административен съд, но междувременно комисията постанови МВР незабавно да прибере в складовете машините за гласуване.

Това действие може да възпрепятства използването им, дори съдът да отмени решението на Централната избирателна комисия като незаконно, пише правният портал “Лекс”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG