Връзки за достъпност

Извънредни новини

България гласува само с хартиени бюлетини на първи тур на местните избори


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

На 29 октомври, неделя, в цялата страна се провеждат местни избори за кметове, общински съветници и районни кметове в София, Пловдив и Варна, като се гласува само с хартиени бюлетини. Това става ясно от решения на Централната избирателна комисия (ЦИК), валидни към началото на изборния ден.

Уточнението идва след поредица от събития, провокирани от ДАНС, пет парламентарни групи и самата ЦИК в петък и събота. Крайният резултат от тях е, че комисията отмени правото на машинно гласуване и остави като възможно единствено гласуването с хартиени бюлетини.

Това решение се обжалва, но Върховният административен съд ще заседава по този въпрос най-рано в понеделник, едва след провеждането на първия тур от местния вот.

В петък контраразузнавателната агенция ДАНС изпрати на парламента доклад, в който съобщава за неправомерни действия с машините, извършени от заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

В почти едновременна реакция на Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) и Делян Пеевски от ДПС призоваха за арест на зам.-министъра, анулиране на машинния вот "или отмяна на изборите". Стойнов други представители на министерството бяха разпитани, но до момента не е известно на някого да са повдигнати обвинения.

Часове по-късно ЦИК отмени правото на машинно гласуване. По-късно, когато юристи посочиха, че ЦИК е действала в нарушение на Изборния кодекс, комисията само препотвърди по-ранното си решение.

Министерството на електронното управление отхвърли обвиненията в неправомерни действия с машините.

Управляващата коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) изброи няколко нередности в историята:

  • че доклад на ДАНС се озовава на председателски съвет на парламента, който няма правомощия да се произнася по такива въпроси;
  • че от фактите, изнесени в доклада, не произтичат изводите, които е направила ДАНС;
  • че ЦИК не е имала основание да отмени машинното гласуване.

Министър-председателят Николай Денков обвърза случая с многомесечното напрежение между ДАНС и кабинета заради намерението на правителството на реформира службите и да смени ръководството им.

Както Денков, така и ПП-ДБ, призоваха хората да гласуват масово, независимо че това е възможно единствено чрез подаване на хартиена бюлетина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG