Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков нарече отмяната на машинния вот "активно мероприятие". ЦИК отказа да го възстанови


Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Докладът на ДАНС, който стана причина за отмяна на машинното гласуване на местните избори, съдържа манипулации и неверни внушения. Затова Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да преразгледа решението си и да възстанови използването на машините за гласуване.

Това каза премиерът Николай Денков, който даде брифинг в Министерския съвет (МС) в събота по повод случилото се преди ден в парламента. Тогава ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, “Има такъв народ” (ИТН) и БСП поискаха отмяна на машинното гласуване заради доклад на ДАНС, в който се сочи, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснет в опит да манипулира кода на машините.

Малко след изявлението на Денков започна ново заседание на ЦИК, не което беше предложено да бъде включена точка за преразглеждане на отмяната на машините. Идеята обаче беше отхвърлена, след като беше подкрепена само от трима членове на комисията.

Основният мотив на Централната избирателна комисия да премахне машинния вот беше липсата на документ от Министерството на електронното управление (МЕУ), че машините са сертифицирани и официално са годни за използване. Такъв обаче беше издаден в петък вечерта.

Затова Денков заяви в събота, че “ЦИК има всички основния да преразгледа вчерашното си решение и да възстанови машинното гласуване”.

“ЦИК забрани гласуването с машини. Това се основава само на един доклад на ДАНС, в който наблюдения, които са направени в контролирана среда, са интерпретирани манипулативно. Тези внушения нямат никакви основания”, каза премиерът.

По думите му зам.-министър Стойнов е заснет в помещение на МЕУ, в което се е провеждала проверка на годността на машините за вота. Денков добави, че там има 24-часово видеонаблюдение и попита риторично кой би решил да опитва да прави манипулации, докато го снимат.

“Машините в момента играят роля на принтери, достатъчно е да погледнете отпечатаното, за да се уверите. Видеозаписите в доклада на ДАНС са част от рутинна процедура. В законоустановения срок експертите бяха категорични, че машините могат да бъдат използвани на утрешните избори”, каза още Денков.

Той посочи още, че докладът на агенцията не е бил класифициран, което “което навежда на мисълта, че целта е била този доклад да бъде разпространен максимално бързо”. Според премиера в случая става въпрос за “класически пример за активно мероприятие”.

Денков каза още, че ръководството на ЦИК заблуждава обществото, като твърди, че документът за годността на машините е подписан само от зам.-министър Стойнов. Всъщност сертифицирането на устройствата за гласуване е била съгласувана още с института по метрология.

В подкрепа на твърдението си, че докладът на ДАНС не почива на реални факти, премиерът посочи, че подписалият го зам.-председател на агенцията Деньо Денев вече е подал оставка. По думите на Денков правителството ще гласува оставката на Денев веднага щом освобождаването му бъде предложено от председателя на службата Пламен Тончев.

Министър-председателят добави, че няма да публикува въпросния доклад на правителствения сайт, защото не иска “да разпространява една манипулация”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG