Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първият тур на изборите ще е без машини. Съдът няма да разгледа жалбата на ПП-ДБ преди понеделник 


Машина за гласуване (иалюстративна снимка)
Машина за гласуване (иалюстративна снимка)

Първият тур на местните избори в неделя със сигурност ще премине без използването на машини за гласуване, а само с хартиени бюлетини.

Причината е, че Върховният административен съд (ВАС) няма да разгледа поне до понеделник жалбата на “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от петък за отмяна на машинното гласуване на местния вот.

През уикенда в сградата на ВАС няма кой да администрира подобна жалба, дори тя да бъде изпратена веднага от ЦИК, съобщиха пред Свободна Европа от съда в събота. От комисията уточниха, че на съда ще бъдат изпратени общо три жалби още в събота.

Предполага се, че жалбата на ПП-ДБ ще бъде разгледана още в понеделник. Това означава, че ако решението на ЦИК бъде отменено от върховните съдии, поне на втория тур от местните избори ще бъде възможно да се използват машини за гласуване.

Въпреки че Общинската избирателна комисия в София взе решение, с което практически игнорира волята на ЦИК, машини няма да има и в столичните секционни избирателни комисии. Причината е, че по силата на централното решение всички машини се прибират от МВР в складовете и няма да бъдат извадени оттам, освен ако съдът не отмени решението на ЦИК.

В петък вечерта комисията реши да отмени машинното гласуване на местния вот, като официалният мотив беше, че Министерството на електронното управление (МЕУ) не е изпратило документ, който удостоверява, че машините са сертифицирани. Той обаче беше изпратен още в петък.

Това стана няколко часа, след като ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, “Има такъв народ” (ИТН) и БСП поискаха на местните избори да се гласува само с хартиени бюлетини заради доклад на ДАНС, в който се излагат твърденията, че зам.-министър на електронното управление е заподозрян в опит да манипулира кода на машините.

В събота от ръководството на ЦИК признаха пред медиите, че именно данните на агенцията са били причината за отмяната на машинния вот на местните избори, а липсата на документа от МЕУ е бил просто формален повод.

Междувременно Никола Минчев от ПП-ДБ призова в събота МВР да не бърза да връща в складовете на производителя машините за гласуване, тъй като има основания решението на ЦИК да бъде преразгледано.

Той посочи, че МЕУ вече е издало документ, който удостоверява, че машините са годни за използване, а докладът на ДАНС не е секретен и може да бъде огласен публично, за да стане ясно какво точно пише в него.

Досега единствено Тошко Йорданов от “Има такъв народ” (ИТН) каза в петък, че в доклада на ДАНС е описано, че камери в МЕУ са заснели ресорния зам.-министър Михаил Стойнов "да записва на телефона си и да прехвърля на флашка процеса на генериране на кодове за машинното гласуване".

Нито ДАНС, нито ЦИК обаче досега са коментирали подробности от доклада. Самият Стойнов каза в петък, че не се притеснява случаят да бъде проверен и увери, че машините не са манипулирани. От МЕУ добавиха, че негови представители вече са били разпитани и засега няма повдигнати обвинения. В петък от ИТН и ДПС призоваха Стойнов веднага да бъде арестуван.

Последвалата отмяна на машинното гласуване на местните избори провокира протести в София и Варна срещу решението на ЦИК.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG