Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не може в 12 без 5". Отмяната на машинното гласуване провокира протести


Хора на протест пред Централната избирателна комисия, след като в петък вечерта тя отмени възможността на изборите в неделя да може да се гласува както с машини.
Хора на протест пред Централната избирателна комисия, след като в петък вечерта тя отмени възможността на изборите в неделя да може да се гласува както с машини.

Несъгласие с отмяната на машинния вот - това накара около 2000 души в събота да излязат на протест пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК) в София. Те скандираха "мафия" и "върнете машинния вот". Демонстрации със същите искания се проведоха и в други градове, като Варна и Пловдив.

В петък вечерта, само два дни преди предстоящите избори, ЦИК реши да отмени машинното гласуване. Официалният мотив беше, че Министерството на електронното управление (МЕУ) не е изпратило документ, който удостоверява, че машините са сертифицирани. Той обаче беше изпратен по-късно същия ден.

Това стана, след като повечето партии в парламента разгласиха доклад на ДАНС, в който се излагат твърденията, че зам.-министър на електронното управление е заподозрян в опит да манипулира кода на машините.

В събота това решение на ЦИК доведе до протест в столицата. Първоначално протестът беше ограничен от полицейски кордон, който не позволяваше на хората да достигнат до входа на ЦИК. Това доведе и до известно напрежение между протестиращи и полицаи.

По-късно протестът се премести и затвори движението по бул. "Цар Освободител".

Напрежение между протестиращи и полицаи, след като част от хората се опитаха да пробият полицейския кордон.
Напрежение между протестиращи и полицаи, след като част от хората се опитаха да пробият полицейския кордон.

"Искам да изразя несъгласието с решението на ЦИК във връзка с отмяната на машинния вот. За мен това е голям проблем, не може в 12 без 5 държавните институции да променят изборните правила", каза Иво Кузов.

Друг протестиращ, Георги Пичуров, каза, че причината да бъде на протеста е да защити правото на свободен избор на хората.

"Аргументът за това да въведат пак хартиеното гласуване беше това, че хората искали да гласуват на хартия. И им го върнаха. Хората, които искат да гласуват на машини, имат същите права. И освен това в нашата територия хартиеният вот е доста компрометиран", каза той.

Плакат с надпис "Върнете кодовете на програмистите, глупаци!"
Плакат с надпис "Върнете кодовете на програмистите, глупаци!"

В края на април 2021 г. за първи път в България беше въведено изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели. То беше предложено от "Има такъв народ" (ИТН) и беше подкрепено от БСП, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри, вън!".

Причини за това бяха именно високият процент невалидни бюлетини, както и проблеми при броенето на гласовете от секционните избирателни комисии.

В края на 2022 г. обаче БСП, ГЕРБ и ДПС приеха промени в Изборния кодекс, с които отново бяха върнати хартиената бюлетина и броенето на гласове на ръка. Машините останаха като възможност за гласуване, но само като устройства, които отпечатват бюлетини, които впоследствие да бъдат преброени на ръка.

Късно в петък ЦИК гласува тази възможност да отпадне. Комисията съобщи, че причината е изнесен в петък доклад на ДАНС, според който машините са компрометирани. Искането за изцяло хартиен вот беше подкрепено и от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, “Има такъв народ” (ИТН) и БСП.

От ПП-ДБ заявиха, че ще обжалват решението на ЦИК пред съда. Това обаче няма да може да се случи преди изборите в неделя, съобщиха от Върховния административен съд (ВАС) пред Свободна Европа.

"Двама регистрирани, които не са за мен". На избори в Драгойново
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG