Връзки за достъпност

Извънредни новини

Костадин Димитров от ГЕРБ е новият кмет на Пловдив при 100% паралелно преброяване


Костадин Димитров
Костадин Димитров

Новият кмет на Пловдив е Костадин Димитров от ГЕРБ, показват данните от паралелното преброяване при 100% изпълнение на извадката на социологическата агенция "Галъп интърнешънъл".

Димитров получава 53,5% подкрепа спрямо 42% за кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Ивайло Старибратов.

Според финалния екзитпол на "Маркет линкс" Димитров е с 50,9%, а Старибратов - с 39,5% от вота.

При близо 15% обработени протоколи от Секционните избирателни комисии Димитров води с 61,04%. 34,58% получава Старибратов ПП-ДБ.

Така за четвърти мандат кандидат на ГЕРБ ще управлява втория най-голям град на България, след двата мандата на Иван Тотев и досегашния кмет Здравко Димитров.

Пред БНР Костадин Димитров каза, че най-напред ще се захване със задръстванията и чистотата на Пловдив. "Искам да имаме един по-зелен и чист Пловдив, град изпълнен със събития", каза той.

На втория тур избирателите в Пловдив можеха да гласуват с хартиени бюлетини или машинно. Безпрецедентното решение на ЦИК да отмени машинното гласуване два дни преди първия тур доведе до голям брой недействителни гласове, а Върховният административен съд върна машините на балотажите.

Пловдив демонстрира най-силна апатия към балотажа сред най-големите областни градове, показват данните от екзитпола на "Галъп интернешънъл". Към 17 часа избирателната активност в Пловдив беше 17,4 на сто.

"Галъп Интърнешънъл", екзитпол към 17 часа
"Галъп Интърнешънъл", екзитпол към 17 часа

И на първия тур Пловдив беше с най-ниска активност сред големите градове 34,91 на сто. За сравнение в София и Бургас активността беше 36%, във Варна – 39 на сто.

На втория тур пловдивчани гласуваха и за кметове на шестте района в града. В пет от тях съревнованието е отново между кандидатите на ПП-ДБ и ГЕРБ. Изключение е "Източен", където първи е Ерол Садъков от "Браво, Пловдив".

Седмица по-рано на първия тур на вота Димитров спечели 33,72% от гласовете, а Старибратов - 17,9%. На трето място остана представителят на местната коалиция "Съединени за Пловдив" Славчо Атанасов - с 13.40% от гласовете.

Кой управлява града досега

Атанасов се включва е кметската надпревара за пети път. Той е управлява Пловдив от 2007 до 2011 г., подкрепен от НФСБ и ВМРО. На следващите избори спечели Иван Тотев от ГЕРБ.

Тотев спечели с преднина от едва 1416 гласа и втори мандат - на оспорван балотаж със Славчо Атанасов на изборите през 2015 г.

През май тази година бившата ръководителка на Общинската избирателна комисия в Пловдив Деница Чингарова каза, че тогава е била принудена "да фалшифицира изборите в полза на Иван Тотев". Районната прокуратура проверява случая.

След края на втория си мандат през 2019 г. Тотев каза, че няма да се кандидатира за трети. Той е смятан за близък до освободения от всички партийни постове по-рано същата година бивш зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов след случая, известен като "Апартаментгейт".

Осемгодишното управление на Тотев беше съпътствано от множество проекти за реконструкция на централната част на града, както и с протести срещу презастрояване и незаконно строителство в зелени зони.

Срещу него имаше и проверки за разходите за церемонията по откриването на Пловдив като Европейска столица на културата.

През 2017 г. той беше отстранен за няколко месеца от длъжност заради решението му за пряко договаряне за изграждането на зоокът в града, ощетил общината с 690 хил. лв. В обвинителния акт бяха открити много процедурни грешки и съдебното преследване беше прекратено.

През 2009 г. беше разпространен видеозапис, в който Тотев казва на местни членове на ГЕРБ как могат да повишат резултатите на партията в пловдивския квартал "Столипиново". В един от съветите си той обяснява как може да бъде завишен броят на недействителните бюлетини.

На следващите избори спечели Здравко Димитров от ГЕРБ. През февруари тази година обаче лидерът на партията Бойко Борисов се разграничи от управлението му, за да тушира трупащите се на имиджа на ГЕРБ негативи.

Борисов поиска и оставката на Димитров заради протести на фенове на два от пловдивските футболни отбори – "Локомотив" и "Ботев" заради недостатъчно според тях финансиране на стадионите им. Здравко Димитров напуска ГЕРБ, но не подаде оставка като кмет.

Преди това, от падането на комунистическия режим през 1989 г. кметове на Пловдив са само подкрепени от СДС кандидати - Николай Сомлев от 1990 до 1991 г., Гарабед Томасян - от 1991 до 1993 г., Спас Гърневски - от 1995 до 1999г., Иван Чомаков - от 1999 до 2007 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG