Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столичната избирателна комисия обяви Васил Терзиев за кмет на София


Кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев
Кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев

Кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София" Васил Терзиев е официално избран за кмет на София със 175 044 действителни гласа. Това показва решение на Общинската избирателна комисия (ОИК), публикувано в понеделник.

Според резултатите от балотажа в столицата, който се проведе в неделя, при обработени 99,78% от всички протоколи Терзиев получава 48,17% подкрепа. Ваня Григорова, която беше издигната от широка проруска коалиция, водена от БСП и "Левицата", печели 46,92% от гласовете. Разликата между двамата кандидати е под 2%.

Това се случва, след като на първия тур преди седмица в София Терзиев спечели 31,8% подкрепа (119 121 гласа), а опонентката му на балотажа остана втора с 21,6% (80 875 гласа).

Тогава беше избран и новият състав на Столичния общински съвет, в който влязоха представители на шест формации. Коалицията на ПП-ДБ и "Спаси София" получи 23 съветнции, ГЕРБ-СДС спечели 14 места, БСП - 9, "Възраждане" - 8, "Има такъв народ" (ИТН) - 3, местната коалиция КОД - 3 и ВМРО - 1.

След края на изборния ден в неделя Васил Терзиев направи кратко изявление пред медиите, в което благодари на избирателите за подкрепата, но не коментира резултатите. Той каза, че ще даде пресконференция в понеделник, след като вече има и официални данни.

Ваня Григорова също даде кратък брифинг, на който каза, че "надеждата е жива" и "утрото е по-мъдро от вечерта". От щаба ѝ съобщиха, че ще направят ново изявление, след като излязат финалните резултати.

За разлика от първия тур преди седмица, на балотажа в неделя се гласуваше и на машини. По-рано машинният вот беше отменен от Централната избирателна комисия заради справка на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), в която се излагаха подозрения, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел изходния код на машина с цел да го манипулира.

Така гласуването само с хартиени бюлетини преди седмица доведе до голям брой недействителни гласове.

Впоследствие Върховният административен съд постанови, че отмяната на машинния вот на първия тур е била законосъобразна, но не и отмяната му на балотажа.

На първия тур в столицата на трето място остана кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян с 66 792 гласа (17,83%), пред Деян Николов от “Възраждане” с 29 052 гласа (7,76%) и Вили Лилков, издигнат от коалиция “Синя София”, с 21 326 гласа (5,69%).

През последните 18 години София се управляваше от партия ГЕРБ, като кметове на града бяха Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG