Връзки за достъпност

Извънредни новини

От обединение срещу ГЕРБ до страхове от сглобка и в София. Кой издигна Васил Терзиев


Васил Терзиев и Борис Бонев (в средата) заедно издигнатите от ПП-ДБ и "Спаси София" кандидати за районни кметове в София.
Васил Терзиев и Борис Бонев (в средата) заедно издигнатите от ПП-ДБ и "Спаси София" кандидати за районни кметове в София.

Номинацията на Васил Терзиев за кмет на София се роди от обединение срещу дългогодишното управление на ГЕРБ. Зад него застанаха десни и центристки партии, някои от които в миналото бяха опоненти. Но и не всички десни го припознаха. Кой подкрепя тази номинация?

В началото на годината нов експертен екип кани на разговори за предстоящите местни избори в София три политически партии. Така се поставя началото на преговорите за общо явяване на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), новосъздадената партия "Спаси София" и "Екипът на София" на вота в столицата.

В крайна сметка те издигнаха кандидатурата на Васил Терзиев, който на първия тур на 29 октомври получи най-много гласове, изпреварвайки с над 10% Ваня Григорова, подкрепена от коалицията "БСП за България". Двамата се явяват на балотаж в неделя и ключов въпрос е кой стои зад всеки от тях.

Политическите формации, подкрепили Терзиев, спечелиха вота за Столичния общински съвет (СОС), където от общо 61 мандата получиха 23. Това обаче не е достатъчно за мнозинство.

На второ място остана ГЕРБ-СДС с 14. Така нито една от двете коалиции с най-много съветници няма мнозинство в СОС, което повдигна опасения, че моделът на настоящата управленска коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ на национално ниво може да се повтори в общинския съвет.

Двете коалиции, които са конкуренти, постигнаха компромисно споразумение за временно правителство по-рано тази година след поредните предсрочни парламентарни избори, които излъчиха силно фрагментиран парламент без ясен победител.

Така ГЕРБ подкрепи кабинет на ПП-ДБ с временен неин премиер Николай Денков, който ще се размени с вицепремиера Мария Габриел.

Терзиев отрече, че управленският модел ще се повтори и в СОС. Въпреки това нито една от партиите, които нямат свои кандидати на балотажа, не го подкрепи срещу Григорова преди гласуването на 5 ноември.

Той не получи подкрепа и от коалицията "Синя София", която издигна за кандидат-кмет Вили Лилков, останал на задни позиции след първия тур, но с няколко съветници в СОС. Разделителната линия е миналото на роднини на Терзиев в Държавна сигурност (ДС).

Преди предстоящия балотаж между Ваня Григорова и Васил Терзиев Свободна Европа събра най-важното за формациите, застанали зад Терзиев.

"Продължаваме промяната - Демократична България"

Партия "Продължаваме промяната" беше създадена през 2020 г. и досега не беше участвала в местни избори. Тя няма добре развити местни структури в страната и не е имала свои представители в местната власт.

"Демократична България" (ДБ) е коалиция, която се състои от три партии - "Да, България", "Демократи за силна България" и "Зелено движение". Тя е основана през 2018 г. и участва самостоятелно в местните избори година по-късно. Тогава нито един от кандидатите ѝ за кмет в областните градове не спечели. Борислав Игнатов, който се кандидатира в София, остана трети.

През 2019 г. ДБ получи места в общински съвети в редица градове, включително 12 мандата в София. Осем от районните кметове в столицата също са от партията.

"Спаси София"

"Спаси София" е регионална политическа партия, основана като неправителствена организация през 2015 г.

На местния вот през 2019 г. настоящият партиен председател Борис Бонев беше и кандидат за кмет, и за независим общински съветник. Спечели място в СОС. Но тогава вотът срещу ГЕРБ сред дясно ориентираните избиратели беше разделен между "Спаси София" и ДБ. А в общинския съвет с подкрепата на ГЕРБ Бонев става зам.-председател.

Тогава се спекулираше, че ако формацията се беше явила като партия на изборите, е щяла да получи близо 8-9 места в СОС. През 2023 г. "Спаси София" стана партия.

На първия тур в неделя няколко нейни представители станаха общински съветници, сред които Бонев, транспортният експерт Андрей Зографски, Гергин Борисов, финансистката Емилия Ангелова, арх. Росица Николова и юристът Христо Копаранов.

"Спаси София" е представяла множество идеи за развитието на столицата през годините. През юни, преди да бъде обявено съвместното явяване на формациите на изборите, партията представи управленската си програма. Тогава Бонев посочи пред Дневник три основни приоритета, които могат да се осъществят в рамките на осем години, тъй като по думите му един мандат няма да е достатъчен.

Първият приоритет е модернизация на кварталите чрез цялостно обновяване на инфраструктурата. Вторият е спиране на корупционните схеми в общината, а третият - градът да стане чист, зелен и проспериращ

"Екипът на София"

"Екипът на София" е формация от десетки експерти във всички области, свързани с градската среда. Тя беше създадена в края на 2022 г. и в края на януари предложи съставяне на "предизборна коалиция от реформистки настроените политици, граждани и експерти". Целта беше постигане на мнозинство в Столичния общински съвет.

Именно "Екипът на София" стои в основата на местната коалиция между ПП-ДБ и "Спаси София", които допреди това работеха самостоятелно.

"Екипът на София" не е политическа организация и нямаше кандидати в листите с общински съветници и районни кметове. Тя обаче е водеща при създаването на управленската програма на Терзиев.

"Наши експерти участваха във всички тематични групи и ръководиха повечето от тях", пише в сайта на "Екипът на София." Много от експертите ѝ вече са участвали в разработването на стратегии за столицата като "Визия за София" и "Програма за София".

Ако Терзиев спечели балотажа, представители на формацията ще се включат в различни нива на общинската администрация като дирекции, отдели, заместник-кметове, казва пред Свободна Европа ръководителят на организацията арх. Любо Георгиев.

"Нужно е човек да има опит в съответната сфера и да може да обоснове предложенията и действията си аргументирано и убедително. Просто желание за това да променим нещата не е достатъчно", казва Георгиев за нуждата от експерти в управлението на общината.

По негови думи е обсъдил с Терзиев възможността да стане зам.-кмет по градско планиране и развитие, но в коалицията няма окончателни решения за конкретни имена и брой на членове на "Екипът на София", които да се включат в администрацията, тъй като за всички формации е важно разпределението на постовете да не е в центъра на кампанията.

Според Георгиев разминаванията в приоритетите на "Екипът на София" и тези на останалите формации, подкрепили Терзиев, са много малко.

"Общо взето сме на изключително сходни позиции за това какво трябва да се свърши и как", добавя експертът.

Споделените приоритети, около които се обединиха четирите формации, засягат сектори като градско планиране, организация, оптимизация и дигитализация на общината, инфраструктура, градска среда, транспорт, околна среда, образование и други.

Предложенията са базирани на представително проучване сред жителите на София.

Един от най-важните фокуси на кампанията на Терзиев е децентрализацията - повече автономност и ресурси за районните администрации. Наред с това екипът му дава заявка за прекратяване на корупцията в общината.

Другите структури на местната власт

Освен в столичната администрация се очаква след балотажа ПП-ДБ-СС да има силно присъствие и в районните кметства. На първи тур в 21 от общо 24 столични района представители на ПП-ДБ-СС са на първо или второ място по гласове.

Двама от тези 21 бяха преизбрани още на първи тур с над 50% - Трайчо Трайков, кмет на район "Средец", и Димитър Божилов - на "Триадица".

В останалите 19 района предстои балотаж в неделя, като в 16 от тях кандидатите на ПП-ДБ-СС водят, макар и на места с малка разлика. Това е важно за заявката на Терзиев за децентрализация.

Освен ПП-ДБ-СС (23) и ГЕРБ (14) в СОС свои представители имат БСП (9), "Възраждане" (8), "Има такъв народ" (3), Местна коалиция КОД (3) и ВМРО (1).

Формациите в местната коалиция зад Васил Терзиев

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България"

  • "Продължаваме промяната" с лидери Кирил Петков и Асен Василев
  • "Да, България" с лидер Христо Иванов
  • "Демократи за силна България" с лидер Атанас Атанасов
  • "Зелено движение" с лидери Владислав Панев и Добромира Костова

"Спаси София" с лидер Борис Бонев

"Екипът на София"

Форум

XS
SM
MD
LG