Връзки за достъпност

Извънредни новини

От крайноляво до крайнодясно, но винаги с Русия. Кой издигна Ваня Григорова


В края на изборния ден на първия тур Ваня Григорова даде пресконференция заедно с Костадин Паскалев от "Левицата" (вляво) и Иван Таков от БСП (вдясно) и група неназовани мъже от щаба ѝ. Евентуалният ѝ управленски екип в Столичната община обаче все още не е обявен.
В края на изборния ден на първия тур Ваня Григорова даде пресконференция заедно с Костадин Паскалев от "Левицата" (вляво) и Иван Таков от БСП (вдясно) и група неназовани мъже от щаба ѝ. Евентуалният ѝ управленски екип в Столичната община обаче все още не е обявен.

Тя атакува кметския пост в София без обявен екип, но с над 20 партии зад гърба си, основно проруски. Тя открива генезиса на корупцията в капитализма, но не е против "червените" бизнесмени. Тя е "ляв човек", но не отказва помощ от русофили с крайнодесни разбирания. Кой стои зад Ваня Григорова?

“Очевидно е, че аз съм надпартийна кандидатура. Очевидно е, и още в началото го казах, че са добре дошли всички, които искат да подкрепят моите тези, моите виждания за развитието на София.”

С тези думи издигнатата за кандидат-кмет на София от широка проруска коалиция Ваня Григорова отговори в четвъртък в студиото на Нова телевизия на въпросите: чий е Крим, Путин агресор ли е и ще свали ли украинското знаме от фасадата на Столичната община (СО), ако стане кмет. В неделя Григорова се явява на балотаж срещу кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев.

Причината за трите въпроса се крие в подкрепата на над 20 партии, които застанаха зад номинацията на Григорова за кмет през септември. Сред тях няколко са комунистически, други - патриотични, повечето - леви, лидерът на една отрича Холокоста и правата на хората с различна сексуална ориентация, но всичките са обединени от един признак - пълната си подкрепа за Русия.

Затова и много хора се питат дали Григорова изповядва същите идеологически ценности. Въпросите в тази посока допълнително се подхранват от липсата на информация за екипа, с който тя възнамерява да управлява СО, ако излезе победител от вота в неделя, 5 ноември.

Свободна Европа отправи покана до щаба ѝ да сподели повече по темата, но тя беше отклонена. Изпратихме и писмени въпроси за това кои са хората, които Григорова би ангажирала с управлението на София, както и дали споделя политическите позиции на подкрепящите я формации. До редакционното приключване на текста не получихме отговори.

Ако бъде избрана за кмет, Григорова няма да може да работи с нито един районен кмет от БСП, тъй като никой от кандидатите на левицата не достигна до балотаж в София.

Това е причината да фокусираме вниманието си върху политическите формации и свързаните с тях лица, които застанаха зад кандидатурата ѝ.

Чий е Крим?

Но да се върнем първо на трите въпроса от началото. Макар че Григорова опита да ги подмине, водещите на сутрешния блок на Нова телевизия Мира Иванова и Виктор Николаев настояха все пак да получат отговори.

“Не знам Крим руски ли е, не е ли руски. Това, което виждам, е една война, която продължава вече две години”, каза накрая Григорова в опит да избегне ситуацията, в която сам се постави преди две години президентът Румен Радев, заявявайки, че Крим е “руски”.

Въпросът за Крим е показателен за отношението на политиците към случващото се в Украйна, след като през 2014 г. Русия незаконно анексира полуострова - акт който не се признава от Запада.

Григорова отказа да отговори и на въпроса дали руският президент Владимир Путин е агресор, след като нареди непредизвикана военна инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Като причина да не отговори, тя посочи обстоятелството, че не е “геополитик”.

Кандидат-кметицата даде отговор само на последния въпрос, казвайки, че, ако оглави Столичната община, ще премахне украинското знаме, поставено на фасадата от предшественицата ѝ Йорданка Фандъкова, защото “на българските институции трябва да се вее националното знаме и европейското такова, защото сме част от ЕС”.

Обяснено. Защо ни подмина апокалипсисът с цената на газа
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Русофили и комунисти

Въпреки че не е геополитик, в близкото минало Григорова нееднократно е коментирала теми извън управлението на София.

Подобно на издигналите я БСП и коалиция “Левицата”, тя беше сред публичните застъпници на тезата, че България няма да може да преживее зимата без газови доставки от руския гигант “Газпром”. Тази тема се появи, след като доставките бяха спрени едностранно от Москва заради подкрепените от София западни санкции срещу Кремъл след началото на руската агресия срещу Украйна.

От издигането ѝ през септември досега Григорова съсредоточи цялата си кампания в послания за национализиране на комуналните и социалните услуги в София, за равен достъп на всички деца до “елитните училища” и най-общо - за освобождаването на столицата от “властта на парите”.

“Корупцията в голяма част от случаите не е нищо по-различно от капитализъм”, обобщи Григорова разбирането си за управлението на общинските дейности чрез концесии преди две седмици пред бТВ.

Макар че публично се определя просто като “ляв човек”, тя често разпространява марксистки тези, които я доближават и до крайнолевите идеи на подкрепящите я три комунистически партии.

Те са част от коалицията “Неутрална България” заедно с “Русофили за възраждане на България” на Николай Малинов. Той е сред санкционираните от САЩ български политици за корупция по закона "Магнитски", лично е награждаван с медал от Путин и има висящо обвинение за шпионаж в полза на Русия.

Председателят Градския съвет на Българския антифашистки съюз Борис Цветков подава цвете на Григорова.
Председателят Градския съвет на Българския антифашистки съюз Борис Цветков подава цвете на Григорова.

"Червени" бизнесмени

Основна линия в кампанията на Григорова беше, че София е завладяна от големи финансови интереси, чиито проводници са фаворизирани от управлението на града за сметка на “малкия човек”. Тя е защитавала тези срещу едрия капитал и в битността си на синдикалист от КТ “Подкрепа”, въпреки че като защитник на доставките от “Газпром” се оказа редом до Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По време на кампанията си демонстрира, че няма проблем да приема подкрепа и от хора, свързани в миналото с БСП, които междувременно са изградили и успешен бизнес.

Такъв пример е адвокат Красимир Премянов, бивш лидер на парламентарната група на БСП при управлението на Жан Виденов между януари 1995 и февруари 1997 г. Григорова се срещна с него в качеството на председател на Съюза на тракийските дружества в България.

По адрес на Премянов “Капитал” пише през 1996 г., че “никога не е бил “политик по душа”, за сметка на това винаги добре се е справял при реализирането на апаратни игри, а истинската му стихия са сделките”. Тогава изданието цитира неназовани партийни функционери в БСП, според които самият Виденов е обмислял да отстрани Премянов заради “нездравите му бизнес увлечения”.

Красимир Премянов посреща Григорова в Съюза на тракийските дружества в България.
Красимир Премянов посреща Григорова в Съюза на тракийските дружества в България.

Още през 1995 г. “Капитал” пише, че формалната връзка на лидера на левицата в парламента с частния бизнес минава през участието на брат му Николай Премянов в компании като “Петролтерм”, “Петролекс” и “Петротранс” в началото на 90-те години.

Григорова очевидно няма проблем да приеме помощ и от друг бивш кадър на БСП, който сега се занимава с бизнес - Кирил Добрев, син на покойния вътрешен министър от кабинета “Виденов” Николай Добрев.

Макар да не се появява публично с нея, участието на Добрев в кампанията ѝ беше огласено от самата БСП. В средата на октомври партията отклони покана от БНТ за безплатно участие на Григорова в “Панорама” и публично попита ръководството на телевизията “в какво качество Кирил Добрев звъни в телевизията и урежда участие на Ваня Григорова”?

В основата на този случай стои конфликтът между лидера на БСП Корнелия Нинова и Добрев, който беше изгонен от партията, но той заведе дело и съдът го възстанови като неин член.

Добрев официално се занимава с търговия с ток, а по думите на съпартиеца му Румен Овчаров пред бТВ той дори “управлява атомната енергетика в България”. Овчаров отправи това твърдение, след като беше санкциониран за корупция от САЩ по глобалния закон “Магнитски”.

Друга фамилия, свързана с “червената” идея, която сега се занимава с бизнес, но това не пречи на Григорова да приеме политическа подкрепа от нея, е семейството на президента между 2002 и 2012 г. Георги Първанов. Той е основател на партия АБВ, която влиза в коалиция “Левицата”, а синът му Ивайло се занимава с хотелски бизнес в съдружие със сестрата на Добрев - Марияна.

Ваня Григорова с представителите на първоначално подкрепилата я местна коалиция след подписването на споразумението на 17 септември. Най-вляво е дългогодишният крайнодесен активист на Българския национален съюз (БНС) Мирослав Паскалев - Зорец.
Ваня Григорова с представителите на първоначално подкрепилата я местна коалиция след подписването на споразумението на 17 септември. Най-вляво е дългогодишният крайнодесен активист на Българския национален съюз (БНС) Мирослав Паскалев - Зорец.

Крайнодясна подкрепа

Сред подкрепящите Ваня Григорова обаче не са само леви и крайнолеви формации. Там е и проруската националистическа формация “Атака”. През 2021 г. нейният лидер Волен Сидеров стана причина България да бъде осъдена в Страсбург, тъй като българските съдилища игнорират жалби срещу негови книги и речи.

Става въпрос за книгата му “Бумерангът на злото” от 2002 г., в която геноцидът над евреите през Втората световна война е определен като “великата измама, наречена Холокост“.

Другата причина за европейското осъдително решение са множество изказвания на политика от 2004 и 2005 г., в които той говори за “цигански терор”, “циганизация”, както и че “в България има расова, етническа дискриминация на българите от циганския етнос”.

Крайнодясната следа сред подкрепящите Григорова обаче не се изчерпва с ранните политически послания на Сидеров. Първоначалното споразумение за местната коалиция, издигаща кандидатурата ѝ за кмет на София, от 17 септември е подписано от името на “Атака” от Мирослав Паскалев - Зорец.

В момента той е програмен директор на партийната телевизия “Алфа”, но в миналото беше ръководството на крайнодесния Български национален съюз (БНС) заедно с Боян Расате. Двамата са свързвани нееднократно с реч на омразата срещу ЛГБТ общността и бежанците.

Паскалев дори е уличен от българския клон на глобалното “Антифа” движение като човека, давал публични указания във Фейсбук къде и как да бъдат нападани и бити участниците в “София Прайд” през 2017 г.

Именно Зорец и Расате стояха и зад неуспешния опит на БНС да легализира преди години доброволчески отряди под името “Национална гвардия”, които да охраняват реда по улиците в София. Униформите на въпросните отряди бяха почти идентични с тези на нацистите през Втората световна война.

До момента Ваня Григорова не е осъждала публично никоя от позициите на подкрепящите я политически фигури. През февруари тази година тя публично призна като свои опоненти “жълтопаветниците” в София, заявявайки във видео подкаста на Мартин Карбовски, че “това са хора, които често работят наистина против националните интереси”.

Тези нейни думи са по адрес на хората, които разпространяват в социалните мрежи твърдението, че защитниците на Русия и доставките на газ от “Газпром” в България са “четирихилядници”.

Това понятие беше въведено през лятото на 2022 г. от началника на кабинета на бившия премиер Кирил Петков - Лена Бориславова. Тогава тя каза, че службите разполагат с данни, че Москва плаща по 4000 лв. на месец на български политици и публични коментатори да говорят в нейна полза. Бориславова обаче не оповести доказателства.

Определението “жълтопаветници” е част от наратива на политици, които се противопоставят на привържениците на либералните политики. Подобни изказвания имат още лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов и бившият главен прокурор Иван Гешев, влязъл скоро в политиката. И двамата подкрепиха кандидатурата на Григорова за кмет на София през тази седмица.

"Въпросът е да знаеш кога да казваш "не". Коя е Ваня Григорова
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Формациите в местната коалиция зад Ваня Григорова

Коалиция "БСП за България"

  • БСП с лидер Корнелия Нинова
  • Политически клуб "Екогласност" с лидер Емил Георгиев
  • Политически клуб "Тракия" с лидер Стефан Начев

Коалиция "Левицата"

  • АБВ с лидер Румен Петков
  • "Изправи се.БГ" с лидер Мая Манолова
  • "Движение 21" с лидер Татяна Дончева

Коалиция "Неутрална България"

  • Комунистическа партия на България с лидер Александър Паунов
  • Българска комунистическа партия
  • Партия на българските комунисти
  • "Нова сила" с лидер Антон Сираков
  • Русофили за възраждане на отечеството с лидер Николай Малинов

Коалиция "Алтернативата на гражданите"

  • Зелена партия
  • Българска левица с лидер Боян Киров
  • Обединена социалдемокрация с лидер Йордан Гергов
  • Движение за социален хуманизъм с лидер Александър Радославов

"Атака" с лидер Волен Сидеров

"Нова зора" с лидер Минчо Минчев

"Европейска сигурност и интеграция" с лидер Тома Томов

Съюз на отечеството

Земеделски съюз "Александър Стамболийски" с лидер Спас Панчев

"Народна сила"

"Солидарна България"

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG