Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ печели балотажа в Пловдив и си поделя районните кметове с ПП-ДБ при 100% преброени бюлетини


Новият кмет на Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ
Новият кмет на Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Костадин Димитров печели втория тур на местните избори в Пловдив с 54,15% подкрепа. След него остава Ивайло Старибратов от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) с 41,68 на сто от гласовете.

Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи. Същевременно ГЕРБ и ПП-ДБ си поделят кметските места в шестте района на Пловдив. ГЕРБ има четирима районни кметове - в „Централен“, „Южен“, „Източен“ и район „Тракия“, а ПП-ДБ - двама (в „Северен“ и „Западен“ район).

Това се случва, след като на първия тур от местните избори седмица по-рано Димитров спечели 33,72% подкрепа (32 570 гласа), а Старибратов - 17,9% (17 295 гласа).

Тогава беше избран и новият състав на общинския съвет в Пловдив. В надпреварата за общински съветници спечели ГЕРБ с 23% от гласовете, следвана от ПП-ДБ с 18%.

Други партии и коалиции, които влязоха в местния парламент, бяха „Съединение за Пловдив“, „Българска прогресивна линия“, „Възраждане“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ (ИТН) и ДПС.

Нито един районен кмет не беше избран на първи тур.

Новият кмет на Пловдив

Окончателните данни от балотажа за Пловдив са много близки до тези от паралелното преброяване, които социологическите агенции публикуваха в неделя вечерта след края на изборния ден. Те предвиждаха 53,5% подкрепа за Димитров и 42% - за Старибратов.

Сега Димитров получава 54,15% или 37 041 гласа. Старибратов пък е спечелил вота на 28 511 от избирателите. 2 849 души или 4,17% от подалите глас са избрали опцията „Не подкрепям никого“.

След обявяването на предварителните резултати от балотажа Димитров благодари на гласувалите за него и каза пред БНТ, че Пловдив има нужда от развитие и подобряване на транспорта, трафика и чистотата.

Ето и резултатите от кметските балотажи в шестте района на Пловдив.

„Централен“

Победител в район „Централен“ в Пловдив е кандидатът на ГЕРБ Георги Стаменов. Той печели 49,25% от подкрепата на избирателите срещу 45,26% за Чило Попов от ПП-ДБ.

„Южен“

Новият кмет на район „Южен“ е Атанас Кунчев от ГЕРБ, който получава 47,38% подкрепа. Втори на балотажа остава Красимир Александров от ПП-ДБ с 45,34 на сто.

„Северен“

Венцислава Любенова от ПП-ДБ печели балотажа в район „Северен“ с 48,28% от подадените гласове и надделява над кандидата на ГЕРБ Иван Лалев.

„Западен“

В район „Западен“ номинираната от ПП-ДБ Тони Стойчева събира 48,31% подкрепа и така побеждава опонента си от ГЕРБ Ангел Славов, за когото са 46,36 на сто от гласовете.

„Източен“

Емил Русинов от ГЕРБ печели балотажа в район „Източен“ с 74,24% подкрепа. След него остава кандидатът на „Българска прогресивна линия“ Ерол Садъков с 16,78 на сто.

„Тракия“

Кмет на район „Тракия“ ще бъде Георги Гатев от ГЕРБ с 60,35% подкрепа. На второ място остава номинираният от ПП-ДБ Николай Гюров, който печели 32,04% от гласовете.

За разлика от първия тур, на балотажа в неделя се гласуваше и машинно. По-рано машинният вот беше отменен от ЦИК заради справка на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Тя съдържаше подозрение, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е извършил изборна манипулация.

Миналата седмица Върховният административен съд (ВАС) излезе с решение, че гласуването само с хартиени бюлетини на първия тур от местните избори е било законосъобразно, но на балотажа трябва да има и възможност за машинно гласуване.

На първия тур в Пловдив на трето място остана кандидатът на местната коалиция „Съединени за Пловдив“ Славчо Атанасов с 13,4% подкрепа. Четвърти беше Ангел Георгиев от „Възраждане“ с 6,72 на сто, а пети - Станислав Балабанов от ИТН с 5,04%.

За четвърти пореден мандат кметът на втория по големина град в България ще бъде от партия ГЕРБ след два мандата на Иван Тотев (от 2011 до 2019) и един на управлявалия до този момент Здравко Димитров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG