Връзки за достъпност

Извънредни новини

19 от ПП-ДБ, трима от ГЕРБ, двама независими. Кои са новите районни кметове на София


Отляво надясно: колаж със снимки на избраните за районни кметове съответно на район "Слатина" Георги Илиев (ПП-ДБ), на "Панчарево" Евгения Алексиева (ГЕРБ), на "Младост" Ивайло Кукуркин (ПП-ДБ) и на "Надежда" Димитър Димов (ГЕРБ)
Отляво надясно: колаж със снимки на избраните за районни кметове съответно на район "Слатина" Георги Илиев (ПП-ДБ), на "Панчарево" Евгения Алексиева (ГЕРБ), на "Младост" Ивайло Кукуркин (ПП-ДБ) и на "Надежда" Димитър Димов (ГЕРБ)

Обединението между „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“ печели изборите за районни кметове в София. Кандидатите на коалицията побеждават в 17 от 22 столични района, в които се проведе балотаж в неделя.

Това се вижда от данните на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи в районите на столицата.

На първия тур от местните избори на 29 октомври станаха ясни кметовете само на 2 района - Трайчо Трайков на „Средец“ и Димитър Божилов на „Триадица“ . И двамата са от ПП-ДБ и „Спаси София“.

В останалите райони имаше балотажи, като на повечето места вторият тур се проведе между кандидати на ПП-ДБ и на ГЕРБ.

Сега районни кметове на ПП-ДБ и „Спаси София“ ще има в 19 от общо 24 района в столицата. Кандидати на ГЕРБ печелят само в 3 района - „Панчарево“, „Банкя“ и „Надежда“. В останалите 2 - „Студентски“ и „Нови искър“, победители са независими кандидати.

Ето всички резултати от балотажите по райони в София.

„Красно село“

Цвета Николаева от ПП-ДБ и „Спаси София“ печели 56,97% подкрепа в район „Красно село“, а опонентът ѝ и действащ кмет Румен Русев от ГЕРБ-СДС остава втори с 27,69 на сто.

„Люлин“

В „Люлин“ Георги Тодоров от ПП-ДБ и „Спаси София“ побеждава Милко Младенов от ГЕРБ. За Тодоров са отишли 52,76% от гласовете.

„Подуяне“

В район „Подуяне“ също надделява кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София“ Кристиян Христов, който има 50,09% подкрепа. След него остава Петър Митев от ГЕРБ.

„Младост“

Ивайло Кукурин от ПП-ДБ и „Спаси София“ е победителят в район „Младост“, където събира 57,89% от подадените гласове. Опонентът му Юлиян Пейчев от ГЕРБ-СДС има 25,24% подкрепа.

„Кремиковци“

В район „Кремиковци“ Лилия Донкова от ПП-ДБ побеждава Борис Петров от ГЕРБ, като печели 50,82% от гласовете.

„Сердика“

В район „Сердика“ победител е Момчил Даскалов от ПП-ДБ и „Спаси София“ с 47,62% от гласовете. Той побеждава кандидата на ГЕРБ Тодор Кръстев.

„Лозенец“

Досегашният кмет на „Лозенец“ Константин Павлов от ПП-ДБ и „Спаси София“ печели нов мандат с 57% подкрепа и задминава Анжелина Тотева от ГЕРБ, която събира 30,15 на сто.

„Овча купел“

Ангел Стефанов от ПП-ДБ и „Спаси София“ побеждава Борислав Тодоров от ГЕРБ в район „Овча купел“. Стефанов става районен кмет с 52,59% подкрепа.

„Възраждане“

В район „Възраждане“ също печели кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София“ Станислав Илиев с 55,83 на сто. Втора остава Савина Савова от ГЕРБ-СДС.

„Витоша“

В район „Витоша“ районен кмет става Зарко Клинков от ПП-ДБ и „Спаси София“ с 48,88% от гласовете. Той задминава кандидата на ГЕРБ Теодор Петков.

„Красна поляна“

Димитър Петров от ПП-ДБ и „Спаси София“ печели балотажа в район „Красна поляна“. С 56,65 на сто Петров побеждава Иван Чакъров от ГЕРБ.

„Оборище“

В район „Оборище“ победител е Георги Кузмов от ПП-ДБ и „Спаси София“ с 63,54% подкрепа пред кандидатката на ГЕРБ-СДС Йоанна Драгнева.

„Илинден“

Емил Бранчевски от ПП-ДБ и „Спаси София“ става районен кмет в „Илинден“. С 46,51% той задминава Иван Божилов от ГЕРБ-СДС.

„Слатина“

Досегашният кмет на район „Слатина“ Георги Илиев от ПП-ДБ и „Спаси София“ получава 64,16 на сто от гласовете. Той побеждава кандидата на ГЕРБ Борислав Борисов, който има 23% подкрепа.

„Искър“

Ясен Русев от ПП-ДБ и „Спаси София“ е победителят в район „Искър“ с 53,40% от гласовете. След него на балотажа остава Ивайло Цеков от ГЕРБ.

„Изгрев“

В „Изгрев“ също печели кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София“ Делян Георгиев. За него отиват 63,86 на сто от гласовете, а втори остава Диян Стаматов от ГЕРБ-СДС.

„Връбница“

В район „Връбница“ печели Румен Костадинов от ПП-ДБ и „Спаси София“ пред Младен Младенов от ГЕРБ. Костадинов има 48,55% подкрепа на балотажа.

„Панчарево“

Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС печели балотажа в район „Панчарево“ с 61,81% подкрепа. След нея остава независимият кандидат Николай Гюров.

„Банкя“

Номинираният от ГЕРБ Рангел Марков печели изборите в район „Банкя“ с 53,56% от гласовете. След него остава кандидатът на „Възраждане“ Антон Бранков.

„Надежда“

Кандидатът на ГЕРБ Димитър Димов печели балотажа в район „Надежда“ с 44,94% подкрепа и малка преднина пред Румен Димитров от ПП-ДБ и „Спаси София“.

„Студентски“

В район „Студентски“ независимият Петър Горанов, който на първия тур беше на второ място, печели балотажа с 50,64% от гласовете и така побеждава Еней Енчев от ПП-ДБ и „Спаси София“.

„Нови искър“

В район „Нови искър“ победител е независимият кандидат Владислав Владимиров. Той печели 50,85% от гласовете и с малка преднина надделява над Даниела Райчева от ГЕРБ-СДС.

Новите районни кметове в София ще управляват заедно с новия градоначалник Васил Терзиев, излъчен от ПП-ДБ и „Спаси София“. При над 99% преброени бюлетини той печели балотажа за кмет на столицата с преднина от под 2% пред кандидатката на БСП и „Левицата“ Ваня Григорова.

На последните местни избори през 2019 г. ГЕРБ спечели кметските места в 12 районна на столицата, а „Демократична България“ - в 8 района. Представител на БСП имаше само в 1 район, а независими - в 3.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG