Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да деля хората". Кой е Петър Куленски, новият кмет на Пазарджик


Петър Куленски, новият кмет на Пазарджик
Петър Куленски, новият кмет на Пазарджик

Той е студент, когато в община Пазарджик за първи път за кмет е избран Тодор Попов. Тази година на местните избори той е най-големият му конкурент. Кой е Петър Куленски - новият кмет на Пазарджик?

Докато погледите на местните избори тази неделя бяха вперени в София и Варна, в Пазарджик дългогодишният кмет на града беше неочаквано сменен.

Новият кмет взима 5 хиляди гласа на първи тур на 29 октомври, но на балотажа седмица по-късно бюлетините за него вече са над 17 хиляди. Така Петър Куленски от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) успя да победи несменяемия досега Тодор Попов, който в интервю за "Капитал" през 2022 г. нарече себе си "местен феодал". Попов е независим кандидат, но през годините демонстрира близки отношения с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и получава подкрепа от партията.

Силният резултат на Куленски се оказа изненада за мнозина, след като на първия тур Попов получи почти 40% от гласовете в града. На балотажа обаче кандидатът на ПП-ДБ взе 54% от вота, с което спечели кметския пост.

"Аз поемам най-отговорен ангажимент, че ще бъда кмет на всички жители на община Пазарджик. Няма да деля хората”, каза победителят в изборната нощ.

Роден и израснал в Пазарджик, Куленски няма богат опит в политиката. Два пъти е избиран за депутат от "Продължаваме промяната"(ПП), а на последните парламентарни избори става народен представител от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

Високият му резултат на втория тур на местните избори се дължи и на друга подкрепа. Преди балотажа в неделя седем от десет кандидат-кметове в града от различни политически организации призоваха избирателите си да гласуват за него.

Кой е Петър Куленски?

Кариера и политически живот

Петър Куленски е роден в Пазарджик през 1986 г. Той учи в езиковата гимназия в града, а след това завършва право в Софийския университет "Климент Охридски".

Има 12 години опит като юрист, адвокат и партньор в българо-немската адвокатска кантора "Русков и колеги". Тя се занимава с предоставянето на правна помощ на чуждестранни компании, които искат да оперират в България.

До 2021 г. той не заема никакви позиции в политиката. На предсрочните парламентарни избори през ноември обаче се кандидатира за депутат от листата току що създадената тогава партия "Продължаваме промяната" за район Пазарджик. Избран е и дори става зам.-председател на парламентарната група.

През октомври 2022 г. на новите предсрочни избори е преизбран за депутат и отново става зам.-председател на парламентарната група, както и член на комисиите по правни въпроси и по здравеопазването, но и този парламент е с кратък живот. На изборите през април 2023 г. Куленски е избран за депутат от коалиция ПП-ДБ.

Трусове в местните структури

На парламентарния вот през април 2023 г. ПП и ДБ се явяват като коалиция за първи път. Подредбата на листата в Пазарджик обаче предизвиква недоволство сред местните структури на ДБ. Причината е, че начело стоят представители на "Продължаваме промяната". Както и на предходни избори, Куленски заема второто място в списъка с кандидати.

Тогава Николай Янев, областният ръководител на една от партиите в коалицията ДБ - "Да, България", казва, че структурата няма да бойкотира предизборната кампания въпреки несъгласието с подредбата на листата. Но предупреждава, че няма да допусне това да се случи и на местните избори през есента на 2023 г.

"Ние имаме кандидатура за кмет за местните избори. Ако [от ПП] не я подкрепят, ще се явяваме самостоятелно", казва той.

През юли тази година обаче, няколко месеца преди вота за местна власт, структурата на "Продължаваме промяната" издигна единодушно номинацията на Петър Куленски за кмет на Пазарджик.

До началото на септември не беше ясно дали ПП и ДБ ще участват като коалиция на местните избори. В началото на септември партиите съобщиха, че ще имат общи кандидати с изключение на местата, където не могат да постигнат съгласие.

Такъв беше случаят в Бургас, където двете партии имаха двама отделни кандидати за кмет - съответно Константин Бачийски и Димитър Найденов. Никой от двамата не постигна успех. В Пазарджик обаче кандидатът беше един.

На 12 септември ПП-ДБ се регистрираха заедно за местните избори.

Ден преди това Николай Янев съобщи, че напуска "Да, България". Една от посочените от него причини беше именно начинът, по който е извършена номинацията на Куленски за кмет на Пазарджик.

"Проблемът е не в това кой е кандидат и кой е в листата, а за това, че нямаше създаден екип, който да направи промени в общината", написа той в своя Фейсбук профил.

Широко обединение

На първия тур на местните избори в Пазарджик на 29 октомври кметът на града Тодор Попов, който управлява общината от далечната 2007 г., получи почти 40% от гласовете. Той се води независим кандидат, но има подкрепата на ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов и в годините брои изборните му успехи за свои. Куленски взе едва 16% от бюлетините, но те стигнаха за явяване на балотаж.

Преди втория тур на вота на 5 ноември обаче кандидатът на ПП-ДБ успя да обедини почти всички останали кандидати, отпаднали от надпреварата. Той беше подкрепен от кандидатите на БСП и "Има такъв народ" (ИТН), както и от редица други партии и организации, част които имат проруска ориентация.

"Ние сме свидетели на нещо безпрецедентно в Пазарджик. Осем кандидати се обединихме около общата идея Пазарджик да получи един нов живот", казва Куленски в интервю за бТВ. Попитан какво ще значи, ако след голямото обединение той все пак загуби, той казва, че изключва тази възможност.

С подкрепата на останалите кандидат-кметове Куленски утрои гласовете си на втория тур. Броят на избирателите му достигна 17 702, което е почти точен сбор от гласовете, получени от подкрепилите го кандидат-кметове на първия тур заедно, заедно с неговия резултат.

Всички подкрепили го кандидат-кметове са избрани за общински съветници в Пазарджик.

Основни приоритети

"Гласувах за завръщането на живота в Пазарджик!", това написа Куленски в своя Фейсбук профил в деня на балотажа. Неговата предизборна кампания беше ориентирана именно около това - подобряване на качеството на живота в града и създаването на условия за привличане на млади хора и бизнес инвестиции.

На сайта си Куленски пише, че иска да превърне Пазарджик в "център на информационните технологии и високотехнологичните производства" чрез създаването на академия за IT и предприемачество. Освен това той ще работи в града да бъде създадена изнесена форма на обучение в сътрудничество с някои университети.

Сред приоритетите на Куленски са и прекратяване на корупционните практики, опростяване на административните процеси, както и създаване на нови работни места.

"Да планираме обособяването на нова индустриална зона и дългосрочна инвестиционна стратегия, за да спрат инвеститорите да подминават Пазарджик в посока Пловдив", казва той.

В програмата му е записано и създаването на отделни бюджети на всяко населено място в община Пазарджик, с което селата да не бъдат напълно финансово зависими от кмета на областния град. Той обещава и да бъде създаден механизъм за включването на селата във взимането на решения, които ги засягат.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG