Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще бъда кмет на всички софиянци". Какво обеща Васил Терзиев на първия си брифинг след балотажа


Васил Терзиев, който стана кмет на София от ПП-ДБ и „Спаси София“.
Васил Терзиев, който стана кмет на София от ПП-ДБ и „Спаси София“.

Обещанията от предизборната кампания са изпълнени, но предстои трудна работа. В нея новият кмет на София ще се води от публичния интерес, борбата с корупцията и сътрудничеството с гражданите, както и ще се стреми да спечели доверието на всички столичани.

Това каза Васил Терзиев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“ на пресконференция в понеделник, няколко часа след като беше официално обявен за кмет на София след втория тур от местните избори.

Изявлението на Терзиев и екипа му идва ден след балотажа за столичен кмет, който кандидатът спечели с 175 044 гласа. С това той победи опонентката си Ваня Григорова, издигната от БСП, „Левицата“ и други леви и проруски формации. Разликата между двамата кандидати е под 5000 гласа.

Какво каза Терзиев

В първата си пресконференция след изборите Терзиев благодари на хората, които са гласували за него, и на партиите, които са го подкрепили. Новият кмет очерта три обещания, които той и екипът му са заложили преди предизборната кампания, и които според него са изпълнили. Обещанията са:

  • Да спечелят кметското място в София;
  • Да осигурят убедително представителство сред районните кметове;
  • Да имат стабилно представителство и в Столичния общински съвет (СОС).

След втория тур на местните избори ПП-ДБ и „Спаси София“ имат 19 от 24 районни кметове в София, а в общинския съвет имат най-многобройната група от 23 съветници (от общо 61). Тя не е достатъчна за мнозинство.

„Сега предстои по-трудното нещо, което е да докажем, че освен да печелим избори, можем и да управляваме достойно и прозрачно“, каза Терзиев пред медиите.

„Можем да ви обещаем, че ще работим изключително отговорно и мотивирано през тези 4 години това, което сме обещали, да се случи“, добави той.

Терзиев каза още, че в управлението на София ще се ръководи от няколко основни принципа:

  • Публичният интерес „да бъде над всичко“;
  • Гражданите и бизнесът да участват във вземането на решения;
  • Да се води активна комуникация с гражданите, която да възстанови у тях доверието в общината.

Терзиев обеща още, че ще води активна борба с корупцията и клиентелизма и че парите на столичани ще „отиват по предназначение“.

„Ще бъда кмет на всички софиянци“, каза накрая новият градоначалник.

Какво казаха хората зад Терзиев

Освен Терзиев, в прескоференцията се включиха водачът на листата за общински съветници на ПП-ДБ и „Спаси София“ Борис Бонев, съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и други представители на формациите зад Терзиев.

Бонев нарече успеха на ПП-ДБ и „Спаси София“ „разгромна победа на досегашния модел“ на партия ГЕРБ, която управляваше столицата от 2005 г.

„Гражданите възложиха именно на нашето обединение огромната отговорност да променим София“, добави Бонев и обеща новите управляващи в общината да работят за това „София да не я е срам да се погледне в огледалото.“

На въпрос с кои формации от Столичния общински съвет ще се търсят партньорства, Бонев, който ще бъде предложението на ПП-ДБ и „Спаси София“ за председател на СОС, каза, че екипът му ще бъде конструктивен, „но няма да правим отстъпки и да влизаме в договорки“.

Кирил Петков подчерта ръста в кметските места по райони, които ПП-ДБ печели сега, спрямо спечеленото от ДБ на последните местни избори през 2019 г. Тогава ДБ спечели изборите в 8 района на София, а сега ПП-ДБ и „Спаси София“ имат 19 районни кметове.

Петков благодари на „другите десни избиратели“, визирайки хората, които са подкрепили ГЕРБ и коалицията „Синя София“ (издигнала Вили Лилков за кмет - б.а.) на първи тур, а на балотажа са избрали Терзиев. „Те направиха тази разлика“, каза съпредседателят на ПП-ДБ, въпреки че според социологическите агенции повече от 50% от гласувалите за ГЕРБ на първия тур после са подкрепили Ваня Григорова.

Успехите на ПП-ДБ в други градове като Варна, Пазарджик и Благоевград също бяха споменати от Петков.

Кой е Васил Терзиев

Терзиев беше първият обявен кандидат за кмет на София. За кандидатурата му се разбра още през юни, четири месеца преди вота.

Терзиев е предприемач и инвеститор, съосновател на софтуерната компания „Телерик“, продадена за повече от 260 млн. долара. Предизборната му кампания беше доминирана от критики, свързани с принадлежността на членове на семейството на Терзиев към структурите на комунистическата Държавна сигурност (ДС).

Кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София“ многократно се разграничи от миналото на роднините си.

На първия тур преди седмица в София Терзиев спечели 31,8% подкрепа (119 121 гласа). Ваня Григорова беше втора с 21,6% (80 875 гласа).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG