Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Руски кораби шетат" в Черно море. Има предпоставки за инциденти, каза министърът на отбраната


Тодор Тагарев
Тодор Тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че има предпоставки за инциденти с руски кораби в Черно море.

„Руски кораби шетат из нашата изключителна икономическа зона, предприемат провокативни и силови действия спрямо търговски кораби на други страни. Всичко това носи рискове за нашата сигурност", коментира той в отговор на въпрос за сигурността в Черно море.

Тагарев добави, че все още важи съобщението за учение на Руския Черноморски флот в българската икономическа зона. Русия удължaва от юли т.нар. учения в изключителната икономическа зона на България (ИИЗ) в Черно море.

"Няма такова учение, това е просто повод, който Русия използва, и привидно провеждайки учение, тя се опитва да блокира износа на украинско зърно", каза още министърът и отбеляза, че това пречи и за реализиране на българските интереси, включително икономически.

През юли патрулният кораб на Черноморския флот "Василий Биков" стреля предупредително по плаващия под флага на Палау кораб "Сукру Окан". Преди това плавателният съд не е отговорил на искането да спре за инспекция. Това се случи след края на "зърнената сделка".

"Гарантираме нашата собствена сигурност, когато помагаме на Украйна", каза още Тагарев пред журналисти в петък. Той участва в Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на България, която се провежда в резиденция „Бояна“. "Дори минимално да помогнем на Украйна , това си струва", допълни военният министър.

Парламентът реши по-рано тази седмица България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети за зенитен комплекс С-300 и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5.56x45 мм.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG