Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Смразяващ ефект". Защо Русия стреля предупредително по кораб край бреговете на България


Руското министерство на отбраната съобщи, че сутринта на 13 август руският патрулен кораб "Василий Биков" е открил предупредителен огън в Черно море, изисквайки спиране от товарен кораб, плаващ под флага на Палау. Архивна снимка на кораба "Василий Биков".
Руското министерство на отбраната съобщи, че сутринта на 13 август руският патрулен кораб "Василий Биков" е открил предупредителен огън в Черно море, изисквайки спиране от товарен кораб, плаващ под флага на Палау. Архивна снимка на кораба "Василий Биков".

Товарен кораб плава в Черно море. Руски военен кораб обаче опитва да го спре за принудителна проверка и открива предупредителен огън. Руски военни с помощта на хеликоптер се качват на борда на цивилния плавателен съд и извършват инспекция.

Това се случи в неделя недалеч от бреговете на България в Черно море. Информацията идва от министерството на отбраната на Русия. Пред Свободна Европа от българското министерство на отбраната отказаха да коментират случая.

Той обаче е първият път, в който Русия стреля по търговски кораб извън акваторията на Украйна, откакто Москва излезе миналия месец от сключената под егидата на ООН зърнена сделка.

Защо се случи инцидентът в неделя? И каква е целта на Русия? В следващите редове обобщаваме информацията до момента.

Какво стана в Черно море в неделя

Русия каза, че патрулният кораб на Черноморския флот "Василий Биков" е стрелял предупредително по плаващия под флага на Палау кораб "Сукру Окан", след като плавателният съд не е отговорил на искането да спре за инспекция.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските военни са се качили на кораба с помощта на хеликоптер Ка-29.

"След като инспекционната група приключи работата си на борда, "Сукру Окан" продължи пътя си към пристанище Измаил", каза министерството на отбраната.

Къде се е намирал корабът при предупредителния изстрел

Към понеделник на обяд "Сукру Окан" се намира в румънски води, близо до пристанището Сулина. Според Русия корабът плава към украинското пристанище Измаил. Това твърдение обаче не е потвърдено от други официални източници.

Според данни за корабоплаването на компанията "Рефинитив" (Refinitiv) и сайтове за следене на плавателните съдове в реално време като "Весъл Файндър" (vesselfinder.com) "Сукру Окан" е отплавал на 12 август от Турция към румънското пристанище Сулина, където се очаква да пристигне на 14 август.

В момента на предупредителния изстрел корабът е плавал край бреговете на България, се вижда от сайта за проследяване на трафика му. От министерството на отбраната отказаха да коментират случая пред Свободна Европа. Според неофициални източници на медията обаче инцидентът не се е случил в териториалните води на България.

Пред журналисти в неделя началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, каза, че България разполага с информация за "всичко, което се случва в Черно море - по въздух и по вода".

Местоположението на товарния кораб "Сукра Окан" във времето около предупредителния изстрел от патрулиращия руски кораб "Василий Биков". Скрийншот от vesselfiner.com
Местоположението на товарния кораб "Сукра Окан" във времето около предупредителния изстрел от патрулиращия руски кораб "Василий Биков". Скрийншот от vesselfiner.com

Говорителката на украинското южно военно командване Наталия Хуменюк, каза, че Русия се опитва да наложи правото си да спре даден кораб или да разполага самолети в Черно море "без от това да има последствия".

"Това твърдение може да бъде сигнал за всички граждански кораби в Черно море", каза тя и призова целият транспорт и навигация да се извършват под международни гаранции.

Ройтерс не успя да се свърже за коментар с плавателния съд или с неговите собственици.

Какво е обяснението за действията на Русия

Според експертите от Института за изследване на войната (ISW) действията на Русия в неделя са свързани със заявката ѝ по-рано през юли, че ще разглежда всички кораби, пътуващи към украински пристанища, като потенциални превозвачи на военни товари. Москва съобщи позицията си, след като отказа да удължи сделката, която позволяваше безопасен превоз на зърно през Черно море.

В доклад, публикуван в неделя, обаче ISW обръща внимание на факта, че на 30 юли руските сили не спряха три цивилни кораба, които открито обявиха, че пътуват към Украйна.

Това, че кораби плават безпрепятствено към украински пристанища, според експертите може да даде знак, че руските сили не са в състояние или не искат да претърсват насилствено неутрални кораби. Затова и руските части вероятно са извършили първата си принудителна проверка, за да покажат, че заплахата от ескалация срещу цивилни плавателни съдове, плаващи към Украйна, все още е валидна.

Освен това руските сили вероятно са извършили принудителното спиране, за да подкопаят доверието във временните търговски коридори през Черно море до украински пристанища, което Киев обяви на 10 август.

Позицията на руските военноморски сили е умишлено двусмислена и търси да създаде смразяващ ефект върху цивилния морски трафик към Украйна

"Позицията на руските военноморски сили в Черно море вероятно е умишлено двусмислена и търси да създаде смразяващ ефект върху цивилния морски трафик към Украйна, без да изисква руските сили да ангажират активите на Черноморския флот за налагането на морска блокада", пише в анализа на ISW.

"Руските военни вероятно са по-малко склонни да ангажират Черноморския флот с такава блокада, отколкото през юли след забележителните украински удари по руски военноморски цели в Черно море и военноморската база Новоросийск в Краснодарския край в началото на август", се казва още в доклада.

Допустими ли са действията на Русия

След като Русия затвори "зърнения коридор" в Черно море, каза, че руските военни ще считат търговските кораби, които отиват в украинските пристанища, като военни цели.

През юли Русия започна учения в изключителната икономическа зона на България. Москва изпрати нотификация за сроковете за това, които после бяха удължени. Началото на ученията съвпадна с обявяването на края на зърнената сделка - 17 юли.

Тези учения пречат на свободното корабоплаване и на експлоатацията на икономическата зона.

Миналата седмица българското външно министерство протестира срещу това решение по време на консултациите по основните принципи за постигане на мир, които се проведоха в Джеда, Саудитска Арабия.

В своя позиция тогава от министерството казаха, че влизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани.

Какви са реакциите

Служител на турското министерство на отбраната каза, че знае за инцидента с цивилния товарен кораб в неделя и че Анкара проверява случая.

Говорител на украинското министерство на отбраната каза, че официалните власти все още не разполагат с подробности за инцидента, но че това е "очевидно поредният враждебен акт" от страна на Русия.

Администрацията на президента на Украйна нарече действията на Русия "безусловно нарушение на международното морско право, акт на пиратство и престъпление срещу цивилни кораби на трета страна във водите на други държави".

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк каза, че "Украйна ще направи всички необходими изводи и ще избере най-добрия възможен отговор".

Властите на Украйна призоваха ООН и партньорите да реагират "остро" на действията на Русия, както и "да положат всички усилия за спиране на терора в Черно море и да предприемат мерки срещу Руския като страна членка на Международната морска организация".

Миналата седмица военноморските сили обявиха временни коридори за търговски кораби, които се отправят към и от черноморските пристанища на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG