Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Съществен риск". Как новото учение на Русия в Черно море засяга и България


Снимка на военни кораби в Черно море, публикувана от руското министерство на отбраната в петък, 21 юли 2023 г.
Снимка на военни кораби в Черно море, публикувана от руското министерство на отбраната в петък, 21 юли 2023 г.

Части от международните води на Черно море са "временно опасни" за корабоплаване. Причината е, че военноморските сили на Руската федерация провеждат учения там. Проблемът е, че те се намират в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на България.

Това стана ясно след срещата НАТО-Украйна в Брюксел в сряда, когато беше обсъдено решението на Русия да прекрати зърнената сделка с Украйна. Миналата седмица министерството на отбраната на Русия съобщи, че връща в Черно море т.нар. зона за предупреждение, в която се водят бойни действия.

Кремъл предупреди, че югоизточните и северозападните части от международните води на Черно море временно не са безопасни за корабоплаване и всички кораби, плаващи към украински пристанища, ще бъдат смятани за евентуално превозващи военни товари.

В съобщение след срещата на НАТО се казва, че новата предупредителна зона на Русия в Черно море е създала нови рискове за ескалация, както и сериозни пречки за свободата на корабоплаването.

"Действията на Русия също така представляват съществен риск за стабилността на Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците увеличават подкрепата си за Украйна и повишават нашата бдителност. Оставаме в готовност да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия", каза главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Заради действията на Русия НАТО съобщи, че ще увеличи наблюдението си над Черноморския регион, включително с морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати.

В началото на седмицата Русия се приближи и до друга страна от НАТО - Румъния. Тогава бяха изпратени 15 ирански дрона "Шахед" срещу украинското дунавско пристанище Рени, което граничи с румънската граница.

Руски учения на българска територия

Пред Капитал Министерството на отбраната е потвърдило, че Русия е изпратила нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море заради провеждани от нея учения. Началото им съвпада с обявяването на края на зърнената сделка - 17 юли.

Прилежащият участък на България от Черно море се дели на две части – териториални води и изключителна икономическа зона. Териториалните води се простират на 12 морски мили (22 километра) от брега на страната. Те попадат под защитата на член 5 на НАТО и неправомерното навлизане в тях би било незаконно.

Изключителната икономическа зона е пространството, което идва след това. То може да достигне до 200 морски мили (370 километра) навътре в морето. В случая на Черно море обаче те се определят със споразумения между страните. В тази зона страната има право да изследва, развива и експлоатира всички налични ресурси, както и да строи. Плаването на кораби е свободно.

"Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика. България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО в съответствие с решенията в рамките на алианса", казват от военното министерство.

Зърнената сделка

На 17 юли Русия прекрати участието си в т. нар. зърнена сделка. Тя позволяваше доставките на зърно от Украйна към страни от Африка, Близкия изток и Азия.

Тогава Русия съобщи, че повече няма да гарантира безопасността на корабите, преминаващи през транзитния коридор в Черно море.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че споразумението ще бъде прекратено, докато не бъдат изпълнени исканията за доставка на руски храни и торове по света. Решението на Русия беше съпроводено и с атаки по украинските пристанищни градове - Николаев, Одеса и Рени.

В сряда в Брюксел съюзниците и Украйна осъдиха решението на Русия. Там страните членки са приветствали усилията на Турция за съживяване на зърнената сделка, "както и усилията на други съюзници, включително България и Румъния, и на Европейския съюз и ООН да позволят продължаването на износа на украинско зърно по суша и море".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG