Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще ги цапардосаме". Експерти призоваха за реакция на руски заплахи към България


Пьотр Толстой, зам.-председател на руската Дума.
Пьотр Толстой, зам.-председател на руската Дума.

Депутат от "Демократична България" (ДБ) и неправителствена организация реагираха остро на изказване на руски политик за България. Те настояха Министерството на външните работи да извика посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

Реакцията идва дни след думите на Пьотр Толстой, заместник-председател на руската Дума. Той предвиди военни удари по България и Румъния "след като Русия приключи с Украйна". Това стана в предаване по руската държавна телевизия.

Толстой каза също, че руските граждани с имоти в България ще организират протести.

В понеделник по темата реагира и премиерът Николай Денков. Той нарече това провокация, на която София не трябва да се поддава. Премиерът каза, че ще разговаря с българското външно министерство, което "да даде ясен знак, че това са неприемливи изказвания".

"[Българските граждани]Не трябва да се плашите, няма опасност за България и причината е, че сме членове на НАТО, Русия няма да посмее да нападне член на НАТО", каза още Денков.

Иво Мирчев от ДБ и Атлантическият съвет поискаха реакция от българското правителство.

Мирчев смята, че посланик Митрофанова би трябвало да обясни тезите на зам.-председател на руския парламент, които включват използване на военна агресия и вътрешна дестабилизация.

"Това изказване е част от руската хибридна агресия против България и не трябва да бъде оставено без последици", се казва в позиция на Атлантическия съвет.

Пьотр Толстой, който е потомък на известния руски графски род, и по-рано е имал изказвания за България, които са предизвиквали остри реакции.

"Просто ще я купим цялата (България). Половината от крайбрежието вече купихме," каза Толстой в деня на изборите в Русия през 2016 г. пред БНТ.

"Оля, с Турция няма да воюваме"

Новата проява на Толстой прозвуча в предаването на Олга Скабеева “60 минути” на канал “Россия-1”. Скабеева е в списъка със санкции на ЕС заради пропагандистката ѝ дейност.

Водещата каза, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган "претендира за Черно море" и попита дали Русия е "готова да започне война с Турция". Толстой отговори: “Оля, с Турция няма да воюваме".

“А с България, с Румъния?” - попита друг гост в предаването.

“България и Румъния са просто бази на НАТО" - отговори Толстой. Той продължи: "В България цялото крайбрежие са наши граждани. Те ще започнат да протестират, не се притеснявайте. В този смисъл няма проблеми. Това не са държавите с които си струва да се лигавим".

“Просто ще ги цапардосаме ли?” - попита Скабеева.

“Ще ги цапардосаме, но първо трябва да довършим в Украйна, Оля”, отговори Толстой. По-късно в предаването той повтори това още веднъж. После започна да говори за проливите Босфор и Дарданелите, но беше прекъснат.

Контролът над Босфора и Дарданелите е цел на Русия от Кримската война (1853-1856).

"Задължително ми се струва посланикът на Русия в България да даде обяснение защо зам.-председателят на руската Дума твърди, че българското черноморие било всъщност руско", написа в профила си във Фейсбук Иво Мирчев.

Част от руската хибридна агресия

Толстой посочва България и Румъния като евентуални цели на руска военна агресия и предвижда за дестабилизация на България да бъдат използвани руски граждани, пребиваващи в страната ни, пише в позиция на Атлантическия съвет.

"Това изказване е част от руската хибридна агресия против България и не трябва да бъде оставено без последици", се казва още в текста. Неправителствената организация настоява кабинетът "да реагира на тази нова нагла хибридна провокация на заместник-председателя на Думата Пьотр Толстой".

Пред "Нова телевизия" ген. (о.р.) Съби Събев каза, че това говорене не е новост и е често срещана практика за Толстой.

„Няма да сгрешим, ако го окачествим като пренебрежително отношение към страната ни. Едва ли не, няма значение, че сме в НАТО. Руският депутат обаче забравя, че България не е сама", каза Събев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG