Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът одобри Украйна да получи ненужни на България ракети С-300. Русия протестира


Христо Гаджев, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов и зам.-командирът на Военновъздушните сили бриг. ген. Петьо Мирчев (отляво надясно долу).
Христо Гаджев, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов и зам.-командирът на Военновъздушните сили бриг. ген. Петьо Мирчев (отляво надясно долу).

Парламентът одобри в сряда на Украйна да бъдат дарени неизправни и твърде остарели ракети от зенитно-ракетни комплекси С-300, както и боеприпаси на МВР с отпаднала необходимост. Решението беше взето на закрито пленарно заседание и за него съобщи в кулоарите депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"Възраждане" и БСП се опитаха да спрат това решение, а Русия поиска то да бъде преразгледано с изявление, публикувано от ТАСС минути след гласуването.

През декември миналата година парламентът одобри споразумение между България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Президентът Румен Радев нееднократно се обявяваше против даването на военна помощ на Украйна, а тази политика спазваха и назначените от него служебни правителства. Сегашният парламент вече прие да дари 100 БТР-а, собственост на МВР.

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, "Възраждане" се изказаха, направиха си кампания. Нищо интересно няма в тази тема, но всеки иска да си създава политики", коментира Пеевски.

До закритото заседание се стигна, след като от “Възраждане” поискаха да знаят точния брой на ракетите. Те повече не са необходими на българската армия, тъй като не могат да бъдат ремонтирани дори в Русия.

“Неизправните ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна, са между 3 и 5% от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме предоставили досега, не засяга боеспособността на нашата армия“, каза началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов в сряда пред БНТ.

Въпреки уверенията на Ефтимов, който беше изслушан от депутатите и по време на закритото им заседание, от "Възраждане" и БСП застъпиха позицията, че това дарение представлява "национална измяна".

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ, който е един от вносителите на предложението, подчерта, че България ще предостави зенитно-управляеми комплекси, които са неизправни и няма как да се използват от българската армия.

По думите му те обаче могат да бъдат използвани за части за ремонт на украинските С-300 и да пазят небето и градовете на Украйна. Гаджев уточни, че става въпрос за оръжие, което е на над 30 г.

"Спорим за нещо, което е с отдавна изтекъл срок, вместо да се съсредоточим върху купуването на нови комплекси", каза Гаджев и добави, че даряването на неизправните комплекси ще предотврати рисковете от съхраняването им.

В същото време ТАСС разпространи изявление, с което Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия призова "България да преразгледа решението, за да предотврати нарушаването на международното право в областта на военно-техническото сътрудничество".

Русия се оттегли от почти всички международни договори за контрол на въоръжението от началото на пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. През май 2023 г. Русия денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа от 1990 г.

В съобщението в ТАСС се отбелязва, че изпращането на ракети С-300 на Украйна би нарушило споразумение за военно-техническо сътрудничество между България и Русия от 5 септември 2002 г., ако не бъде поискано съгласието на Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG