Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще дари на Украйна дефектирали ракети от комплексите C-300 и патрони


Тодор Тагарев
Тодор Тагарев

България ще дари на Украйна дефектирали ракети от комплексите за противовъздушна отбрана C-300 и патрони. Проектът за допълнителна военна помощ за Украйна е подписан от лидерите в управляващото мнозинство - Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

Комисията по отбрана одобри предложението, което трябва да мине и през гласуване в пленарна зала.

През декември миналата година парламентът одобри споразумение между България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Президентът Румен Радев нееднократно се обявяваше против даването на военна помощ на Украйна, а тази политика спазваха и назначените от него служебни правителства.

От БСП поискаха оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев, защото според тях ще бъдат дарени целите комплекси C-300. БСП и "Възраждане" гласуваха против предложението. От „Има такъв народ“ обясниха, че подкрепят изпращането на боеприпаси, но не подкрепят предоставянето на зенитно-управляеми ракети.

В предложението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси, каза Тагарев преди началото на извънредното заседание на комисията.

По-добре е да не съхраняваме неизправни зенитно управляеми ракети, защото това е опасно и може да бъде застрашен живота на личния състав, каза днес на учебния полигон „Ново село“ адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната.


"Даряването на дефектирали ракети от комплексите C-300 по никакъв начин няма да застраши функционирането на българската противоракетна отбрана и е нещо, което е коментирано от Министерство на отбраната в продължение на седмици". Това каза председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС).

Гаджев каза, че за периода 20-22 г. е имало опити за техния ремонт с фирмата производител от Руската федерация, която е казала, че те не подлежат на ремонт.

Гаджев обясни, че с един от българските дефектни комплекти в Украйна могат да се отремонтират няколко и с тях да се защитават инфраструктура и градовете. Той добави, че даряването на въпросните ракети е коментирано в редица разговори между българската и украинската страна още от февруари 2022 г. Това е една от темите, коментирана от три поредни правителства, добави той.

Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) каза, че инициативата за това решение е на Народното събрание. Тук не става дума за нещо, което да излиза от складовете на Българската армия и да може да се ползва от Българската армия, каза Мирчев. Патроните са калибър 5.56х45, те са от складовете на МВР и са с отпаднала необходимост.

Мирчев съобщи, че скоро се очаква и окончателно подписване между МВР и Украйна на споразумение за прехвърляне на около 100 БТР-а от складовете на МВР, след което в НС трябва да ратифицират споразумението, преди да бъдат изпратени бронираните машини от съветско време.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG