Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боеприпаси, гаубици, танкове. Българското оръжие в Украйна, стигнало там чрез износ, а не като държавна военна помощ


Kартечница MG-1M на украинската армия, произведена в България. Април 2023 г., Украйна.
Kартечница MG-1M на украинската армия, произведена в България. Април 2023 г., Украйна.

Снаряди, ракети и установки "Град", танкове Т-72 и още. Оръжеен износ за над 3 млрд. лв. от март до края на 2022 г. е осъществила България. Периодът съвпада с първите 9 месеца на руската война в Украйна. Износът не се води за Украйна, но има данни, че това е крайната дестинация. Какво знаем?

Български снаряди за самоходни и буксирни оръдия, ракети и ракетни установки “Град”, танкове Т-72 - модернизирани и изнесени от България. Термобарични ракетни снаряди и преносими установки за тях. Патрони, картечници и леко стрелково оръжие.

Това е само част от оръжейния износ на България през 2022 г., като всички тези оръжия и боеприпаси се използват от украинската армия срещу армията на окупатора Русия, който нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. Има и информация, че дори български самолети Су-25 са заминали за фронта в полза на Украйна. Данните са от авторитетния нидерлански сайт Oryx и отговори на въпроси от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев към министъра на икономиката в настоящото българско правителство Богдан Богданов.

Стойността на българското оръжие и боеприпаси, изнесени от страната от март 2022 г. до края на годината е над 3 млрд. лева.

Става дума за разрешени от държавата оръжейни сделки, както изисква законът, а не за държавна военна помощ за Украйна. За предоставянето на помощ Народното събрание взе решение чак в самия край на 2022 г. Преди това подобно решение беше блокирано от Българската социалистическа партия (БСП), а против военната помощ се обяват открито и проруската партия "Възраждане", и президентът Румен Радев.

Официално оръжейният износ не е за Украйна, а за страни членки на ЕС и НАТО. Любопитният момент е, че разрешенията за сделки, дадени от служебния кабинет, назначен от Радев и управлявал в този период, са за продукция за близо 2,27 млрд лв. Сумата е почти три пъти по-голяма от стойността на оръжейния износ, одобрен при редовното правителство с премиер Кирил Петков.

Износът на оръжие от България за Украйна е на стойност над 5 млрд. лв. от началoто на войната, според депутата Иво Мирчев (ПП-ДБ). Въпреки това, официално такъв износ не съществува, защото оръжието се изнася за страни от ЕС и НАТО, най-често това е Полша.

Приносът на България чрез оръжеен износ е толкова голям, че Oryx пише: "България се превърна в ключов спасителен пояс за Украйна, действайки като оръжейна кошница в контекста на конфликта с Русия."

Какво изнася България

Разрешеният износ в категория 3 ML, в която попадат боеприпаси за гладкоцевни оръжия с малък калибър, при кабинета на Кирил Петков е за над 341 млн. лв., а при служебния кабинет на Гълъб Донев е за над 1 млрд. и 30 млн. лв. Това е категорията, в която е отчетен най-голям износ през 2022 г. Според данните, дадени от министър Богданов, разрешенията за износ са за Полша, Румъния, Словакия и Хърватска.

Следващата категория по стойност е ML4 - 1,26 млрд. лв. Тя включва бомби, гранати, реактивни снаряди, мини, ракети, дълбочинни бомби, подривни заряди и т.н. При кабинета на Донев в този период са дадени разрешителни за над 871 млн. лв., като дестинациите са Чехия, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Следващата категория е ML 6. Износът в нея е за близо 107 млн. лв., като разрешителните за сделки на стойност ‬над 88 млн. лв. са от времето на служебния кабинет. В тази категория попадат всички видове бронирани и транспортни машини с военно предназначение, включително танкове, самоходни гаубици и т.н. Разрешения за износ са за Чехия, Румъния, Словакия, Хърватска и Унгария. Част от този износ, достигнал Украйна са български танкове T 72M1, закупени от Чехия, според данните на Oryx.

Снимки в руски телеграм канал от вътрешността на пленен от руснаците танк, показват табела, от която се разбира, че танкът е модернизиран от българската компания "Аполо инженеринг" през 1993 г.

Кадри в социалните мрежи показаха и 122 милиметрови установки БМ-21 “Град”, които чакат да бъдат натоварени на българско летище през май или юни 2022 г. Според данните на Oryx те са закупени от Чехия и са доставени на Украйна.

В същия сайт има данни за самоходни артилерийски установки 122 мм. “Гвоздика”, които са закупени от България от държава членка на НАТО и са доставени на Украйна.

От категорията ML1, която включва износа на пушки и комбинирани оръжия, пистолети, картечници, картечни пистолети и пр. с калибър по-малък от 20 mm, износът през 2022 г. е за над 88 млн. лв. Разрешения за износ на стойност над 86 млн. лв. са дадени по време на служебно управление.

На 13 юни украинските отбранителни сили получиха 1000 нови 40-милиметрови ръчни противотанкови гранатомети ATGL-L3. Оръжията са произведени в България, но не са дарени от България. Те са купени от фондация “Върни се жив”, по всяка вероятност чрез посредник. Стойността на тези оръжия е 4 млн. евро. Два месеца по-рано същата фондация доставя 1460 броя 7,62-милиметрови картечници за почти 7 милиона евро. И те идват от България.

Износ има за почти всички категории оръжия и стоки с военна употреба без военни кораби и "високоскоростни оръжейни системи с кинетична енергия". Изнесени са дори и ковашки преси или отливки за муниции за близо 61 млн. лв.

И самолети?

Сайтът Oryx пише още, че от България са изнесени и 14 щурмови самолета Су-25 през април 2022 г. За това няма данни в отговорите до Христо Гаджев от икономическия министър.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза през януaри 2023 г., когато подобна информация се появи за първи път в медийни публикации, че “20 броя самолети Су-25 са продадени в периода 2005 – 2012 г. на четири фирми“. През същия период част от тези бойни самолети са изнесени. "От самолетите, закупени тогава от български фирми, шест броя са в България, собственост са на българска фирма, и не са продадени”, каза още Стоянов.

Според данните, които събира Stockholm International Peace Research Institute за оръжейните сделки, през 2005 г. четири Су-25 са продадени от България на Грузия. Според източник на Свободна Европа самолетите, които са изнесени от България, са по-малко от 14, но е имало такава сделка.

Разрешителни, купувачи и крайна дестинация

България е изнесла оръжие и боеприпаси за над 3 млрд. лв от март до края на 2022 г. Разрешенията за износ, дадени от служебния кабинет, назначен от Румен Радев са за близо 2,27 млрд. лв. Сумата е почти три пъти по-голяма от общата стойност на разрешенията за износ, подписани преди това при управлението правителството на Кирил Петков - малко над 820 млн. лв. Изчисленията са на база отговорите на общо 26 въпроса, зададени от депутата от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев до министъра на икономиката Богдан Богданов.

Гаджев е разделил въпросите си на две - от март 2022 г.(войната на Русия в Украйна започна на 24 февруари 2022 г.) до август, когато управлява правителството на Кирил Петков, и от август до края на годината, когато България беше управлявана от служебно правителство с премиер Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев.

Въпреки че в разрешителните като получател са посочени страни от ЕС и НАТО, почти цялото въоръжение е заминало за Украйна, според източници на Свободна Европа. Наличието на голямо количество българско оръжие и муниции на разположение на украинската армия се потвърждава и от информация от открити източници, сред които и кадри на българско въоръжение в Украйна в социалните мрежи.

На извода, че страните купувачи не са крайна дестинация на оръжейния износ от България, навежда и обстоятелството, че за същия период няма обявени обществени поръчки за оръжие или въоръжение в официалния вестник на ЕС.

За издаване на разрешения за износ на оръжие Междуведомствената комисия към министерството на икономиката отчита сертификати за краен потребител и международни сертификати за внос, издадени от компетентни държавни органи на страната купувач. В същите сертификати обаче се посочва, че държавата, която издава тези сертификати, може да предаде изделията на друга държава, с която има сключен договор.

Директен линк

Кой е войнолюбецът?

Според депутата от ПП-ДБ Иво Мирчев данните за износа на българско оръжие и разрешителните, дадени от служебното управление, показват, че обвинението на Румен Радев към партиите, които настояваха за държавна военна помощ за Украйна (ПП, ДБ и ГЕРБ, подкрепени от ДПС), че са "войнолюбци" и искат да вкарат България във война, не е издържано. "Всъщност най-големият войнолюбец се оказва самият Радев, тъй като е изпратил в пъти повече оръжие, отколкото е изпратенo при правителството на Кирил Петков.", каза Иво Мирчев.

Той добави, че темата се използва за вътрешнополитическа дъвка и това е не просто популистко, а опасно говорене, настройване на хората един срещу други "всяване на излишен страх". Радев, както и “Възраждане” опитват чрез страх да разединяват обществото в България, каза оше Мирчев пред Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG