Връзки за достъпност

Извънредни новини

Йеменските хути поразиха три търговски кораба в Червено море. В отговор САЩ свалиха три дрона


Американският военен кораб „Карни“, който е унищожил трите дрона при нападението на хутите в неделя. Архивна снимка от 18 октомври 2023 г.
Американският военен кораб „Карни“, който е унищожил трите дрона при нападението на хутите в неделя. Архивна снимка от 18 октомври 2023 г.

Балистични ракети, изстреляни от йеменските бунтовници хути, са поразили три търговски кораба в Червено море в неделя, предаде Асошиейтед прес. В отговор военен кораб на САЩ, който е ескортирал търговските кораби, е свалил три дрона при самозащита, съобщиха американските военни сили.

Новината идва, след като през ноември товарният кораб „Галакси лийдър“ и танкерът „Сентрал парк“ бяха превзети в Червено море от хутите, които контролират северната част на Йемен. И в двата случая на борда на плавателните средства имаше българи.

Сега хутите твърдят, че са извършили две от атаките в неделя. По данни на централното командване на въоръжените сили на САЩ нападението срещу трите кораба е започнало от столицата на Йемен Сана, която е под контрола на хутите.

Първо е открита балистична ракета близо до плаващия под бахамски флаг товарен кораб „Юнити експлорър“. Малко след това нова ракета уцелва кораба.

Два други търговски кораба, плаващи под панамски флаг - „Номер 9“ и „Софи II“, са били поразени от ракети. Докато е реагирал на тези атаки, американският военен кораб „Карни“ е свалил общо три дрона, насочени в неговата посока.

„Тези нападения представляват пряка заплаха за международната търговия и морската сигурност“, пише в изявление на американските въоръжени сили след атаката срещу корабите. „Те застрашиха живота на международни екипажи, представляващи множество държави по света“.

„Имаме също така всички основания да смятаме, че тези нападения, макар и предприети от хутите в Йемен, са изцяло подпомогнати от Иран“, добавят от цетралното командване на САЩ.

Нападението срещу трите търговски кораба се случва на фона на поредица от атаки на кораби в региона на Близкия изток след началото на войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас, смятана за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути, които контролират северната част на Йемен, са на страната на Хамас в конфликта. Те изстрелват ракети срещу Израел в солидарност с Хамас и са обещали да атакуват всички кораби, свързани с Тел Авив.

Говорител на йеменските хути обвърза атакуваните в неделя кораби с Израел и повтори предупреждението към всички израелски кораби, че ще се „превърнат в законна мишена“, ако военните действия в Ивицата Газа не бъдат прекратени.

В региона се води война от 7 октомври, когато Хамас нападна Израел. При атаката бяха убити 1200 души, а 240 бяха взети за заложници.

Израел отговори с пълномащабна офанзива и блокада на контролираната от Хамас Ивица Газа. При военните операции в Ивицата до момента са загинали над 15 000 души по данни на местните власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG