Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британският военноморски флот разширява присъствието си в Персийския залив


Британски разрушител 45 HMS Diamond (илюстративна снимка).
Британски разрушител 45 HMS Diamond (илюстративна снимка).

Великобритания изпраща втори боен кораб в Персийския залив заради нарастващото напрежение в Близкия изток след избухналата война между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас. Това обяви британският министър на отбраната Грант Шапс.

Израел обяви война на Хамас, след като групировката извърши масирано нападение на 7 октомври, убивайки 1200 души и взимайки за заложници други 240. Веднага след това САЩ изпратиха два самолетоносача с цел “възпиране”.

Сега към Персийския залив се насочва и британският разрушител тип 45 HMS Diamond, каза Шапс. Той ще се присъедини към фрегатата HMS Lancaster на Обединеното кралство, която е разположена в района от миналата година, заедно с три миночистачи от Кралския флот.

По думите на британския министър на отбраната добавянето на още един боен кораб “ще предпази британските интереси в един по-нестабилен свят, като изпрати ясно послание към Иран и неговите поддръжници”.

Лондон предприема този ход след поредица атаки срещу кораби в региона. Свързаните с Иран йеменски хути казаха, че ще атакуват всички свързани с Израел кораби в Червено море в израз на подкрепа за палестинците в Ивицата Газа.

Преди дни американски военни освободиха пленен танкер с българи на борда. По-рано хутите плениха друг кораб, на чийто борд също има българи.

Войната между Израел и Хамас в Ивицата Газа вече предизвика отговор и от подкрепяната от Иран ливанска ислямистка групировка Хизбула. Хамас и Хизбула са определяни от САЩ, ЕС, Израел и други страни като терористични организации.

На този фон от британското министерството на отбраната заявиха, че разрушителят HMS Diamond ще гарантира свободата на корабоплаването и ще внесе спокойствие за търговските кораби, предаде БНР.

В допълнение, ръководена от Обединеното кралство работна група скоро ще започне да патрулира от Ламанша до Балтийско море, за да защити важните подводни кабели на Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG