Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американски военни освободиха танкерa "Сентръл парк", на който има двама български моряци


Търговският танкер "Сентрал парк"
Търговският танкер "Сентрал парк"

Kораб на Военноморските сили на Съединените щати се е отзовал на сигнал за бедствие от танкера "Сентрал парк" в Аденския залив, който беше превзет от въоръжени нападатели в неделя.

Танкерът, сред чиито моряци са двама български граждани, вече е в безопасност, съобщи Ройтерс, като цитира американски представители в неделя. Информацията е потвърдена и от компанията оператор на кораба.

Инцидентът идва след поредица подобни атаки на кораби в региона на Близкия изток, откакто на 7 октомври започна войната между Израел и Хамас - организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други държави.

Свързаните с Иран йеменски хути казаха, че ще атакуват всички свързани с Израел кораби в Червено море в израз на подкрепа за палестинците в Газа. Миналата седмица те задържаха друг кораб, на борда на който също има българи.

Към момента не е ясно кои са нападателите на "Сентрал парк". В изявление в неделя американските военни казват че петима въоръжени нападатели са се опитали да избягат с бърза лодка. Те са са били преследвани от бойната фрегата "Мейсън" и в крайна сметка са се предали.

В изявлението се допълва, че от контролираните от хутите части на Йемен са били изстреляни балистични ракети към "Мейсън" и "Сентръл парк", но са паднали на около 10 морски мили от тях и не са причинили щети или наранявания.

Танкерът "Сентрал парк" с 22 души екипаж плава под лиbерийски флаг и е собственост на Clumvez Shipping Inc. Той е управляван от базираната в Лондон компания Zodiac Maritime Ltd на израелския милиардер Еял Офер.

Плавателният съд с турски капитан има екипаж от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани.

Международно признатото правителство в Йемен, което се намира близо до град Аден, обвини бунтовниците хуси за атаката в изявление, публикувано от държавната информационна агенция. Досега хутите не поеха отговорност нито за залавянето на кораба, нито за ракетната атака.

Британската агенция за морски търговски операции UKMTO каза в неделя, че знае за възможна атака в югозападната част на Аден и призова други кораби да проявяват предпазливост.

Членове на Хамас нахлуха в Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души. Оттогава Израел атакува Ивицата Газа, в резултат на което са загинали около 14 000 души, около 40% от които са деца, твърдят палестинските здравни власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG