Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН настоя за спиране на атаките на хутите и за освобождаване на пленения кораб с българи


На похитения през ноември кораб Galaxy Leader има двама българи
На похитения през ноември кораб Galaxy Leader има двама българи

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която настоя незабавно да спрат нападенията на йеменските бунтовници хути (хуси) в Червено море и да бъде освободен отвлеченият кораб Galaxy Leader, на който има българи.

Новината идва, след като в сряда британският министър на отбраната Грант Шапс съобщи, че военноморските сили на САЩ и Великобритания са отблъснали най-голямата до момента атака на хутите.

От началото през октомври на войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас, хутите, които контролират голяма част от Йемен, засилиха нападения си, за да възпрепятстват международния морски трафик. Те твърдят, че така подкрепят палестинците в ивицата Газа.

Един от първите кораби, който беше отвлечен, е Galaxy Leader, управляван от Япония, който има български капитан и помощник-капитан. Плавателният съд, който е свързан с израелски бизнесмен, беше превзет на 19 ноември и превърнат в туристическа атракция от хутите.

Резолюцията на Съвета за сигурност, внесена от САЩ и Япония, беше приета с 11 гласа "за" и 4 "въздържал се". Тя изисква от "хутите да сложат незабавен край" на атаките, които "възпрепятстват международната търговия и нарушават свободата на корабоплаването, също както мира и сигурността в региона".

В документа се призова още всички държави да спазват ембаргото върху продажбата на оръжия за йеменските бунтовници.

Най-големият съюзник на Израел - Съединените щати, оглавиха през декември международна коалиция за защита на морския трафик в Червено море, откъдето преминават 12% от търговските стоки в световен план. Българският военен министър Тодор Тагарев каза, че България има готовност също да се включи в нея.

"Няма как да не се безпокоим за ситуацията в Червено море, но сме разтревожени и че САЩ и съюзниците им предпочитат, както обикновено, едностранно решение, наложено със сила", коментира руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в сряда, че ще има последици за продължаващите атаки на хутите и на Иран е било дадено да разбере, че трябва да спре подкрепата, която им оказва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG