Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възможен разрив" в отношенията със САЩ няма да спре Израел. Тел Авив ще нападне град Рафах


 Израелският министър по стратегическите въпроси Рон Дермер е и бивш посланик на Израел в САЩ.
Израелският министър по стратегическите въпроси Рон Дермер е и бивш посланик на Израел в САЩ.

Израел няма намерение да се откаже от плана си да превземе пренаселения град Рафах, който се намира на границата между Ивицата Газа и Египет. Израелската армия ще предприеме офанзива там въпреки риска от "възможен разрив" в отношенията на страната със САЩ. Това заяви израелският министър по стратегическите въпроси и бивш посланик във Вашингтон Рон Дермер.

Изявлението му идва, след като преди десетина дни американският президент Джо Байдън подчерта, че евентуалното нахлуване на израелските сили в Рафах, където са намерили убежище над 1,3 милиона палестинци, за него е "червена линия".

Израел нападна Хамас в отговор на масирано нападение на групировката на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 израелци и взети над 240 заложници. Тел Авив започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която по данни на местните власти вече е причинила смъртта на над 31 000 души. Хамас е определяна като терористична организация от САЩ, ЕС, Израел и други държави.

По думите на Дермер, който е член на сформирания от премиера Бенямин Нетаняху военновременен кабинет, Рафах е "последният бастион" на Хамас и една четвърт от бойците на групировката се намират там, цитира го Ройтерс.

САЩ неколкократно изразиха притесненията си за сигурността на цивилното население в пренаселения граничен град, а Нетаняху гарантира, че ще подсигури евакуацията му и хуманитарна помощ. Предстои темата да бъде обсъдена в близките дни с високопоставени израелски представители в Белия дом по настояване на Байдън.

"Ние сме убедени, че можем да го направим по ефикасен начин - не само от военна гледна точка, но и в хуманитарен аспект. А те [американците] не са толкова убедени, че ние можем да го направим", каза Дермер в подкаста на журналиста Дан Сийнър.

Израелският министър декларира, че с колегите му ще изслушат американските аргументи, но Рафах ще бъде превзет, независимо дали по време на тези разговори бъде постигнато съгласие между Вашингтон и Тел Авив.

"Това ще се случи дори и след това Израел да остане да се бие сам. Дори и целият свят, включително и САЩ, да се обърне срещу Израел, ние ще се сражаваме до победа", каза Дермер.

По думите му, ако контролът на Хамас над Ивицата Газа не бъде премахнат напълно, това би било своеобразна подкана за нападения срещу Израел от целия регион.

"Ето защо нашата решимост да ги изтласкаме от Газа е толкова силна, дори това да доведе до възможен разрив в отношенията ни със САЩ", обобщи израелският министър по стратегическите въпроси.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви в свое интервю пред саудитска медия, че Вашингтон е предложил на Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, в която се призовава за "незабавно прекратяване на огъня, обвързано с освобождаването на заложниците" в Газа. Все още няма яснота кога проектът ще бъде гласуван.

След масираното нападение на Хамас срещу Израел през октомври Тел Авив си постави за цел да унищожи напълно палестинската групировка. Тя управлява Ивицата Газа от 2007 г. и се бори за унищожаването на Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG