Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как политиката на САЩ към Израел подкопава западната подкрепа за Украйна


Украински военнослужещи от 45-а артилерийска бригада стрелят с гаубица "Арчър" шведско производство по руските позиции в Донецка област на 20 януари 2024 г.
Украински военнослужещи от 45-а артилерийска бригада стрелят с гаубица "Арчър" шведско производство по руските позиции в Донецка област на 20 януари 2024 г.

Политиката на САЩ спрямо нападението на Русия над Украйна и на войната в Ивицата Газа не е еднакво. Т.нар. Глобален Юг губи доверието си в Глобалния Север. От това може да пострада Украйна. Защо става така и може ли да се поправи?

След пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г., която даде началото на най-голямата война в Европа от поколения насам, президентът на Съединените щати Джо Байдън се опитва да обедини света срещу агресията на Москва. Той изтъква нападенията ѝ срещу цивилни и доказателствата за военни престъпления.

Две години по-късно тази работа става много по-трудна - и то не само защото хората по света, включително в САЩ, губят интерес към войната.

Военният отговор на Израел на смъртоносната атака от 7 октомври миналата година, извършена от Хамас, възмути правителствата и населението в Глобалния Юг, които САЩ се опитват да привлекат.

Хамас, която управлява Ивицата Газа, е палестинска ислямистка организация, обявена от САЩ, ЕС и други държави за терористична.

Глобалният Юг условно включва Африка, Латинска Америка и Карибите, Азия (с изключение на Израел, Япония и Южна Корея) и Океания (с изключение на Австралия и Нова Зеландия).

Отговорът на САЩ на бомбардировките на съюзника им Израел над гражданската инфраструктура в Ивицата Газа беше по-неприкрит, отколкото критиките към атаките на Русия. И тези държави обвиниха Вашингтон в двоен стандарт.

"Страните от Глобалния Север изведнъж замлъкнаха, докато наблюдават хуманитарните нарушения. Къде са всички лекции, които те често изнасят за правата на човека? Нима Палестина няма същите права като всички нас", каза на скорошна пресконференция външната министърка на най-голямата мюсюлманска държава Индонезия Ретно Марсуди.

Глобалният Север условно включва Северна Америка и Европа, Израел, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Загуба на лост на влияние

Тази критика може да придобие още по-голямо значение сега, когато Китай и Русия се стремят да променят геополитически света и да подкопаят влиянието на САЩ, като същевременно увеличават собственото си влияние. Пекин и Москва се възползват от тези двойни стандарти, за да привлекат страните от Глобалния Юг.

"САЩ нямат същите лостове за влияние, каквито имаха преди", казва пред Радио Свободна Европа Чарлз Купчан, старши сътрудник в базирания в Ню Йорк Съвет за международни отношения (CFR) и професор по международни отношения в университета Джорджтаун. Той посочва нарастващата роля на Китай.

Украински спасители носят ранена жена при ракетно нападение срещу жилищна сграда в Харков, Североизточна Украйна, на 23 януари 2024 г.
Украински спасители носят ранена жена при ракетно нападение срещу жилищна сграда в Харков, Североизточна Украйна, на 23 януари 2024 г.

Руски и китайски официални лица и държавни медии използваха реакцията на САЩ на бомбардировките на Израел, за да дискредитират критиките на Вашингтон към собствените ѝ действия и политики.

"Западните политици, които не пропускат нито една възможност да обвинят други държави в извършване на геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, изведнъж не знаят как да опишат избиването на хиляди невинни цивилни, въпреки че трагедията се разиграва пред камерите на медиите", се казва в статия от 27 октомври в China Daily, англоезичният пропаганден орган на Китайската комунистическа партия.

Израел обсажда Ивицата Газа, откакто силите на Хамас нахлуха на негова територия и убиха около 1200 души, предимно цивилни. По данни на Министерството на здравеопазването в Газа повече от 25 000 палестинци са били убити във войната.

На фона на критиките администрацията на Байдън твърдо защитава правото на Израел на самозащита. Въпреки че призова министър-председателя Бенямин Нетаняху да защити цивилното население и въпреки че ръководи международните усилия за намиране на начин за прекратяване на войната, Белият дом се въздържа от остри публични критики и продължава да доставя оръжия на Израел.

Според Купчан Глобалният Юг, особено Близкият изток, има повече симпатии към палестинската кауза, отколкото към Украйна. Широко разпространено е мнението, че ответните действия на Израел за нападението от 7 октомври причиняват твърде много смърт.

"А САЩ - като най-видим поддръжник на Израел - в крайна сметка плащат цена за репутацията си. Това е вина чрез асоцииране", казва той.

Протестиращи мюсюлмани горят американски и израелски знамена по време на митинг срещу израелските въздушни удари в Ивицата Газа пред посолството на САЩ в Джакарта, Индонезия, 11 октомври 2023 г.
Протестиращи мюсюлмани горят американски и израелски знамена по време на митинг срещу израелските въздушни удари в Ивицата Газа пред посолството на САЩ в Джакарта, Индонезия, 11 октомври 2023 г.

Посланието на Москва и Пекин, че Западът просто се опитва да запази хегемонията си, се възприема добре в Глобалния Юг, добавя Купчан.

"Избирателно международно правосъдие"

САЩ бяха обвинени в двойни стандарти и в края на юли, когато Байдън нареди на администрацията си да започне да споделя с Международния наказателен съд (МНС) доказателства за предполагаеми руски военни престъпления в Украйна.

През 2021 г. САЩ се противопоставиха на разследването на МНС срещу израелците за предполагаеми престъпления в Палестина. Мотивът беше, че Израел не е член на МНС. Но и Русия не е.

Промяната в тактиката "със сигурност подкопава доверието към САЩ да се изказват и да се смятат за насърчител на правосъдието и отговорността за сериозни международни престъпления", казва пред Радио Свободна Европа Елизабет Евансън, директор по международно право в Human Rights Watch.

Дори преди войната между Израел и Хамас вече се говореше много за избирателно международно правосъдие, казва Евансън.

Макар че различните подходи към Русия и Израел привличат особено внимание към САЩ, много други държави - включително тези от Глобалния Юг - също са изправени пред обвинения в лицемерие.

Индонезия критикува Израел за бомбардировките над палестински цивилни граждани, но мълчи за задържането от Китай на стотици хиляди уйгури в Синдзян.

Тибетски и уйгурски активисти протестират пред сградата на ООН в Женева по време на прегледа на състоянието на правата на човека в Китай, 23 януари 2024 г.
Тибетски и уйгурски активисти протестират пред сградата на ООН в Женева по време на прегледа на състоянието на правата на човека в Китай, 23 януари 2024 г.

Същото важи и за Южна Африка. Тя е завела дело за геноцид срещу Израел в Международния съд, но мълчи за малтретирането на уйгурите от страна на Китай. Тя се въздържа по резолюциите на ООН, осъждащи нахлуването на Русия в Украйна.

Южна Африка и Индонезия имат поне една обща черта - и за двете Пекин е най-големият търговски партньор. А Китай, втората по големина икономика в света след САЩ, не се притеснява да използва икономическата си мощ, за да наказва държави, които публично осъждат действията му.

"САЩ са склонни да гледат на страните от Глобалния Юг в традиционен двустранен план и да не мислят много за това как те възприемат международния ред като цяло", казва пред Радио Свободна Европа Брус Джоунс, анализатор в института "Брукингс" във Вашингтон.

Според Купчан САЩ ще трябва да се сблъскат с последиците от своята политика върху отношението по света, докато двете войни продължават.

"Големият политически въпрос е какво ще правим, когато прахът се уталожи", казва той. "Как да подобрим играта си и да засилим привлекателността си в Глобалния Юг."

Според него Западът ще трябва по-внимателно да се вслушва в техните проблеми.

Форум

XS
SM
MD
LG