Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 25 000. Може ли да се вярва на данните за жертвите в Газа


Жена, покрила лицето си с длани, клечи до празна медицинска носилка в двора на болницата "Насър" в Хан Юнис в Ивицата Газа, 22 януари 2024 г. Хората край нея погребват телата на свои близки в болничния двор, тъй като достъпът до гробището е ограничен поради израелска операция.
Жена, покрила лицето си с длани, клечи до празна медицинска носилка в двора на болницата "Насър" в Хан Юнис в Ивицата Газа, 22 януари 2024 г. Хората край нея погребват телата на свои близки в болничния двор, тъй като достъпът до гробището е ограничен поради израелска операция.

От израелските удари в Газа всеки ден умират средно по 250 души. И това в продължение на повече от 100 дни. Източникът на тези данни обаче са самите власти в Газа, които са под контрола на Хамас. Доколко можем да им вярваме?

Повече от 25 000 убити, над 62 000 ранени, преди всичко жени и деца. Така изглежда равносметката в Газа на 110-ия ден от войната между Израел и групировката Хамас, която е обявена за терористична от САЩ, ЕС и редица страни. Според тези данни това е един от най-жестоките военни конфликти за цивилното население за последните няколко години.

Средно около 250 души загиват всеки ден в Газа от началото на военните действия там - „мащаб, безпрецедентен за моето време като генерален секретар“, каза в неделя ръководителят на ООН Антонио Гутериш.

Данните за жертвите обаче идват от здравното министерство в Газа, което е под контрола на Хамас. Те все още не са независимо потвърдени, защото границите на Газа са затворени за служители на хуманитарните организации и за медиите. През последните месеци различни служители на Израел и САЩ са казвали, че се отнасят скептично към достоверността им.

Може ли тогава да вярваме на числата за жертвите? Защо ООН, Световната здравна организация и десетки други международни институции се позовават на тях? Отговорите са в следващите редове.

Колко са жертвите

До ескалацията на конфликта между палестинци и израелци се стигна, след като на 7 октомври Хамас извърши най-голямото си нападение над Израел от десетилетия насам. Израелските власти първоначално съобщиха за общо 1400 убити, но през ноември актуализираха данните на 1200 жертви. Мнозинството от тях са израелски цивилни, но включват и няколкостотин военни, както и чуждестранни граждани.

Освен това Хамас взе около 240 души като заложници. Част от тях вече бяха разменени за палестинци, държани в израелски затвори.

Властите в Газа от своя страна съобщиха във вторник, че при израелската офанзива в анклава до момента са били убити над 25 000 души. Това се равнява на около 1% от цялото население на Газа преди 7 октомври.

В тези над 25 000 души здравното министерство включва както цивилни палестинци, така и членове на паравоенната групировка Хамас. Ориентир за това колко от жертвите вероятно са цивилни дава следното: в средата на януари Израел съобщи, че е ликвидирала около 9000 членове на Хамас. Тази информация беше неофициално потвърдена в неделя, когато изданието "Уолстрийт джърнъл" цитира информация от американски разузнавателни източници, според която израелската армия е убила между 20 и 30% от бойците на Хамас при около 30 000 бойци преди октомври 2023 г.

Израел не казва колко според нея са убитите цивилни в Газа.

Как се събират данните за жертвите

Така министерството на здравеопазването в Газа е единственият официален източник на информация за жертвите в анклава. Израел затвори границите към него и от октомври насам чуждестранни журналисти и хуманитарни работници нямат достъп до него. Световните новинарски агенции като Ройтерс и Асошиейтед прес имат малки екипи, които останаха в Газа, но те не са достатъчно, за да могат да потвърдят информацията за всяка една жертва. Журналистите обаче свидетелстват за огромен брой трупове на местата на израелски въздушни атаки, в моргите, при погребения.

Хора погребват тела на палестинци, убити при израелски удар, в двора на болницата "Насър". Те не могат да стигнат до гробището поради израелската наземна операция в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, 22 януари 2024 г.
Хора погребват тела на палестинци, убити при израелски удар, в двора на болницата "Насър". Те не могат да стигнат до гробището поради израелската наземна операция в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, 22 януари 2024 г.

Журналистите на Ройтерс и Асошиейтед прес описват и процеса, по който здравните власти в Газа събират статистиката за убитите. През първите 6 седмици от войната болниците и моргите в анклава изпращат данни до главния статистически център на здравното министерство, който е разположен в болницата "Ал-Шифа". Това се случва по няколко пъти на ден. Там няколко здравни служители въвеждат данните в екселски документ, в който записват и наличната информация за загиналите – име, възраст, номер на лична карта.

След това тези данни се изпращат към палестинското министерство на здравеопазването в град Рамала, на Западния бряг. Това е палестинската територия, в която управлява организацията Фатах. Тя е призната за легитимна политическа организация за разлика от Хамас.

Достоверни ли са данните

Здравното министерство обаче не съобщава как са били убити палестинските жертви - дали става дума за израелски атаки или други причини, като например отклонили се ракети на Хамас. Вместо това министерството описва всички жертви като жертви на „израелската агресия“, което предизвика въпроси за пълната достоверност на данните.

Съмнения предизвика и случаят с взрива в болницата "Ал-Ахли" на 17 октомври. Тогава здравните власти първо съобщиха за 500 убити, а ден по-късно понижиха жервите до 471. По оценка на американското разузнаване пък са били убити между 100 и 300 души. Израел и международни организации като Хюмън райт уоч казаха, че експлозията вероятно е била причинена от неизстреляна палестинска ракета, но властите в Газа отрекоха.

Впоследствие Израел се позова на случая, за да обвини здравното министерство в анклава, че „последователно надува данните за цивилните жертви“. Израелски официални лица призоваха всяка информация от министерството, което е под контрола на Хамас, винаги да се посреща с „доза скептицизъм“.

Такъв скептицизъм изрази в края на октомври президентът на САЩ Джо Байдън, който каза, че „не вярва на числата, които палестинците използват“. Към този момент жертвите бяха над 6500 според информацията на палестинското здравно министерство.

Скептичното изказване на Байдън обаче остана като изключение. Веднага след него като отговор палестинското здравно министерство публикува подробен доклад, в който бяха изброени всички палестинци, убити във войната досега, включително с техните имена, възраст, пол и номера на личните документи. В него бяха посочени 6747 идентифицирани жертви и още 281 неидентифицирани тела.

Имената, изброени в доклада, впоследствие бяха проверени независимо от екипи на Би Би Си, на организацията Airwars, която се занимава с проверка на броя на жертвите на конфликти, и на специалисти по обществено здраве. И трите екипа стигнаха до заключението, че в документа не се откриват данни, които да пораждат съмнения за преувеличаване на броя на жертвите.

„Смятаме за неправдоподобно тези модели (на смъртността) да са продукт на изфабрикувани данни“, се казва в заключението на част от експертите, публикувано в специализираното медицинско издание Lancet.

Още през ноември от американската администрация потвърдиха, че вярват на данните и дори смятат, че броят на жертвите в Газа надвишава посочения от палестинските власти.

„Смятаме, че е доста висок и е възможно да е по-висок от цитирания“, каза тогава Барбара Лийф, помощник държавен секретар по въпросите на Близкия изток.

В началото на декември висш израелски представител, цитиран от Ройтерс, каза, че към онзи момент данните за жертвите съвпадат „малко или много“ с тези, с които разполага и израелската армия. През последните седмици както САЩ, така и Израел не са поставяли данните, публикувани от властите в Газа, изрично под въпрос.

Кой работи в министерството в Газа

ООН, прилежащите ѝ агенции, Световната здравна организация и много други международни организации също многократно излязоха с изявления, че вярват в достоверността на палестинските данни. Тези организации подробно ги цитират и в официалните си доклади.

Една от причините е, че се смята, че служителите на министерството на здравеопазването в Газа не са под прекия контрол на Хамас така, както са например структурите за сигурност в Ивицата.

Фатах, която днес управлява в Западния бряг, управляваше и в Газа до 2006 г. и се смята, че тя все още запазва властта си над здравните и образователни услуги там. Министерството на здравеопазването е смесица от наскоро назначени от Хамас и по-стари държавни служители, свързани със светската националистическа партия Фатах, казват служители, цитирани от Асошиейтед прес. (АП) Заплатите на здравните власти в Газа продължават да се плащат от министерството под контрола на Фатах в Западния бряг, отбелязва още АП.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Опитът от предишните войни

Другата основна причина данните да се смятат за достоверни е досегашният опит. В рамките на няколко войни и многобройни други сблъсъци между Израел и Хамас агенциите на ООН досега винаги са цитирали броя на загиналите, посочен от здравното министерство на Газа. Международният комитет на Червения кръст и Палестинският червен полумесец също използваха числата.

След края на сблъсъците хуманитарната служба на ООН публикува окончателния брой на загиналите въз основа на своите собствени изследвания на медицинските досиета и във всички случаи преброяването на ООН до голяма степен е било в съответствие с това на министерството:

  • Война през 2008 г.: Министерството съобщи за 1440 убити палестинци; ООН съобщи за 1385.
  • Война през 2014 г.: Министерството съобщи за 2310 убити палестинци; ООН съобщи за 2251.
  • Война през 2021 г.: Министерството съобщи за 260 убити палестинци; ООН съобщи за 256.

На какво се дължат многото жертви

Конфликтът сега обаче се отличава с големия брой жертви. Експерти и правозащитни организации казват, че това се дължи на използването на повече тежки оръжия – т.нар. бомби за разбиване на бункери, целящи унищожаването на тунелите на Хамас - и удари по жилищни квартали, където според Израел Хамас има скрити бази, ракетни площадки и оръжия във и под жилищни блокове и болници.

Въпреки критиките Израел казва, че внимателно насочва атаките си и пази максимално живота на цивилните. През последите месеци обаче се увеличават призивите за спиране на военните действия. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е подложен на нарастващ натиск да осигури и освобождаването на пленниците в Газа. Миналата седмица Хамас съобщи, че двама заложници са загинали при израелски въздушни удари в Ивицата, но Тел Авив отрече заложниците да са били убити от израелската армия.

Форум

XS
SM
MD
LG