Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Повече вреди на Израел". Байдън разкритикува Нетаняху за подхода му във войната в Газа


Американски военен самолет пуска хранителни доставки с парашути над Ивицата Газа, 9 март 2024 г.
Американски военен самолет пуска хранителни доставки с парашути над Ивицата Газа, 9 март 2024 г.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху "повече вреди на Израел, отколкото му помага" с подхода, който е избрал, за да води войната срещу палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа. Това каза американският президент Джо Байдън в събота.

Израел нападна Хамас в отговор на масирано нападение на групировката на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 израелци и взети над 240 заложници. Тел Авив започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която по данни на местните власти вече е причинила смъртта на над 30 000 души. Хамас е определяна като терористична организация от САЩ, ЕС, Израел и други държави.

От началото на конфликта САЩ и Западът нееднократно призоваваха Израел да положи повече усилия за запазването на живота на цивилните в Газа и да гарантира предоставянето на хуманитарна помощ.

Байдън за пореден път подкрепи правото на Тел Авив да се защити след нападението на Хамас от 7 октомври, но каза по адрес на Нетаняху, че "той трябва да обърне повече внимание на изгубения живот на невинните хора, който е бил последствие от предприетите действия".

Американският президент даде интервю пред телевизионния канал "Майкрософт Ен Би Си", в което определи като "голяма грешка" на Нетаняху, че израелската армия е допуснала броят на цивилните жертви в Газа да надхвърли 30 000 души.

Байдън каза още, че евентуалното нахлуване на израелските сили в граничния с Египет град Рафах в Ивицата Газа, където са намерили убежище над 1,3 милиона палестинци, за него е "червена линия". АП посочва, че продължаващите критики на Байдън към Нетаняху говорят за обтегнатите му отношения с израелския лидер.

Нови хуманитарни доставки

Междувременно Западът опитва да увеличи доставките на хуманитарна помощ за цивилното палестинско население в анклава. Европейската комисия заяви в събота, че морският коридор от Кипър до Газа може да започне да функционира още този уикенд. Той е част от проект на базираната в САЩ благотворителна организация World Central Kitchen, финансиран от Обединените арабски емирства.

Първият европейски кораб с хуманитарна помощ вече е готов да се отправи към Газа по морския коридор. Кипър е най-близката държава от Европейския съюз до анклава и пътуването до Газа отнема около 15 часа плаване. Израел заяви в петък, че приветства морския коридор, но с уговорката, че ще има нужда от проверки за сигурност.

На този фон американската армия спусна от въздуха пети пакет хуманитарна помощ в Газа, предаде Франс прес. Пакетът включва 41 000 порции храна и 23 000 бутилки с минерална вода. САЩ вече обявиха, че планират да построят временен док за доставка на помощи в анклава, тъй като в момента там няма пристанищна инфраструктура.

В същото време ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини изрази предпазлив оптимизъм по отношение на евентуалното възобновяване на международното финансиране на агенцията. Повод за изявлението му стана решението на Канада и Швеция отново да предоставят средства.

Много страни замразиха финансирането си за агенцията за палестинските бежанци, след като през януари Израел обвини 12-има от нейните служители в Ивицата Газа в участие в нападението на Хамас от 7 октомври.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че обвиненията, основани на предварителната информация, представена от Израел, звучат достоверно. Той обеща ООН да изясни ситуацията. Няколко служители на агенцията за палестинските бежанци бяха уволнени, като са в ход две независими разследвания по случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG