Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сериозно напрежение" в Ивицата Газа. Какво се случва в град Рафах, който Израел атакува


Последици от израелски удар над сграда в град Рафах, 12 февруари 2024 г.
Последици от израелски удар над сграда в град Рафах, 12 февруари 2024 г.

Израелски удари поразиха град Рафах в южната част на Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес в ранните часове на понеделник. Рафах се намира на границата между Ивицата Газа и Египет и е основният граничен пункт, през който в Газа влиза хуманитарна помощ.

Новината за атаките срещу града идва два дни след като израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че страната му готви план за евакуация на цивилното население от Рафах и унищожаване на няколко батальона на Хамас, които според него са разположени в града.

Хамас е ислямистка паравоенна организация, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС). Между нея и Израел се води война на територията на Газа от октомври 2023 г. насам. До момента израелската офанзива се развиваше предимно в северната част на Ивицата.

Затова от началото на войната над 1 млн. от общо 2,3 млн. палестинци, които живеят в Ивицата, са избягали в Рафах. Те се намират в палаткови лагери и приюти, управлявани от ООН.

В неделя президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Нетаняху, че Израел не трябва да провежда военна операция в Рафах без „надежден и изпълним“ план за защита на цивилното население, след като през последните седмици Тел Авив оказа силен военен натиск върху южния град Хан Юнис в Газа.

„Една израелска офанзива в Рафах ще доведе до неописуема хуманитарна катастрофа и сериозно напрежение с Египет“, написа и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел в платформата Екс (бившия Туитър).

Какво прави Израел

Според източници на АП израелските удари в Рафах в понеделник са били нанесени в района на болница.

Израелските военни обаче съобщиха, че са нападнали „терористични цели“ в квартал на Рафах, без да уточняват какво точно са поразили и какви са нанесените щети.

Според местните власти в Ивицата Газа, контролирани от Хамас, ударите са довели до смъртта на повече от 60 души.

Израел на свой ред съобщи за двама заложници на Хамас, които са освободени при операцията.

Байдън и Египет предупреждават

Американският президент Джо Байдън критикува операцията на Израел в Рафах, след като миналата седмица нарече военните действия в Газа „прекомерни“ и поиска „спешни и конкретни мерки“ за засилване на хуманитарната помощ.

Предупреждение дойде и от страна на Египет заради разположението на Рафах на египетската граница. Кайро заплаши да прекрати мирния си договор с Тел Авив, ако в Рафах започнат военни действия, и изпрати 40 танка за допълнително укрепване на границата си с Газа.

Притесненията на Египет са свързани с това, че операцията би могла да доведе много палестински бежанци в страната и да затвори граничния пункт между Египет и Газа, който е ключов за доставките на храна и медицински консумативи в Ивицата от началото на войната.

Споразумението от Кемп Дейвид, с което се регулира мирът между Египет и Израел, е подписано в края на 70-те години на ХХ век след 5 войни между двете държави.

Сегашната война между Израел и Хамас започна на 7 октомври 2023 г. Тогава групировката нападна Израел, като уби около 1200 души и взе над 240 за заложници.

Израел отговори, като започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа. По данни на местните власти до момента тя е довела до смъртта на повече от 28 хиляди души.

Повече от 100 от взетите от Хамас заложници бяха освободени по време на временно примирие между Израел и Хамас през ноември миналата година.

Сега отново текат преговори за подобно примирие с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. Хамас показа готовност за сделка, но при условие, че Израел прекрати офанзивата си в Ивицата. Тел Авив изключи това искане и каза, че сделката няма да бъде сключена „на всяка цена“.

В понеделник АП цитира изявление на телевизионен канал на Хамас, според което всяко нахлуване в Рафах „ще взриви“ преговорите за временно прекратяване на огъня.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG